reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wiarygodne źródła informacji

Drogie Dziewczyny,

Mam takie pytanko, skąd czerpałyście wiedzę dotyczącą wychowania czy zdrowia dzieci?
Jakieś gazety, portale, blogi coś?
Podzielicie się?

reklama
Mozna sie oczytać poradników, blogów ect ale tak na prawdę zycie uczy najwiecej. Nie przewidzisz jakie dziecko bedzie, spokojne czy płaczliwe, czy nie bedzie alergikiem, "kolkowcem" itp. Nic nie przygotuje mamy na taka rewolucje jaka jest pojawienie sie maluszka na swiecie. Dobrze, ze jesteśmy wyposażone w instynkt, ten duzo rzeczy podpowiada i wychodzi naturalnie.
Ja osobiście przeczytałam kilka poradników, ktore notabene moge sobie z moim HNB ( high need baby, teraz high need Toddler ) wsadzić miedzy bajki. Na nic mi sie przydały niestety, bo dziecko nie współpracowało jak to zakładała np Tracy Hogg. Wiec coz...

Goraco polecam "Dziecko" dra Benjamina Spocka. W przeciwienstwie do Tracy nie uczy, jak "tresowac" dziecko , a jak je obserwowac i zrozumiec. Oprocz tego bezcenne porady wychowawcze, zdrowotne itp, wlacznie z opisami objawow chorob wieku dzieciecego i zaleceniami, co wtedy robic.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/15059/dziecko-pielegnacja-i-wychowanie
Oprocz tego bezcenne byly rozmowy z Dziewczynami, ktore urodzily dziecko w tym samym czasie, tu, na BB :).
Gdy mialam mojego Spocka pod reka i Dziewczyny z Pazdziernikowych Mam w kontakcie, nic wiecej nie potrzebowalam :) .

Osobiście bałam się, że mój instynkt w przypadku wcześniaka to trochę za mało. Ogromnym wsparciem byli lekarze i pielęgniarki z oddziału patologii noworodka z ostatniego szpitala. Numer do nich miałam zawsze pod ręką.

Witajcie, dzięki za odpowiedź. Oczywiście pewnie instynkt jest najbardziej pomocny. Czasem jednak chyba warto sięgnąć po jakieś pozycje.... tak się zastanawiam....

Warto rozważyć szkole rodzenia, bo oprócz przydatnych wykładów sa tez zajęcia praktyczne na lalkach imitujących rozmiarem noworodki np. kapiel, przewijanie, sprawne i bezpieczne przebranie noworodka ect. To bardzo praktyczna wiedza poparta ćwiczeniami wiec zostaje w głowie na dłużej. Warto poczytać tez o objawach chorób wieku niemowlęcego i dziecięcego ( choc ja w szpitalu dostałam plansze fajna do powieszenia nad przewijakiem i tam były rozrysowane symptomy, co moze sie z tym wiązać i kiedy nalezy udać sie do lekarza a kiedy nie panikować i obserwować malca. Ale ja mieszkam poza granicami Polski...)
Jest mnóstwo fajnych blogów parentingowych, tylko ja czytam i wyszukuje rad wtedy kiedy mam jakis problem. Nie robie tego na "zapas" bo czasu za wiele nie mam teraz niestety. A wczesniej przeczytane i tak pewnie by mi z głowy wyleciało :rolleyes:

Co do wychowania dziecka to ja jestem na etapie " jak mowić aby dzieci nas słuchały, jak słuchać zeby dzieci do nas mówiły " Adele Faber ale ja mam w domu 2-łatkę niełatwa w wychowaniu niestety i nie wszystko idzie podręcznikowo. Jak zwykle poradnik jedno a zycie drugie :p

reklama
Potwierdzam "jak mówić żeby dzieci nas słuchały...." świetna książka, czyta się szybko i łatwo ale dużo zmienia.
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina
"Psychologia dziecka" H.R.Schaffer

Blogi, które ja czytam:
Blogojciec, mataja, całareszta, alaantkoweblw (o rozszerzaniu diety metoda blw)
kursy pierwszej pomocy, warsztatu organizowane w różnych miastach "bezpieczny maluch"
Książki Pawła Zawitkowskiego, które podpowiadają jak nosić, trzymać, przekładać dziecko itp
Poza tym oczywiście rady od innych mam z forum [emoji6]prawdziwie dobre rady [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Do góry