reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wielkość porcji

Cześć dziewczyny 🌸

moje 4 tygodniowe niemowlę zjada średnio 80 ml mojego odciąganiętego pokarmu i zjada to może za dużo powiedziane musze w nią wtłaczać jedzenie inaczej kończyłaby na 40 lub 50 ml, przysypia lub nie chce się wybudzić Położna mówi, że taki niemowlak powinien jesc minimum 90-120 ml. Średnio moja mała zjada 650 ml dziennie. Jak było/jest z waszymi bąbelkami?

Pozdrawiam

reklama
A jak przybiera? Ja co prawda karmiłam piersią, też mi położna mówiła, żebym jak przyśnie przy karmieniu to próbowała ją budzić, żeby zjadła więcej i to z obu piersi a nie z jednej, ale nie było takiej opcji. Próbowałam, a ona spała w najlepsze 😅 Ale że przyrosty na siatce centylowej wyglądały ok to przestałam kombinować, położna też stwierdziła że jeśli oscylują w okolicy podobnego centyla to najwidoczniej będzie chudsza i tyle

Mój Synek miał rozpisane 60-80ml co 3h ale zwykle zjadał mniej. Za to zwykle był głodny po ok. 2 - 2,5h

A jak przybiera? Ja co prawda karmiłam piersią, też mi położna mówiła, żebym jak przyśnie przy karmieniu to próbowała ją budzić, żeby zjadła więcej i to z obu piersi a nie z jednej, ale nie było takiej opcji. Próbowałam, a ona spała w najlepsze 😅 Ale że przyrosty na siatce centylowej wyglądały ok to przestałam kombinować, położna też stwierdziła że jeśli oscylują w okolicy podobnego centyla to najwidoczniej będzie chudsza i tyle
Jeny jak bardzo trzeba się natrudzić żeby obudzić rozespane dziecko... 😅 rozbieranie, mizianie mokrą chusteczką, łaskotanie po policzku.
Ostatnio 300 g w tydzień

Cześć dziewczyny 🌸

moje 4 tygodniowe niemowlę zjada średnio 80 ml mojego odciąganiętego pokarmu i zjada to może za dużo powiedziane musze w nią wtłaczać jedzenie inaczej kończyłaby na 40 lub 50 ml, przysypia lub nie chce się wybudzić Położna mówi, że taki niemowlak powinien jesc minimum 90-120 ml. Średnio moja mała zjada 650 ml dziennie. Jak było/jest z waszymi bąbelkami?

Pozdrawiam

Ni ch*ja nie wiem bo karmię bezpośrednio na żądanie od 10 miesięcy i zwykle czas jedzenia to max. 5 minut, ale zwykle 2-3 minuty :p i jest na 3 centylu i fajnie

Jeny jak bardzo trzeba się natrudzić żeby obudzić rozespane dziecko... 😅 rozbieranie, mizianie mokrą chusteczką, łaskotanie po policzku.
Ostatnio 300 g w tydzień
300 g na tydzień to bardzo dobry wynik. Z tego co pamiętam to 26-31/dobę jest normą. Nie wiem czemu te położne mają takiego pier*olca na punkcie ilości jedzenia. Jeśli dziecko przybiera, to odpuść. Sama miałam schizę na tym punkcie, a położne tylko ją pogłębiały (nie muszę chyba dodawać co się dzieje w głowie matki, jak się jej wmawia, że głodzi dziecko). Mały jadł jak chciał i pięknie przybierał.

300 g na tydzień to bardzo dobry wynik. Z tego co pamiętam to 26-31/dobę jest normą. Nie wiem czemu te położne mają takiego pier*olca na punkcie ilości jedzenia. Jeśli dziecko przybiera, to odpuść. Sama miałam schizę na tym punkcie, a położne tylko ją pogłębiały (nie muszę chyba dodawać co się dzieje w głowie matki, jak się jej wmawia, że głodzi dziecko). Mały jadł jak chciał i pięknie przybierał.
Dziękuję za dodanie otuchy 🩷 to moje pierwsze dziecko i wszędzie widzę tylko znaki zapytania

reklama
Człowiek to nie tabelka 🤷 gdybyś karmiła piersią, nie widziałabyś ile ml wypijaj dziecko, tylko patrzyłabyś na wskaźniki efektywnego karmienia. Jeśli dziecko przybiera, jest zdrowe, energiczne, moczy pieluchy, nie ma co się stresować.
Moja córka ma 10 tygodni. Dotychczas miała okresy, że jadła idealnie z tabelką, więcej niż powinna i mniej niż powinna 🤷 jadła już po 120 ml, ostatnio jadła po 60-80 ml, ale co 2-2,5 godziny. Teraz znowu zaczyna jeść po 100-120 ml. Jest dorodnym pulpetem, więc ani przez chwilę się nie przejmowałam 🙂

Do góry