reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty patronazowe a zmiana miejsca zamieszkania

@Lady Loka Przede wszystkim taka deklaracja do 3 miesięcznego chłopca zostania odrzucona przez NFZ. Więc nie będą miały żadnej możliwości rozliczenia takiej wizyty. Można próbować w takiej sytuacji zamówić położną na "matkę"

PS. Jak swoje dzieci przepisywałam do innej przychodni, to dokumenty dotarły w ciągu 2-3 dni.

reklama
Z tego co wiem szpital przy wypisie informuje położną o wyjściu ze szpitala, a jeśli są problemy (bo nie została wskazana) to zgłaszają do opieki społecznej celem sprawdzenia czy rodzina nie jest dysfunkcyjna. Ale jak to działa w praktyce, to już chyba kilka z Was opisało.

Nie pytali mnie w ogóle o położną w szpitalu.
Wybierałam ją już po urodzeniu syna przy rejestracji do POZ.

I tak ta która była u nas 6 razy przy 2 dziecku mówiła, że musi tyle wizyt odbyć i nie może żadnej ominąć bo są z tego rozliczani.

Więc tym bardziej dziwi mnie, że nikt teraz się nie zainteresował że żadnej u nas nie było. W MOPSu też u nas nie było 😂

@Lady Loka Przede wszystkim taka deklaracja do 3 miesięcznego chłopca zostania odrzucona przez NFZ. Więc nie będą miały żadnej możliwości rozliczenia takiej wizyty. Można próbować w takiej sytuacji zamówić położną na "matkę"

PS. Jak swoje dzieci przepisywałam do innej przychodni, to dokumenty dotarły w ciągu 2-3 dni.
No luka, mowię :D może to naprawią kiedyś.

Całe szczęście mam w domu pielęgniarkę z pediatrii, to daliśmy radę :D

Ale pierwsze poszpitalne szczepienia są dopiero w 2mż, więc kartę szczepień mogą wyslać ze szpitala do tej docelowej już placówki.
Mniej paprania wtedy będzie.
Czyli radzisz, żeby deklaracje na pediatrę złożyć już w miejscu docelowym? Jak to wtedy wygląda, przy wypisie ze szpitala podaje placówkę gdzie zadeklaruje dziecko i oni wysyłają tam kartę szczepień czy wysyłają dopiero w momencie kiedy placówka już fizycznie taką deklaracje będzie miała? 🤔

reklama
Czyli radzisz, żeby deklaracje na pediatrę złożyć już w miejscu docelowym? Jak to wtedy wygląda, przy wypisie ze szpitala podaje placówkę gdzie zadeklaruje dziecko i oni wysyłają tam kartę szczepień czy wysyłają dopiero w momencie kiedy placówka już fizycznie taką deklaracje będzie miała? 🤔
Podajesz placówkę i oni wysylają. Ty potem tam idziesz z dzieckiem i wypełniasz deklaracje. Albo wypełniasz z połozną, tak jak zaproponowała.
Nam w jednym Warszawskim szpitalu (inflancka) dali do ręki 😂 w zeszłym roku
Nam wyslali na zły adres i jak byla zwrotka to dzwonili do mnie z przeprosinami 🙈 finalnie też dostalismy do ręki i zanieślismy sami. Przy czym my zanosilismy kartę szczepien do POZ, a kopię do punktu szczepien, bo raz wczesniactwo, a dwa aktywne CMV, przez ktore nie zaszczepili gruźlicy...
Do POZ dostawaliśmy zaświadczenia o każdym szczepieniu i w sumie jakoś przed roczkiem pediatra powiedziala, że można już nas szczepić na miejscu.

Do góry