reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wielogodzinny placz niemowlaka przed zrobieniem kupki.

Kapturki stosuje się raczej tylko w przypadku poranionych brodawek.
Co do smoczka - wiesz że terrorystki kp powiedziałby Tobie, że smoczek to zło. Wg teorii nie powinno się go podawać do 6 tż. Natomiast z mojego doświadczenia pierwsza córka była antysmoczkowa, wisiała mi na cycu non stop i jakoś to przeżyłam, to jest zawsze coś za coś. Jeśli macie problem z wagą to prędzej czy później doradca zapyta o to, co ssaniu przeszkadza: kapturki, smoczek, butelka. To wszystko wydłuża częstotliwość karmień i oducza dziecka efektywnego ssania. Musiałabyś być 100% pewna, że ssanie jest efektywne, żeby rozgrzeszyć ww. W teorii laktacja powinna się Tobie już stabilizować, więc zaraz nie będzie nadmiaru mleka, piersi będą miękkie i wyprodukują tyle, ile dziecko wydaje. Jeśli teraz nie ssie dobrze, to później tym będzie ciężej wypracować wypływ mleka. Jak używasz teraz laktatora do ściągania, to też koło się zamyka, bo podkręcasz laktację a przez to utrzymuje się szybki wypływ i ilość mleka, której maluch nie umie obsłużyć.
Na pewno przydałaby się porada doradcy, ale obawiam się, że otrzymasz radę, aby wrócić tylko do cycozwisania, żeby utrzymać prawidłową laktację.
Odciągam przed przystawieniem tylko pierwszy strumien tej sikawki wiec nie ma tego nawet 10ml.
Choc dla jej komfortu powinnam dluzej by piers byla bardziej miękka.
Wydaje mi się ze niestety taki bedzie moj urok ze sika z nich jak z sikawki .
Mam zaprzyjaźnione polozne które prowadzą szkole rodzenia i poradnie laktacyjna , znane na całe miasto bo gdzie bym nie poszla, mowa tylko o nich . Bardzo mi pomogły podczas zajęć w szkole, po porodzie w szpitalu gdy było ciężko z karmieniem i później. Takze nie są to terrorystki [emoji846] aczkolwiek smoczka odradzają nawet lekarze, nie tylko polozne. I niestety cos w tym jest ze dzieki temu można zniechęcić do piersi. Bo ja sama napisałaś wydłuża się częstotliwośc karmien .

reklama
Dziewczyny, ja walczyłam, żeby smoczka nie dać, ale nie udało mi się. Na innym forum dziewczyny polecały smoczek Bibs i chyba się sprawdza. Ale mój tylko ssie smoczka na uspokojenie, jak zasnie albo jak już go nie chce to sam go wypluwa

Broń panie Boże nie uważa CDL i lekarzy za terrorystów, miałam na myśli inne matki ;-). Takie, które są takimi fanatyczkamii kp, że za smoczek paliłyby na stosie 😁.
W każdym razie coś u Was w karmieniu nie gra, jeżeli z wagą jest niezbyt wesoło. Jak u nas waga stanęła w miejscu, to robiliśmy krew, z naciskiem na anemię i bilirubinę. U nas wyszła żółtaczka pokarmu kobiecego i pomimo, że córka na 9 tygodni bilirubina nadal nie jest w normie, a to może powodować u maluchów m.in. rozdrażnienie.
Są dzieci, które najadają się z piersi w 5 minut, nie zasypiają z nią i matki mają ten komfort, żeby potrafią odróżnić, kiedy dziecko je a kiedy ciumka. Przy cycozwisach jest to bardzo ciężkie, bo może trochę ciumka, trochę je, wisi godzinę i tyle trwa karmienie. Smoczek zabiera i ciumkanie, i pewnie część jedzenia. Tym bardziej butelka- u mnie pomimo tego, że córka była cycozwisem, butelka w dwa dni zajęła miejsce cycka, a karmiłam polecaną do nauki ssania dla wcześniaków Calmą. Jak dziecko jest głodne, to wybierze to, skąd łatwiej mu się najeść.
Co do sikania z piersi (o ile to pozostanie)- im dziecko będzie większe, tym łatwiej sobie z tym poradzi.

Dziewczyny, ja walczyłam, żeby smoczka nie dać, ale nie udało mi się. Na innym forum dziewczyny polecały smoczek Bibs i chyba się sprawdza. Ale mój tylko ssie smoczka na uspokojenie, jak zasnie albo jak już go nie chce to sam go wypluwa
My też mamy Bibsa, miłości nie ma, ale nerwusa w kryzysie uspokaja.

Tak, mala nadal przybiera tyle , że mogłaby więcej. Jest akceptowalna norma ale ma przybierać więcej [emoji853]
5 tego mamy Szczepienia.
A jak u Ciebie sytuacja?
Kurcze, a wiadomo dlaczego mało przybiera? Je za mało?
Ja mam szczepienia 19.11 i już się boję.
U nas dalej tak samo, w nocy mały mega się męczy z bąkami. Kupka dalej bolesna.
A od trzech dni okolo 17.30 zaczyna się okropny krzyk, trwa ok 2-3h z malymi przerwami. To pewnie kolki. Jak sie zbliza 17.30, to już siedzę gotowa na akcje 🙈🙉

A od trzech dni okolo 17.30 zaczyna się okropny krzyk, trwa ok 2-3h z malymi przerwami. To pewnie kolki. Jak sie zbliza 17.30, to już siedzę gotowa na akcje 🙈🙉
Wiesz, że u nas ta sama godzina? 😂
Na kolki, zaparcia, bąki polecam De.bridat (tylko to lek musi go przepisać lekarz) i Ko.lzym do trawienia laktozy.

A od trzech dni okolo 17.30 zaczyna się okropny krzyk, trwa ok 2-3h z malymi przerwami. To pewnie kolki. Jak sie zbliza 17.30, to już siedzę gotowa na akcje [emoji85][emoji86]
No na szczepieniach pewnie placz ten sam bedzie co na krewce [emoji25]
Znaczy się, jest norma, tylko mowi ze mogłaby wiecej. ..
Nie daje jej kompletnie smoczka od kilku dni i je częściej [emoji849] wydaje mi się ze smoczek jej sztucznie troszke niwelował glod , dlatego mialam taka akcje przez dwa dni ze nie chciala ssac z piersi [emoji848]
Troche ciezko bez smoka bo znowu wrocila akcja ze bez ssania nie zasnie praktycznie [emoji49] ale z dwojga złego lepiej ta strona.
A akcje z kupka ciagle te same , jednego dnia sie meczy z jedną, innego dnia zrobi trzy bez większego problemu...eh... dzis od 3 w nocy ja mecza takie baki ze placze a kupki brak...
No cóż, podobno po trzecim miesiacu ma przejść [emoji848]

reklama
Wiesz, że u nas ta sama godzina? 😂
Na kolki, zaparcia, bąki polecam De.bridat (tylko to lek musi go przepisać lekarz) i Ko.lzym do trawienia laktozy.

Serio też o tej godzinie? 😂🙈Bede o Was myślec podczas naszych atakow popoludniowych😂😭
Mieszkam za granicą, to chociaż poproszę rodzinkę o przesłanie tego kolzymu, spróbuję od tego. Dzięki za podpowiedź

Do góry