reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

witamina b12

Mgiełka marzeń

Zaciekawiona BB
Witam. Dodałam jeszcze temat tutaj, bo wiele Dziewczyn starających się często robi badania. I poradzi co jeszcze zbadać.

Ostatnio czułam się źle ( zawroty głowy, kołatanie, przeskoki serca, brak chęci do życia,, wzdęcia, uczucie ciężkości w brzuchu, zgaga) pomyślałam, że może mam anemie i zrobiłam podstawowe badania krwi. W morfologii delikatnie przekroczone monocyty. Glukoza 82,8 mg/dl
Choruję na hashimoto, ale obecnie jestem bez leków, bo z niedoczynności wpadłam kiedyś w nadczynność.
Obecne wyniki :
TSH - 4,430 µIU/ml
FT3 - 3,23 pg/ml
FT4 - 1,20 ng/dl
Zrobiłam jeszcze b12 i jest strasznie wysoka 1155 bez suplementacji. Muszę dorobić ferrytyne, żelazo ( choć jak kiedyś wcześniej robiłam żelazo miałam wysokie, a ferrytyne w dolnej granicy).
Strasznie przeraził mnie ten wysoki wynik Witaminy b12, czy ktoś miał taki przypadek? Co powinnam zbadać? może to problem z wchłanianiem do komórek? z metylacją?
Dotarłam do badań, które mówią, że wysokie wyniki b12 bez suplementacji mogą wskazywać na nowotwór, który już się toczy lub zwiększa 6 krotnie ryzyko zachorowania na raka.
Myślę nad homocysteiną, próbach wątrobowych, transferyną.

reklama
Nadmiar witaminy B12 jest usuwany razem z moczem. Norma jest do 1000?

Krąży gdzieś tutaj lista badań. Jak znajdę, to Ci wkleję.

Lista poniżej:

Załączniki

• 31.jpg
    31.jpg
    90,3 KB · Wyświetleń: 39
Nadmiar witaminy B12 jest usuwany razem z moczem. Norma jest do 1000?

Krąży gdzieś tutaj lista badań. Jak znajdę, to Ci wkleję.
Nie zgodzę się się z tym. Wysokiego poziomu B12 nie można bagatelizować bo może wskazywać na poważną chorobę. Oczywiście w przypadkach jeżeli nie jest suplementowana.

Witam. Dodałam jeszcze temat tutaj, bo wiele Dziewczyn starających się często robi badania. I poradzi co jeszcze zbadać.

Ostatnio czułam się źle ( zawroty głowy, kołatanie, przeskoki serca, brak chęci do życia,, wzdęcia, uczucie ciężkości w brzuchu, zgaga) pomyślałam, że może mam anemie i zrobiłam podstawowe badania krwi. W morfologii delikatnie przekroczone monocyty. Glukoza 82,8 mg/dl
Choruję na hashimoto, ale obecnie jestem bez leków, bo z niedoczynności wpadłam kiedyś w nadczynność.
Obecne wyniki :
TSH - 4,430 µIU/ml
FT3 - 3,23 pg/ml
FT4 - 1,20 ng/dl
Zrobiłam jeszcze b12 i jest strasznie wysoka 1155 bez suplementacji. Muszę dorobić ferrytyne, żelazo ( choć jak kiedyś wcześniej robiłam żelazo miałam wysokie, a ferrytyne w dolnej granicy).
Strasznie przeraził mnie ten wysoki wynik Witaminy b12, czy ktoś miał taki przypadek? Co powinnam zbadać? może to problem z wchłanianiem do komórek? z metylacją?
Dotarłam do badań, które mówią, że wysokie wyniki b12 bez suplementacji mogą wskazywać na nowotwór, który już się toczy lub zwiększa 6 krotnie ryzyko zachorowania na raka.
Myślę nad homocysteiną, próbach wątrobowych, transferyną.
[/QUOTE

Z tego co mówili mi lekarze TSH dla starających się o dziecko powinno wynosi maximum 2, nawet około 1. Wydaje mi się, że masz za wysokie i mogłabyś to skonsultować z endokrynologiem.
Ja przyjmowałam Letrox 50 na czczo, po wizycie u endokrynologa. Co do witaminy B12 nie mam pojęcia. Zawroty głowy możesz mieć też w wyniku anemii. Takie podstawowe badania: morfologia krwi, mocz, glukoza we krwi, żelazo, ferrytyna. Wszystkie te wyniki możesz zrobić na NFZ po otrzymaniu skierowania od lekarza rodzinnego. Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi.

Wczoraj byłam u endokrynologa. Dostałam euthyrox 25, przez 10 dni po pół tabletki, a później cała. Na wysoki poziom witaminy nie miał pomysłu. Wiem, że nie można tego bagatelizować.

Dziękuję za odpowiedzi.

Wczoraj byłam u endokrynologa. Dostałam euthyrox 25, przez 10 dni po pół tabletki, a później cała. Na wysoki poziom witaminy nie miał pomysłu. Wiem, że nie można tego bagatelizować.
Witamina b12 może u gastroenterologa (bo zajmuje się sprawami metabolizmu, więc o tej witaminie może coś wie i pokieruje) albo dietetyka skonsultować? Na pewno wcześniej też u rodzinnego.

Szczerze mówiąc dopiero na forum zetknęłam się z informacją, że ktoś miał wysokie poziomy tej witaminy i ciekawe jest to, że niektórzy tak mają, a inni wręcz przeciwnie, muszą suplementować. Mi też kiedyś powiedziano (miałam niedobór), że nie można tej witaminy przedawkować, bo nadmiar się wydala z moczem, ale może to jest w przypadku suplementowania. Nie wiem co w przypadku nadmiaru bez suplementacji. Może to być może też błąd pomiaru? Jakbyś się czegoś dowiedziała, to dodaj aktualizację.

Nie martw się na zapas.

Witamina b12 może u gastroenterologa (bo zajmuje się sprawami metabolizmu, więc o tej witaminie może coś wie i pokieruje) albo dietetyka skonsultować? Na pewno wcześniej też u rodzinnego.

Szczerze mówiąc dopiero na forum zetknęłam się z informacją, że ktoś miał wysokie poziomy tej witaminy i ciekawe jest to, że niektórzy tak mają, a inni wręcz przeciwnie, muszą suplementować. Mi też kiedyś powiedziano (miałam niedobór), że nie można tej witaminy przedawkować, bo nadmiar się wydala z moczem, ale może to jest w przypadku suplementowania. Nie wiem co w przypadku nadmiaru bez suplementacji. Może to być może też błąd pomiaru? Jakbyś się czegoś dowiedziała, to dodaj aktualizację.

Nie martw się na zapas.
Dziękuję za podniesienie na duchu. Gastroenterolog to dobra myśl bo i tak mam problemy z żołądkiem. Jak się czegoś dowiem, będę aktualizować :) i jak zrobię kolejne badania

reklama
Cześć zrobiłam kolejne badania. Wklejam też tutaj. Nie wspominałam chyba, że mam kamienie w woreczku żółciowym.

OB, CRP, kreatynina, amylaza ok
Cholesterol całkowity 159 mg/dl
Cholesterol HDL 72,5 mg/dl
Cholesterol nie-HDL 86,50 mg/dl
Cholesterol LDL 74,02 mg/dl
Triglicerydy 62,60 mg/dl

Żelazo 99,9 µg/dl norma do 193
Ferrytyna 24,00 µg/l norma 13-150 i tu jest chyba kiepsko

powtórzyłam b12 i spadło do 937 norma do 771 ( ale dużo więcej piłam)

No i próby wątrobowe niezbyt dobre ( czy to można zrzucić na kamienie żółciowe? )
AST 35 U/l norma do 35
ALT 51 U/l norma do 35
Bilirubina całkowita 1,94 mg/dl norma do 1,2
Fosfataza zasadowa 106 U/l norma do 104
GGTP 122 U/l norma do 40 tu jest najgorzej

czekam za homocysteiną, witaminą D

Co Dziewczyny myslicie?

Do góry