reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Ja tez często jestem niespokojna, tracę równowagę 🫣ale nic z tym nie robie, prócz tego że mam zamiar trzymać rękę na pulsie i szukać pozytywów 😃 ale na gorsze moje dni nie mam lekarstwa 😄
Ja sobie powtarzam że nie mogę się denerwować 🙄 Ale mało to pomaga 😂 Jeśli chodzi o pozytywy to z pewnością wiedza o tym wirusie zmusiła mnie żeby zadbać o siebie mocniej i podejść do mojego ciała tak bardziej holistycznie 💗 Ruch , dieta itp. to wszystko jest ważne a ja to długo olewałam i zajmowałam się tylko pracą a nie sobą 😘

reklama
Ja sobie powtarzam że nie mogę się denerwować 🙄 Ale mało to pomaga 😂 Jeśli chodzi o pozytywy to z pewnością wiedza o tym wirusie zmusiła mnie żeby zadbać o siebie mocniej i podejść do mojego ciała tak bardziej holistycznie 💗 Ruch , dieta itp. to wszystko jest ważne a ja to długo olewałam i zajmowałam się tylko pracą a nie sobą 😘
No za mało myślimy o sobie racja 🙂😘

Teraz to ja się dziwię dlaczego ja do tej pory nie miałam nigdy żadnej kontrolnej kolposkopii 🙈 moja pierwsza kolpo się odbyła w wieku 28 lat. 😅

Fizycznie czuje się dobrze ale mam czasem wrażenie że nie jestem spokojna psychicznie - nie mam takiego spokoju ducha i nie wiem co z tym zrobić 😮 Czy macie jakieś sposoby na czarne myśli ? Słuchajcie jakichś podcastów, bierzecie jakieś tabletki ? Chodziłyście na terapię ? 💖 Jak to u was wygląda ?
Moja pierwsza kolpo w wieku 31 lat XD ... Babki, a pamietacie o cyckach?

Moja pierwsza kolpo w wieku 31 lat XD ... Babki, a pamietacie o cyckach?
Taaak 😇😇 co roku mam USG piersi 💖 dzięki Bogu jest OK ale bałam się w tym roku zrobić bo miałam mały guzek pod pachą (on zniknął - sam się rozpuścił) Dermatolog stwierdziła że to być może jakaś cysta po skaleczeniu przy goleniu 😊i już go nie ma ale oczywiście stresuj był 😐

Taaak 😇😇 co roku mam USG piersi 💖 dzięki Bogu jest OK ale bałam się w tym roku zrobić bo miałam mały guzek pod pachą (on zniknął - sam się rozpuścił) Dermatolog stwierdziła że to być może jakaś cysta po skaleczeniu przy goleniu 😊i już go nie ma ale oczywiście stresuj był 😐
Tez badam co roku i jestem dumna posiadaczka BI RADS 1. No ale moja cytologia tez byla 1 gr- 2 gr. :p Teraz wole badac sie co roku i na to i nato. Wiadomo cala sie nie przebadam. Nie stac mnie, a na nfz :D chyba bede czekac do 50tki na przyslugujaca mi za rok darmowa mammografie;p No ale ile moge to badam. zprzynajmiej mam poczucie ze o siebie dbam :) jakos XD nie liczac tego ze dzis zjadlam Drwala

Tez badam co roku i jestem dumna posiadaczka BI RADS 1. No ale moja cytologia tez byla 1 gr- 2 gr. :p Teraz wole badac sie co roku i na to i nato. Wiadomo cala sie nie przebadam. Nie stac mnie, a na nfz :D chyba bede czekac do 50tki na przyslugujaca mi za rok darmowa mammografie;p No ale ile moge to badam. zprzynajmiej mam poczucie ze o siebie dbam :) jakos XD nie liczac tego ze dzis zjadlam Drwala

Kochana 💜 mogłabyś napisać więcej o BIRADS1 ? Mi ginek powiedziała że po 25 roku życia mam sobie badać piersi USG co rok i tak robię - też i tym nie wiedziałam xd Moja wiedza z biologii ze szkoły to jakaś porażka 😂

Raz na jakiś czas Maczek to must ♥️ trzeba żyć!

Kochana 💜 mogłabyś napisać więcej o BIRADS1 ? Mi ginek powiedziała że po 25 roku życia mam sobie badać piersi USG co rok i tak robię - też i tym nie wiedziałam xd Moja wiedza z biologii ze szkoły to jakaś porażka 😂

Raz na jakiś czas Maczek to must ♥️ trzeba żyć!
W usg jak w cytologii masz rozne gry od BI RADS 0 Do chyba BI RADS 6. 1 to znaczy ze wszytsko idealnie. Najlepiej miec 1 maks 2 od trojki zaczynaja sie hocki klocki. Juz jest np jakas zmiana, ale nie sa pewni co to za guzek to kieruja na biopsje. Pozniejsze oznaczenia wiadomo, ze jakis tam mniej przyjemny temat.

• BI-RADS 0: określa badanie, w którym np. ze względu na budowę piersi, potrzeba wykonania dodatkowych badań aby móc postawić pełną diagnozę. Zalecenia mogą dotyczyć porównania z poprzednimi badaniami bądź konieczności wykonania dodatkowych badań mammograficznych, np. mammografii celowanej lub uzupełniającego badania USG.
  • BI-RADS 1: badanie prawidłowe, zaleca się okresową kontrolę, np. USG raz w roku.
  • BI-RADS 2: badanie prawidłowe, wykazujące obecność zmian łagodnych, np. torbieli prostych, drobnych gruczolakowłókniaków, rozproszonych mikrozwapnień.
  • BI-RADS 3: badanie, w którym wykryto zmianę prawdopodobnie łagodną, ryzyko złośliwości wynosi do 2%, zaleca się kontrolę obrazową za 6 miesięcy, może dotyczyć zmian takich jak: skupiska mikrozwapnień, torbiele złożone, gruczolakowłókniaki, asymetryczne zagęszczenia. U kobiet z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka piersi zalecane jest wykonanie biopsji gruboigłowej i pobranie materiału do badania histopatologicznego.
  • BI-RADS 4: badanie, w którym stwierdza się obecność zmiany wymagającej wykonania biopsji w celu określenia charakteru opisywanej zmiany. Z uwagi na szeroki wachlarz ryzyka złośliwości w tej grupie, autorzy wyodrębnili trzy podkategorię, BI-RADS 4a, 4b i 4c, szacunkowe ryzyko obecności zmiany złośliwej rozkłada się w kolejności: 2-10%, 10-50% i 50-95%. W każdym przypadku zaleceniem będzie wykonanie weryfikacja histo-patologiczna zmiany w biopsji gruboigłowej lub mammotomicznej.
  • BI-RADS 5: badanie, w którym stwierdzono obecność zmiany wysoce podejrzanej o proces nowotworowy, ryzyko złośliwości większe niż 95%, wskazane wykonanie biopsji gruboigłowej w trybie pilnym. Wynik ujemny badania histopatologicznego nie wyklucza złośliwego charakteru zmiany i nie zwalnia z wykonania dodatkowej diagnostyki i/lub biopsji chirurgicznej.
  • BI-RADS 6: rozpoznany i potwierdzony w badaniu histo-patologicznym rak piersi.

reklama
Do góry