Wezu
Fanka BB :)
tak! No... na to wyglądaDziewczyny, a może my nie możemy zajść w ciążę dlatego, że nasze komórki są wybredne i im się żaden kandydat nie podoba???
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
tak! No... na to wyglądaDziewczyny, a może my nie możemy zajść w ciążę dlatego, że nasze komórki są wybredne i im się żaden kandydat nie podoba???
Nie mam przegrody. Macica jest spłaszczona na jej dnie, w kształcie serca z dwoma rogami. I jak w 1 jest ciąża to 2 róg szaleje i opróżnia się z enodmetrium... takie ilości że to jest aż niemożliwe co wtedy ze mnie wypada. Możliwe że jest coś jeszcze.. muszę porobić dużo badań jak dojdę do siebie.
Hej, też mam podejrzenie macicy dwurożnej obecnie jestem w trakcie diagnostyki ale wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście jest wada. Ja słyszałam dużo dobrego o dwóch lekarzach - dr Jacek Doniec z Warszawy i Artur Ludwin z Krakowa.Hejo Dziewczynki.
Wracam do Was jedną nogą. Za szybko, ale leku na moją dwurożną macicę nie znaleźli. Powtórka z rozrywki. Lawina skrzepów przez tydzień. Serce nie wytrzymało.
Gdyby któraś z Was słyszała coś o leczeniu, specjalistach od macicy dwurożnej proszę o info.
Nie miałam żadnych z tych badań.Miałaś histeroskopie i laparoskopie?
Ja pół życia w trakcie starań miałam diagnozę dwurożnej macicy. Finalnie okazało się ze mam podwójną ale potwierdziła to dopiero laparoskopia. Nie bardzo wiem jak ti działa u Ciebie bo u mnie w każdej ciąży jest drobne plamienie z tej drugiej macicy ale nie oczyszcza się ona w trakcie
.Hej, też mam podejrzenie macicy dwurożnej obecnie jestem w trakcie diagnostyki ale wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście jest wada. Ja słyszałam dużo dobrego o dwóch lekarzach - dr Jacek Doniec z Warszawy i Artur Ludwin z Krakowa.
Ja się wybieram w październiku na pierwszą wizytę do dr Dońca bo mi ta Warszawa jest bardziej po drodze.
Bardzo mi przykro z powodu Twojej straty. Ja sama jestem po dwóch stratach.
zaczęłambym od histeroskopii i później laparo. Część wad macicy da się naprawić. Moja lekarka mi kiedyś powiedziała, że paradoksalnie donoszenie jednej ciąży zazwyczaj rozwiązuje problem bo macica zmienia lekko budowę. No ale wiadomo najpierw trzeba donosić pocieszające jest też to ze 90% dwurożnych macic jest diagnozowane podczas wyciągania dziecka za pomocą cc to znaczy, że się daNie miałam żadnych z tych badań. 1 ciąża była też na początku nieświadomie na niebezpiecznym leku. Także lekarze myśleli że to ma związek i że takie lawiny skrzepowe w kolejnych ciążach nie powinny się zdarzyć. Teraz wiemy, że jest inaczej. U mnie na usg centralnie widać te 2 rogi i w tym drugim takie rozmyte, dziwne endometrium.. które po jakimś czasie.. w tej ciąży idealnie w 8plus0, zaczyna się złuszczać.
Ale będę szukać i badać co się da.
Ja kiedyś miałam nawet urojony syndrom wicia gniazdaBoze, skąd to znam. Raz wywróżyłam sobie implantacja, wszystko mi pasowało, kolor, konsystencja, czas wystąpienia itd. A my po prostu za bardzo poszaleliśmy dwa dni wcześniej
Kiedyś tu dziewczyna opisywała jak badać szyjkę, ze jak wsuniesz palce to masz tam taki „dzyndzel” no i ze jak on jest twardy to szyjka twarda, jak miękki to miekka itd. Dla mnie wyższy poziom abstrakcjiDziewczyny, a jakie jest wasze zdanie na temat samobadania szyjki macicy? Koleżanka z pracy zarzeka się, że ona sobie ciążę "wymacała" i test robiła dla samego faktu ujrzenia trzech kresek. Ja tego nie ogarniam, chyba mam za krótkie paluszki, bo nie czuję żadnych twardości, otwartości i wysokości...
to w razie czego dr Doniec przyjmuje nowe pacjentki w EvaClinic - trzeba dzwonić pierwszego dnia miesiąca od 8 rano, żeby złapać jakiś termin na kolejny miesiąc.To ja już też 2 straty. Właśnie to nazwisko z Krakowa usłyszałam przy tej ciąży, że jest super znawcą. Ale też bliżej mi będzie do Warszawy za jakiś czas i tam będę szukać lekarzy. Trzymam kciuki, żeby wizyta przyniosła jakieś konkret efekty.
Masakra i bądź tu mądrym.to w razie czego dr Doniec przyjmuje nowe pacjentki w EvaClinic - trzeba dzwonić pierwszego dnia miesiąca od 8 rano, żeby złapać jakiś termin na kolejny miesiąc.
Dzięki, też mam nadzieje, że coś się wyjaśni - 50 % lekarzy, u których byłam ma wątpliwość po obrazie z usg - może dwunożność, może to tylko macica łukowata, drugie 50% uważa, że nie ma tam żadnej wady. Miałam robiony rezonans magnetyczny i tam jest w opisie, że dwurożna - ale znowu pytanie na ile lekarz opisujący zna się na wadach macicy. Za to w histeroskopii z zeszłego roku mam opis, że macica prawidłowej budowy. Także tak Ja postawiłam na dr Dońca zobaczymy jakie będę miała wrażenia po pierwszej wizycie