reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

W usg jak w cytologii masz rozne gry od BI RADS 0 Do chyba BI RADS 6. 1 to znaczy ze wszytsko idealnie. Najlepiej miec 1 maks 2 od trojki zaczynaja sie hocki klocki. Juz jest np jakas zmiana, ale nie sa pewni co to za guzek to kieruja na biopsje. Pozniejsze oznaczenia wiadomo, ze jakis tam mniej przyjemny temat.

• BI-RADS 0: określa badanie, w którym np. ze względu na budowę piersi, potrzeba wykonania dodatkowych badań aby móc postawić pełną diagnozę. Zalecenia mogą dotyczyć porównania z poprzednimi badaniami bądź konieczności wykonania dodatkowych badań mammograficznych, np. mammografii celowanej lub uzupełniającego badania USG.
  • BI-RADS 1: badanie prawidłowe, zaleca się okresową kontrolę, np. USG raz w roku.
  • BI-RADS 2: badanie prawidłowe, wykazujące obecność zmian łagodnych, np. torbieli prostych, drobnych gruczolakowłókniaków, rozproszonych mikrozwapnień.
  • BI-RADS 3: badanie, w którym wykryto zmianę prawdopodobnie łagodną, ryzyko złośliwości wynosi do 2%, zaleca się kontrolę obrazową za 6 miesięcy, może dotyczyć zmian takich jak: skupiska mikrozwapnień, torbiele złożone, gruczolakowłókniaki, asymetryczne zagęszczenia. U kobiet z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka piersi zalecane jest wykonanie biopsji gruboigłowej i pobranie materiału do badania histopatologicznego.
  • BI-RADS 4: badanie, w którym stwierdza się obecność zmiany wymagającej wykonania biopsji w celu określenia charakteru opisywanej zmiany. Z uwagi na szeroki wachlarz ryzyka złośliwości w tej grupie, autorzy wyodrębnili trzy podkategorię, BI-RADS 4a, 4b i 4c, szacunkowe ryzyko obecności zmiany złośliwej rozkłada się w kolejności: 2-10%, 10-50% i 50-95%. W każdym przypadku zaleceniem będzie wykonanie weryfikacja histo-patologiczna zmiany w biopsji gruboigłowej lub mammotomicznej.
  • BI-RADS 5: badanie, w którym stwierdzono obecność zmiany wysoce podejrzanej o proces nowotworowy, ryzyko złośliwości większe niż 95%, wskazane wykonanie biopsji gruboigłowej w trybie pilnym. Wynik ujemny badania histopatologicznego nie wyklucza złośliwego charakteru zmiany i nie zwalnia z wykonania dodatkowej diagnostyki i/lub biopsji chirurgicznej.
  • BI-RADS 6: rozpoznany i potwierdzony w badaniu histo-patologicznym rak piersi.
Rozumiem 🙂 Dzięki za info ♥️❤️ Uswiadomiłaś mi wiele rzeczy ! Dlaczego nas nie uczą tego w szkołach albo na jakichś edukacjach ? Powinni uczyć też tego co życiowe

reklama
Rozumiem 🙂 Dzięki za info ♥️❤️ Uswiadomiłaś mi wiele rzeczy ! Dlaczego nas nie uczą tego w szkołach albo na jakichś edukacjach ? Powinni uczyć też tego co życiowe
Nauka jak dbac o zdrowie, jak placic rachunki i jakis umiejetnosci do przetrwania lub zarabiania pieniedzy powinny byc obowiazkowe, a zamiast tego wprowadzaja wiele godzin katechezy bo przeciez zyjemy w katolickim kraju, godzine wychowawcza tez wspominam jako przedmion na ktorym nie robilo sie nic, woku juz nawet nie wspominam :p

Nauka jak dbac o zdrowie, jak placic rachunki i jakis umiejetnosci do przetrwania lub zarabiania pieniedzy powinny byc obowiazkowe, a zamiast tego wprowadzaja wiele godzin katechezy bo przeciez zyjemy w katolickim kraju, godzine wychowawcza tez wspominam jako przedmion na ktorym nie robilo sie nic, woku juz nawet nie wspominam :p
Nie mogę się bardziej zgodzić 💗

Na biologii ucza rozmnazania pantofelka i stułbi, ale nie mowia, o HPV. Nikt Cie nie przygotuje na to, ze moze byc taki fajfus co mial wiele partnerek i jak ciebie dolaczy do tej listy to mozesz sie zarazic. No ucza o HIV od niechcenia, ale na HPV gumka jest bardzo malo skuteczna, a samego wirusa mozna zlapac pozaplciowo.

Dziewczyny, wczoraj robiłam test na HPV.. TRZYMAJCIE KCIUKI, PROSZĘ ❣️ Zobaczymy jak to wszystko się potoczy, ogólnie bardzo "luźno" do tego podchodzę, bo co mogę teraz zrobić.. jeśli test będzie dodatni to kolposkopia i wycinki, jeśli nie to kontrola co pół roku, ponieważ wyszedł mi ASCUS w cytologii.

Dziewczyny, wczoraj robiłam test na HPV.. TRZYMAJCIE KCIUKI, PROSZĘ ❣️ Zobaczymy jak to wszystko się potoczy, ogólnie bardzo "luźno" do tego podchodzę, bo co mogę teraz zrobić.. jeśli test będzie dodatni to kolposkopia i wycinki, jeśli nie to kontrola co pół roku, ponieważ wyszedł mi ASCUS w cytologii.
Trzymamy mocno 😘
Nie można się stresować to najważniejsze i połowa sukcesu ♥️

Będzie dobrze! Kolposkopia nie zawsze jest z wycinkami więc nie zamartwiaj się na zapas. U mnie HPV dodatni , miałam
kolposkopię bez wycinków. ☺️

Trzymamy mocno 😘

Będzie dobrze! Kolposkopia nie zawsze jest z wycinkami więc nie zamartwiaj się na zapas. U mnie HPV dodatni , miałam
💪💪💪💪💪💪

Trzymamy mocno 😘

Akurat właśnie Pani doktor powiedziała, że jeśli kolposkopia to łącznie z wycinkami do badań, oczywiście jeśli HPV będzie dodatni. No chyba, że źle ją zrozumiałam, a to dość możliwe, bo jestem głucha. 🤣

reklama
Akurat właśnie Pani doktor powiedziała, że jeśli kolposkopia to łącznie z wycinkami do badań, oczywiście jeśli HPV będzie dodatni. No chyba, że źle ją zrozumiałam, a to dość możliwe, bo jestem głucha. 🤣
Czasem pobierają a czasem nie ♥️ zależy co będzie widoczne w kolposkopia 💗 będzie tak dobrze że nie trzeba będzie wycinków - ja w to wierzę kochana 💜

Do góry