reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Cześć kochane! 😍

Jestem po mojej pierwszej kolposkopii w życiu.

Badanie trwało chwilę i nie bolało. Pan doktor był bardzo miły i uspokajał.

Wynik kolpo:

Satysfakcjonująca. Tarcza pokryta przeziernym, jodopozytywnym nabłonkiem płaskim. Na tarczy na godz. 9 i 11 drobno ostro odcięte obszary nieprzezierne, jodojasne z cechami delikatnego poletkowania. Granica międzynabłonkowa ostra nieregularna - w okolicy ujścia zewnętrznego widoczna w całości. Cech infekcji HPV nie widzę. Prawidłowa sieć naczyń włosowatych.

zalecenia: kontrola cytologiczna za 6 msc i szczepienie gardasil 9

------------------------

To coś na godzinie 11 i 9 to jakaś drobnica - być może jakaś drobna infekcja i nie jest związana z HPV. Tak mi powiedział. Nie pobrali mi żadnych próbek ani wycinków do badań. W międzyczasie poprosiłam o kilka info odnośnie HPV i powiedział, że możliwe że byłam zakażona X lat i nie widziałam o tym a może to jest świeże - nie da stwierdzić. Zapytałam o badanie CintecPlus żeby sprawdzić czy to infekcja trwała czy nie ale lekarz stwierdził że nie jest miarodajne i się tego nie stosuje - że szkoda kasy ! Raczej się na to nie zdecyduje. Lekarz powiedział że w moim przypadku należy jedynie obserwować i może ten HPV się wycofa...

Kobitki bardzo mi pomogłyście tutaj. Jestem Wam mega wdzięczna za wsparcie. 18 stycznia mam wizytę u gina i zapytam o receptę na Gardasil. Pozostaje mi mieć nadzieję, że to się jakoś uspokoi. :( Sądzę, że trafiłam na mądrych lekarzy, którzy szybko działają.

JEŚLI KTOŚ CHCE POGADAĆ O HPV CZY CZYMKOLWIEK INNYM JESTEM DO DYSPOZYCJI!
Ja receptę wzięłam od rodzinnego, nie musisz nawet czekać na gin:) fajne, że jest ok i oby tak pozostało 😘😘😘

reklama
Ja receptę wzięłam od rodzinnego, nie musisz nawet czekać na gin:) fajne, że jest ok i oby tak pozostało 😘😘😘

Tak, tak! Powiedział mi, że receptę wystawi mi nawet internista. Ale chcę mojego gina przy okazji pomęczyć o te nieprzezierne obszary na 11 i 09. :) Może to jakaś wskazówka; myślę, że warto dopytać. 🥰🥰

Co ciekawe, dodam, że lekarz powiedział, że ten gardasil 9 osłabia trochę tego HPV więc to nie jest tak, że ta szczepionka jest totalnie bez sensu. Rozmawiałam też z położną i powiedziała, że ważne żeby się teraz chronić przed innymi szczepami.

Dziękuję Iza! Udało ci się dostać po ziółka ?

Tak, tak! Powiedział mi, że receptę wystawi mi nawet internista. Ale chcę mojego gina przy okazji pomęczyć o te nieprzezierne obszary na 11 i 09. :) Może to jakaś wskazówka; myślę, że warto dopytać. 🥰🥰

Co ciekawe, dodam, że lekarz powiedział, że ten gardasil 9 osłabia trochę tego HPV więc to nie jest tak, że ta szczepionka jest totalnie bez sensu. Rozmawiałam też z położną i powiedziała, że ważne żeby się teraz chronić przed innymi szczepami.

Dziękuję Iza! Udało ci się dostać po ziółka ?
Ja Kochana ziółek nie szukałam 😄😘 i też słyszałam, że gardasil 9 oslabi i będzie oczywiście działać na pozostałe typy wirusa, komuś trzeba wierzyć hehe ja już wykupiłam 2 dawkę i chce myśleć pozytywnie 😚

Przepraszam! To Małgosia się zapisała :)

Ja się naczytałam w necie, że po co szczepionka na to co się już ma i tak dalej, że to jest wyłudzanie kasy... ale to już TRZECI lekarz mówi mi, że mam się zaszczepić więc tak zrobię 😍Mam nadzieję, że ta szczepionka osłabi to dziadostwo! No i będę mogła się chronić przed innymi szczepami HPV.

Iza, a czy to jest tak że kupujesz tą szczepionkę w aptece? kto robi zastrzyk ? jak kupujesz to jest jakieś oznaczenie że to jest pierwsza, druga, trzecia dawka? czy generalnie po prostu przyjmuje sie 3 x to samo ?

:))))

Przepraszam! To Małgosia się zapisała :)

Ja się naczytałam w necie, że po co szczepionka na to co się już ma i tak dalej, że to jest wyłudzanie kasy... ale to już TRZECI lekarz mówi mi, że mam się zaszczepić więc tak zrobię 😍Mam nadzieję, że ta szczepionka osłabi to dziadostwo! No i będę mogła się chronić przed innymi szczepami HPV.

Iza, a czy to jest tak że kupujesz tą szczepionkę w aptece? kto robi zastrzyk ? jak kupujesz to jest jakieś oznaczenie że to jest pierwsza, druga, trzecia dawka? czy generalnie po prostu przyjmuje sie 3 x to samo ?

:))))
Generalnie 3 to samo, a kupuje w aptece ale ciężko dostać na 10 aptek jedna u nas ma. Ide do lekarza jak przed każdym szczepieniem że ogólnie zdrowa i od razu pielegniarka na moim ośrodku robi, ale są naprawdę mało zorientowani i niektórzy niewiedzą co to jest, masakra

Generalnie 3 to samo, a kupuje w aptece ale ciężko dostać na 10 aptek jedna u nas ma. Ide do lekarza jak przed każdym szczepieniem że ogólnie zdrowa i od razu pielegniarka na moim ośrodku robi, ale są naprawdę mało zorientowani i niektórzy niewiedzą co to jest, masakra

To straszne, że w 2023 roku nadal w PL tak mało mówi się o HPV... i wie się o nim jeszcze mniej. Sparwdzałam wstępnie kilka miejsc. Będę szukać aż znajdę <3

Szkoda, że to wszystko po czasie i tak późno.. Niby sobie mówię, że będzie OK ale mam też mega kiepskie momenty. :(

To straszne, że w 2023 roku nadal w PL tak mało mówi się o HPV... i wie się o nim jeszcze mniej. Sparwdzałam wstępnie kilka miejsc. Będę szukać aż znajdę <3

Szkoda, że to wszystko po czasie i tak późno.. Niby sobie mówię, że będzie OK ale mam też mega kiepskie momenty. :(
A tez masz problem z znalezieniem? Ja tez mam gorsze dni, ale mamy siebie hehe

Zadziwia mnie tak jak i ciebie, to że w Pl taka wiedza, w innych krajach jest to dużo bardziej powszechny temat

czytałam gdzieś artykuł, że u Nordyków już rak macicy nie występuje dzięki testom DNA na HPV do cytologii albo cytologii płynnej. że oni to badają jakby razem! znają temat i szczepią się dzięki temu wszystkiemu nie ma czego leczyć.. i że studenci medycyny z krajów nordyckich przyjeżdżają do PL żeby znaleźć pacjentkę z jakimiś stanami przed / rakowymi.

w PL pewnie minie wiele dekad zanim do tego dojdzie :(((( :crazy:

reklama
Do góry