reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty patronazowe a zmiana miejsca zamieszkania

Dziewczyny potrzebuje porady, bo nigdzie nie mogę dowiedzieć się jak powinnam zrobić🙄
Jestem na końcówce ciąży, obecnie mieszkamy w Warszawie i tu prowadziłam ciąże i będę rodzic. Jakieś 2-3 tygodnie po narodzinach przeprowadzamy się do innego miasta i tu pojawia się moje pytanie, co z wizytami patronazowymi położnej. Położną dla siebie wybrałam tu w Warszawie, w przychodni powiedziano mi, że po wyjściu ze szpitala na tą samą położną muszę złożyć deklaracje dla małej i wtedy położna będzie się ze mną kontaktować. Przychodnie dla dziecka chce wybrać juz w docelowym miejscu zamieszkania, natomiast dzwoniąc tam trafiłam akurat na położną, która powiedziała, że ona przyjdzie do mnie na wizytę patronażowa i na miejscu wypelnimy deklaracje na lekarza itd, z tym że to już będzie jakiś 3 tydzień po wyjściu ze szpitala, a wszędzie piszą, że wizyta patronażowa musi odbyć się w ciągu 48 h 🤔 co powinnam zrobić 2 takiej sytuacji? Spotkać się z miejscowa położną tutaj w Warszawie kilka razy w przeciągu tych 2-3 tygodni, a później po prostu osobiście w nowym miejscu zamieszkania złożyć deklaracje na pediatrę i zmienić położną czy jakoś inaczej? Post mało składany, ale mam nadzieję że zrozumiały.
Pozdrawiam

reklama
Dziewczyny potrzebuje porady, bo nigdzie nie mogę dowiedzieć się jak powinnam zrobić🙄
Jestem na końcówce ciąży, obecnie mieszkamy w Warszawie i tu prowadziłam ciąże i będę rodzic. Jakieś 2-3 tygodnie po narodzinach przeprowadzamy się do innego miasta i tu pojawia się moje pytanie, co z wizytami patronazowymi położnej. Położną dla siebie wybrałam tu w Warszawie, w przychodni powiedziano mi, że po wyjściu ze szpitala na tą samą położną muszę złożyć deklaracje dla małej i wtedy położna będzie się ze mną kontaktować. Przychodnie dla dziecka chce wybrać juz w docelowym miejscu zamieszkania, natomiast dzwoniąc tam trafiłam akurat na położną, która powiedziała, że ona przyjdzie do mnie na wizytę patronażowa i na miejscu wypelnimy deklaracje na lekarza itd, z tym że to już będzie jakiś 3 tydzień po wyjściu ze szpitala, a wszędzie piszą, że wizyta patronażowa musi odbyć się w ciągu 48 h 🤔 co powinnam zrobić 2 takiej sytuacji? Spotkać się z miejscowa położną tutaj w Warszawie kilka razy w przeciągu tych 2-3 tygodni, a później po prostu osobiście w nowym miejscu zamieszkania złożyć deklaracje na pediatrę i zmienić położną czy jakoś inaczej? Post mało składany, ale mam nadzieję że zrozumiały.
Pozdrawiam

Nie musi. Ja nie miałam żadnej 😅
Dziecko ma prawie 1.5 roku

To złożysz najpierw do położnej w Warszawie, a jak już się przeprowadzicie, to złożysz do nowej.
A jeśli fajnie Ci się będzie dogadywało z tą pierwszą położną, to zgłosisz zmianę miejsca zamieszkania do przychodni - i będzie musiała Cię odwiedzić w nowym miejscu zamieszkania.

PS Lekarza/pielęgniarkę/położną POZ można zmienić nie częściej niż dwa razy w roku. W przypadku kolejnej zmiany kosztuje to 80 złotych.

Na pewno połozna będzie zachwycona, jak będzie musiała pojechac na wizytę do innego miasta :D
Od razu ten ich stopień dogadywania się wyleci w kosmos ;)

Ja bym zapytala tej połoznej w Warszawie czy ona się chce w taką sytuację wpakować.

Ale tu albo jedna albo druga będzie musiała dojechać. Wizyty patronażowe są max do 2 m.ż.
Potem położną można zmienić.

Ja bym nikogo nie pytała. Od tego są by realizować te wizyty.

To złożysz najpierw do położnej w Warszawie, a jak już się przeprowadzicie, to złożysz do nowej.
A jeśli fajnie Ci się będzie dogadywało z tą pierwszą położną, to zgłosisz zmianę miejsca zamieszkania do przychodni - i będzie musiała Cię odwiedzić w nowym miejscu zamieszkania.

PS Lekarza/pielęgniarkę/położną POZ można zmienić nie częściej niż dwa razy w roku. W przypadku kolejnej zmiany kosztuje to 80 złotych.

Serio? Mogłam wybrać położna z Poznania i musiała ona by jeździć do Warszawy?

Ej, to może ja mogę zgłosić że ta moja nigdy u mnie nie była 😅 ciekawe czy teraz przyjdzie

Serio? Mogłam wybrać położna z Poznania i musiała ona by jeździć do Warszawy?

Ej, to może ja mogę zgłosić że ta moja nigdy u mnie nie była 😅 ciekawe czy teraz przyjdzie
U mnie przy pierwszym synu (2014) też jej nie widziałam na oczy 😂😂.
Za to przy drugim dziecku (świeża położna), była 2 x w miesiącu do 4, m.ż. Ahh dziwne to wszystko 😁.

A autorko, pójdziesz do przychodni tam gdzie się przeprowadzisz, zapiszesz się i tam sobie wybierzesz. Na razie skorzystaj z położnej która wybrałaś, póki się nie wyprowadzisz.

Data porodu też jest świętem ruchomym. Równie dobrze można urodzić 37tc, jak i w 42tc.
Nie martwiłabym się tym do czasu przeprowadzki.

Nie wiadomo też ile czasu będziesz musiała spędzić w szpitalu po porodzie - może to będą 2 dni, a może 14?

reklama
Do góry