Myśl pozytywnie! Nieprawidłowa cytologia to po prostu fakt że coś się dzieje, co nie znaczy że tam jest rak, może być nawet zapalenie czy jakaś infekcja. W moim przypadku tak było. Osoba z laboratorium która uzupełnia wynik cytologii musi wybrać spośród 3-4 opcji i nawet jeśli zmiany są mikroskopijne to ona nie może zaznaczyć = cytologia prawidłowa, ona musi zaznaczyć np Łagodne zmiany LSIL (CIN 1 - HPV). Tworzymy czarne scenariusze a potem się okazuje że niepotrzebnie. Ja myślałam że na kolpo wyjdzie mi Bóg wie co skoro miałam mieć łagodne zmiany a okazało się że wszystko wygląda prawidłowo. Samo badanie szybkie, max 10 minut, bezbolesne, tylko troszkę czułam zimno jak polewał płynem.Cześć dziewczyny
Pozwólcie, że się dołączę... Jestem tu niestety nowa... Cytologia ASCUS, a od wczoraj HR HPV B dodatni... Za tydzień kolposkopia. I jestem załamana ( Bardzo się boję tego badania, co ono pokaże...
Obczytuje właśnie cały internet, kupiłam już witaminę C, D, B12, kwas foliowy, cynk, selen. Mam 30 lat... I nigdy bym się nie spodziewała takich wyników u siebie...