reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WĄTEK GŁÓWNY cz. 3 - Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia.

Mamusie !

Jak nauczyć 3-miesięczniaka zasypiania samemu w łózeczku ---dzisiejsza próba 1/2 godzinnego wycia zakonczyla się 5 minutowym noszeniem na rękach i zasnął. zreszta po kapieli, zawsze jest jedzonko, lampka no i to noszenie - wiem ,ze że źle robiłam ale jak teraz oduczyć? glównie chodzi o to ,ze będzie coraz cieższy .............

reklama
Anusieńko - cierpliwie, powoli i konsekwentnie
jak już postanowisz zaczac nauke na poważnie, rób wszystko zeby uspokoić małego, ale nie bierz go na rece w celu usypiania. i nie stosuj metod posrednich, typu ze nie bujam na rękach, ale w wózku. ucz go zapypiać tam, gdzie chcesz żeby zasypiał.
daj mu jakąs maskotke-przytulanke - niech zawsze będzie z nim w łóżeczku. mów dziecku że maskotka chce spac z nim, pogłaszcz po główce, możesz włączyc muzyke jeśli działa na małego usypiajaco, włączyc delikatne rozproszone światło,
i wracaj do niego co kilka minut stopniowo wydłuzając nieobecnosc i skracając obecnośc przy nim. możesz głąskac po główce, trzymac za rączke, czytać, śpiewac. ale nie bierz na ręce. bo młody baardzo szybko zakoduje ze jak popłącze wystarczajaco długo, to mama i tak go weźmie i uśpi na rękach. pierwsze dni beda trudne, ale jak młody zrozumie ze ma zasypiac w łóżeczku sam, a nie bujany na rękach, to będzie super :-)
na razie on jest zdezorientowany, co sie dzieje - do tej pory mama usypiała go na rękach, a teraz raptem przestaje. ale ze 3 dni i wszystko zrozumie :-). wprowadź jakiś rytuał przed snem, szczególnie wieczorem. ale w dzień też, zasłoń okno.
wieczorem po tyym jedoznku, włącz lampke, przytul go do siebie, powiedz dobranoc, słodkich snów itp, że jestes blisko i że może zawsze na ciebie liczyć :-) odłóż do łóżeczka, daj przytulanke (teraz jeszcze nie bedzie z niej korzystał swiadomie, ale później tak), przykryj, daj buziaka i wyjdź. albo jak chcesz to usiądź koło łóżeczka.
ale Filipa np moja obecnośc rozdrażniała tylko, wiec wychodziłam.

ale ci poemat napisałam :-D

Ostatnia edycja:
witam wieczorowa porą ...................... :tak:

w pracy lekkie zamieszanie - koniec roku tuz, tuż, wigilia dla pracowników a popołudnia w domku i tez obowiązki, wiec czasu brakowało :tak: a teraz siedze na łóżku i pakuje gwiazdkowe prezenty :tak:

a Wam życze spokojnej nocki i nie przepracowujcie sie przed świętami - te okna, te porządki ............................ :tak::-D:tak:

reklama
Witam :-)

Buzi@ku wszystkiego Naj!

Nie wiem czy jutro będzie na to okazja, ale już dzisiaj wszystkim życzę spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych, wszystkie życzenia niech spełnią się w 2009 roku i niech ten rok będzie obfity we wszelką pomyślność, dobroć i uśmiech.

Do góry