Witam Ciebie. Nie jestem pod taką opieką specjalistyczną, a poszukuje takiej w Wawie bo tak mi polecili. Jest to dla mnie trudne bo jeszcze nie znam się na insulinie gdyż biorę ją ok 4 tygodnie i nie wiem jak ona działa. Nazywa się insulatard panfil. Diabetolog z Lublina, dzięki niej w ciąży jestem, gdzie już b o tym nie marzyła. Jest dobrym lekarzem z polecenia ... Ufam jej ale może powinnam być na stałe przepisana do jakiejś przy szpitalnej przychodni patologii ciąży, wtedy idę czy tam mnie kontrolują ale nie wiem gdzie. W necie sporo tego i będę dzwonić poprostuCzy jesteś pod opieką diabetologa czy diabetologa ze szpitala specjalizującego się w ciążach powikłanych cukrzycą?
Metę bierzesz zwykłą czy XR (to trochę dużo „na raz” przy insulinie wolnodziałającej)
Jak glikemie poposiłkowe?
Porozmawiaj z lekarzem o zmianie insuliny na syntetyczną. Czasami analog daje lepsze efekty od ludzkiej…
Go dopiero 1 trymestr a 16 jednostek to już dużo.
Ruch jest bardzo ważny (ale bez przesady), dieta jest najważniejsza. Glikemia rano może wynikać nie tyle z ostatniego posiłku, co z całego dnia… Jeśli wzbogacisz ostatni posiłek o wartościowy tłuszcz to pomoże ograniczyć ryzyko hipoglikemii nocnej.
.. Domyślam się bo jeśli mam bardziej "najedzony"poprzedni dzień to glukoza na czvzot wyższa.