Cześć kochane!
Jestem po mojej pierwszej kolposkopii w życiu.
Badanie trwało chwilę i nie bolało. Pan doktor był bardzo miły i uspokajał.
Wynik kolpo:
Satysfakcjonująca. Tarcza pokryta przeziernym, jodopozytywnym nabłonkiem płaskim. Na tarczy na godz. 9 i 11 drobno ostro odcięte obszary nieprzezierne, jodojasne z cechami delikatnego poletkowania. Granica międzynabłonkowa ostra nieregularna - w okolicy ujścia zewnętrznego widoczna w całości. Cech infekcji HPV nie widzę. Prawidłowa sieć naczyń włosowatych.
zalecenia: kontrola cytologiczna za 6 msc i szczepienie gardasil 9
------------------------
To coś na godzinie 11 i 9 to jakaś drobnica - być może jakaś drobna infekcja i nie jest związana z HPV. Tak mi powiedział. Nie pobrali mi żadnych próbek ani wycinków do badań. W międzyczasie poprosiłam o kilka info odnośnie HPV i powiedział, że możliwe że byłam zakażona X lat i nie widziałam o tym a może to jest świeże - nie da stwierdzić. Zapytałam o badanie CintecPlus żeby sprawdzić czy to infekcja trwała czy nie ale lekarz stwierdził że nie jest miarodajne i się tego nie stosuje - że szkoda kasy ! Raczej się na to nie zdecyduje. Lekarz powiedział że w moim przypadku należy jedynie obserwować i może ten HPV się wycofa...
Kobitki bardzo mi pomogłyście tutaj. Jestem Wam mega wdzięczna za wsparcie. 18 stycznia mam wizytę u gina i zapytam o receptę na Gardasil. Pozostaje mi mieć nadzieję, że to się jakoś uspokoi.
Sądzę, że trafiłam na mądrych lekarzy, którzy szybko działają.
JEŚLI KTOŚ CHCE POGADAĆ O HPV CZY CZYMKOLWIEK INNYM JESTEM DO DYSPOZYCJI!