reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wirus HPV-pomocy!!!

Cześć kochane! 😍

Jestem po mojej pierwszej kolposkopii w życiu.

Badanie trwało chwilę i nie bolało. Pan doktor był bardzo miły i uspokajał.

Wynik kolpo:

Satysfakcjonująca. Tarcza pokryta przeziernym, jodopozytywnym nabłonkiem płaskim. Na tarczy na godz. 9 i 11 drobno ostro odcięte obszary nieprzezierne, jodojasne z cechami delikatnego poletkowania. Granica międzynabłonkowa ostra nieregularna - w okolicy ujścia zewnętrznego widoczna w całości. Cech infekcji HPV nie widzę. Prawidłowa sieć naczyń włosowatych.

zalecenia: kontrola cytologiczna za 6 msc i szczepienie gardasil 9

------------------------

To coś na godzinie 11 i 9 to jakaś drobnica - być może jakaś drobna infekcja i nie jest związana z HPV. Tak mi powiedział. Nie pobrali mi żadnych próbek ani wycinków do badań. W międzyczasie poprosiłam o kilka info odnośnie HPV i powiedział, że możliwe że byłam zakażona X lat i nie widziałam o tym a może to jest świeże - nie da stwierdzić. Zapytałam o badanie CintecPlus żeby sprawdzić czy to infekcja trwała czy nie ale lekarz stwierdził że nie jest miarodajne i się tego nie stosuje - że szkoda kasy ! Raczej się na to nie zdecyduje. Lekarz powiedział że w moim przypadku należy jedynie obserwować i może ten HPV się wycofa...

Kobitki bardzo mi pomogłyście tutaj. Jestem Wam mega wdzięczna za wsparcie. 18 stycznia mam wizytę u gina i zapytam o receptę na Gardasil. Pozostaje mi mieć nadzieję, że to się jakoś uspokoi. :( Sądzę, że trafiłam na mądrych lekarzy, którzy szybko działają.

JEŚLI KTOŚ CHCE POGADAĆ O HPV CZY CZYMKOLWIEK INNYM JESTEM DO DYSPOZYCJI!
Ja receptę wzięłam od rodzinnego, nie musisz nawet czekać na gin:) fajne, że jest ok i oby tak pozostało 😘😘😘

reklama
Ja receptę wzięłam od rodzinnego, nie musisz nawet czekać na gin:) fajne, że jest ok i oby tak pozostało 😘😘😘

Tak, tak! Powiedział mi, że receptę wystawi mi nawet internista. Ale chcę mojego gina przy okazji pomęczyć o te nieprzezierne obszary na 11 i 09. :) Może to jakaś wskazówka; myślę, że warto dopytać. 🥰🥰

Co ciekawe, dodam, że lekarz powiedział, że ten gardasil 9 osłabia trochę tego HPV więc to nie jest tak, że ta szczepionka jest totalnie bez sensu. Rozmawiałam też z położną i powiedziała, że ważne żeby się teraz chronić przed innymi szczepami.

Dziękuję Iza! Udało ci się dostać po ziółka ?

Tak, tak! Powiedział mi, że receptę wystawi mi nawet internista. Ale chcę mojego gina przy okazji pomęczyć o te nieprzezierne obszary na 11 i 09. :) Może to jakaś wskazówka; myślę, że warto dopytać. 🥰🥰

Co ciekawe, dodam, że lekarz powiedział, że ten gardasil 9 osłabia trochę tego HPV więc to nie jest tak, że ta szczepionka jest totalnie bez sensu. Rozmawiałam też z położną i powiedziała, że ważne żeby się teraz chronić przed innymi szczepami.

Dziękuję Iza! Udało ci się dostać po ziółka ?
Ja Kochana ziółek nie szukałam 😄😘 i też słyszałam, że gardasil 9 oslabi i będzie oczywiście działać na pozostałe typy wirusa, komuś trzeba wierzyć hehe ja już wykupiłam 2 dawkę i chce myśleć pozytywnie 😚

Przepraszam! To Małgosia się zapisała :)

Ja się naczytałam w necie, że po co szczepionka na to co się już ma i tak dalej, że to jest wyłudzanie kasy... ale to już TRZECI lekarz mówi mi, że mam się zaszczepić więc tak zrobię 😍Mam nadzieję, że ta szczepionka osłabi to dziadostwo! No i będę mogła się chronić przed innymi szczepami HPV.

Iza, a czy to jest tak że kupujesz tą szczepionkę w aptece? kto robi zastrzyk ? jak kupujesz to jest jakieś oznaczenie że to jest pierwsza, druga, trzecia dawka? czy generalnie po prostu przyjmuje sie 3 x to samo ?

:))))

Przepraszam! To Małgosia się zapisała :)

Ja się naczytałam w necie, że po co szczepionka na to co się już ma i tak dalej, że to jest wyłudzanie kasy... ale to już TRZECI lekarz mówi mi, że mam się zaszczepić więc tak zrobię 😍Mam nadzieję, że ta szczepionka osłabi to dziadostwo! No i będę mogła się chronić przed innymi szczepami HPV.

Iza, a czy to jest tak że kupujesz tą szczepionkę w aptece? kto robi zastrzyk ? jak kupujesz to jest jakieś oznaczenie że to jest pierwsza, druga, trzecia dawka? czy generalnie po prostu przyjmuje sie 3 x to samo ?

:))))
Generalnie 3 to samo, a kupuje w aptece ale ciężko dostać na 10 aptek jedna u nas ma. Ide do lekarza jak przed każdym szczepieniem że ogólnie zdrowa i od razu pielegniarka na moim ośrodku robi, ale są naprawdę mało zorientowani i niektórzy niewiedzą co to jest, masakra

Generalnie 3 to samo, a kupuje w aptece ale ciężko dostać na 10 aptek jedna u nas ma. Ide do lekarza jak przed każdym szczepieniem że ogólnie zdrowa i od razu pielegniarka na moim ośrodku robi, ale są naprawdę mało zorientowani i niektórzy niewiedzą co to jest, masakra

To straszne, że w 2023 roku nadal w PL tak mało mówi się o HPV... i wie się o nim jeszcze mniej. Sparwdzałam wstępnie kilka miejsc. Będę szukać aż znajdę <3

Szkoda, że to wszystko po czasie i tak późno.. Niby sobie mówię, że będzie OK ale mam też mega kiepskie momenty. :(

To straszne, że w 2023 roku nadal w PL tak mało mówi się o HPV... i wie się o nim jeszcze mniej. Sparwdzałam wstępnie kilka miejsc. Będę szukać aż znajdę <3

Szkoda, że to wszystko po czasie i tak późno.. Niby sobie mówię, że będzie OK ale mam też mega kiepskie momenty. :(
A tez masz problem z znalezieniem? Ja tez mam gorsze dni, ale mamy siebie hehe

Zadziwia mnie tak jak i ciebie, to że w Pl taka wiedza, w innych krajach jest to dużo bardziej powszechny temat

czytałam gdzieś artykuł, że u Nordyków już rak macicy nie występuje dzięki testom DNA na HPV do cytologii albo cytologii płynnej. że oni to badają jakby razem! znają temat i szczepią się dzięki temu wszystkiemu nie ma czego leczyć.. i że studenci medycyny z krajów nordyckich przyjeżdżają do PL żeby znaleźć pacjentkę z jakimiś stanami przed / rakowymi.

w PL pewnie minie wiele dekad zanim do tego dojdzie :(((( :crazy:

reklama
Do góry