reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek zakupowy + wózki + wyprawka i torba

sara poszlam na zywiol, z tego co czytalam to jedyna zla opinia w necie to to ze ma drogie akcesoria :-D mam nadzieje ze sie sprawdzi. a kupowalam w mama i ja na pilsudzkiego w koncu
ewelcia a moj zakochany, no az rumiency na twarzy dostal ze szczescia... mama zrobila foto komorka to wkleje jak od niej dostane :-D a igus spedzil w nim prawie cale wczorajsze zakupy bo znami sie nudzil czyli prawie godzine i mu sie nadal podobalo. przymierzalam do innych ale ten byl najlepszy. Tak wiec rozwazam za i przeciw co do kupna chodzika, ale dopiero na gwiazdke o ile do tego czasu nie bedzie juz sam chodzil, w co watpie :-D
bansik chodzik to kontrowersyjna sprawa, ale lekarze, ortopedzi i fizjoterapeuci mówią, że chodziki robią więcej szkody niz pomagają.
Mój Oskar jak był mały chodził w chodziku , a teraz miał badania w gimnazjum i okazało sie za ma koślawe kolana i stopy końsko szpotowe ale w jakimś małym stopniu, pani doktor która go badała pytała czy jak był mały to chodził w chodziku, który się niestety prawdopodobnie do tego przyczynił a na pewno pogłębił te wady ponieważ zaburza statykę kręgosłupa i prowokuje końsko-szpotawe ustawienie stopy. Musze go teraz zapisac na taka gimnastykę korekcyjną:-( i kupić mu specjalna wkładkę do butów, całe szczeście ze nie bedzie musiał chodzic w butach ortopedycznych

A najśmieszniejsze jesto to , że dzieciak ma 13 lat i dopiero teraz ja się o tym dowiedziałam, na żadnym innym bilansie nikt słowem nie powiedział ze jest coś nie tak z jego nogami dopiero teraz. Sam nic nie zauważayłam, bo ma nogi chude jak patyki i fakt wystające kolana, ale ja myslałam ze to dlatego ze jest chudy.
W takim razie Zoska chodzika nie zobaczy, bo nie chce zeby miała koślawe nogi

reklama
też chciałam kupić chodzik dla małej bo ona włazi wszędzie gdzie nie trzeba...ale żeby nie wydawać pieniedzy na marne to spytałam kolezanki ktora jest fizykoterapeutą o zdanie...i ona mi odradzila dzodzik ze względu ze dziecko później może mieć problemy ze stawami biodrowymi i chodzeniem bo podobno chodza maluszki na palcach albo do tyłu....no więc nie kupiłam

a moj Hubert tydzien w chodziku chodzil tylko potem juz nie wsadzalam go i zaraz po tym zaczal sam chodzic...a stope końsko szpotowa ma od urodzenia ulozenie posladkowe mial i nozka byla tak dziwnie ulozona....tak wiec chodzic nam nie zaszkodzil...poza tym ja slyszalalam od ortopedy ze mozna w chodziku ale odpowiednia musi byc wysokosc i umiar w uzytkowaniu....

Wada końsko szpotawa występuje w postaci wrodzonej i nabytej, chociaż zdecydowana większość przypadków dotyczy postaci wrodzonej. Przyczyny powstawania wrodzonych stóp końsko-szpotawych nie są do końca znane. Jedna z najpopularniejszych teorii to teoria mechaniczna, wedle której nieprawidłowe ułożenie kończyn w łonie matki lub też owinięcie pępowiny w obrebie goleni i stopy może spowodować ustawienie końsko-szpotawe. Inna teoria zakłada, że wada ta powstaje na skutek zmian mielodysplastycznych w dolnym odcinku rdzenia, powodując zaburzenia równowagi mięśniowej. Dochodzi wtedy do osłabienia mięśni strzałkowych i do przewagi mięśni piszczelowych.2) Postać nabyta wady powstaje na skutek niedowładów, zapaleń, ciężkich oparzeń i innych urazów

Ostatnia edycja:
Ja tam nie wiem powtórzyłam słowa lekarza, też do tej pory nawet nie wiedziałam ze coś takiego istnieje, jak stopa końsko-szpotowa, być może Oskar juz się z tym urodził, a chodzik mógł mu pogłebić tę wadę lub nie. Jakoś szczególnie mu ta "stopa" życia nie utrudnia, a ja w jego stopach defektu nie widzę chodzi normalnie, biega, jeździ na rowerze, ale nogi ma krzywe.. Ale strzezonego pan Bóg strzeże, wiec Zośki w to ustrojstwo nie wsadzę, kupię najwyżej chodzik pchacz

Ivaz ja tez slyszalam ze szkodza no ale np 10min dziennie tez?? no sama nie wiem
no ja bym szukala takiego zeby dal sie obnizyc i mam nadzieje wtedy by na calych stopach chodzil. ale tak naprawde w chodziku podobalo mu sie to ze stal, skakal i naciskal przyciski ktore graly wiec moze skoczek jest lepszy?? a co do casualplaya to bylam dzisiaj na 1 spacerku no i w porownaniu do balleriny ktora ma wielkie pompowane kola prowadzi sie go bardzo twardo no ale mam nadzieje ze sie przyzwyczaje :tak:

reklama
a ja mam chodzik mój - taki śmieszny - ręcznikowe gacie i stelaż z rurek jak taboret rozkładany :D niezły zabytek :))) mierzyłam synka - jeszcze nie dosięga w nim do podłogi, ale wątpię żebym go tam wsadzała - on najprędzej sam ruszy bez wspomagaczy :)))

Do góry