reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wakacje w ciąży

Psiara1996

Fanka BB :)
Witajcie. Czy ktoś mógłby przybliżyć temat wakacji/lotu samolotem w 5 miesiącu ciąży :) będę na przełomie 18 tygodnia, wakacje już dawno zapłacone, nie spodziewałam się, że uda mi się tak szybko znów zajść w ciążę. Dziecko jest oczywiście najważniejsze, ale nie chcę też rezygnować jeśli brak przeciwwskazań. W okolicach pierwszych tygodni 7/8 lekko plamiłam/brudziłam ale już się wszystko uspokoiło a plamienia zostały określone jako "bez przyczyny" ponieważ nie mam krwiaka ani nic się nie odkleja. Lekarz nie ma powodu aby odmówić zgody a jednak mimo to jestem rozdarta. Lot dość krótki ok. 2.5/3 h :)

reklama
Ja leciałam ok.20 tygodnia, też krótki lot, niecałe 2h. Miałam zaświadczenie od lekarza że nie ma przeciwwskazań i myślę że to najważniejsze. Plus świetne ubezpieczenie z dobrą ochroną w ciąży w razie w. Większość ma limity na ciążę np.1000zł.

Najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym. Do wakacji niby daleko ale dla dziecka mało. Okres w którym się szybko rozwija. Ja osobiście jestem w 5 miesiącu ciazy i odpuszczam sobie loty samolotem z brzuszkiem. Ale następne wakacje polecę już z córeczka.

reklama
Witajcie. Czy ktoś mógłby przybliżyć temat wakacji/lotu samolotem w 5 miesiącu ciąży :) będę na przełomie 18 tygodnia, wakacje już dawno zapłacone, nie spodziewałam się, że uda mi się tak szybko znów zajść w ciążę. Dziecko jest oczywiście najważniejsze, ale nie chcę też rezygnować jeśli brak przeciwwskazań. W okolicach pierwszych tygodni 7/8 lekko plamiłam/brudziłam ale już się wszystko uspokoiło a plamienia zostały określone jako "bez przyczyny" ponieważ nie mam krwiaka ani nic się nie odkleja. Lekarz nie ma powodu aby odmówić zgody a jednak mimo to jestem rozdarta. Lot dość krótki ok. 2.5/3 h :)
Miałam pogawędkę z moim ginekologiem na ten temat, bo na poczatku września mieliśmy lecieć tez na wakacje (tez lot 2,5-3h). Przez to, ze ciąża przebiega prawidłowo a w czasie wakacji byłabym na końcówce 25tc, lekarz powiedział, ze wystawi mi zaświadczenie o możliwości podróżowania samolotem bez problemu. Nie wystawiłby gdyby lot miałby odbyć się od 28tc i później.
Podobno niektóre linie lotnicze wymagają tego zaświadczenia przed wejściem klientki na pokład 🤷🏻‍♀️
Finalnie zrezygnowaliśmy z wakacji w tym roku ze względu na koronawirusa, bo lepiej nie kusić losu i jak na kwarantannie to w Polsce w kontakcie z lekarzem prowadzącym ;)

reklama
Miałam pogawędkę z moim ginekologiem na ten temat, bo na poczatku września mieliśmy lecieć tez na wakacje (tez lot 2,5-3h). Przez to, ze ciąża przebiega prawidłowo a w czasie wakacji byłabym na końcówce 25tc, lekarz powiedział, ze wystawi mi zaświadczenie o możliwości podróżowania samolotem bez problemu. Nie wystawiłby gdyby lot miałby odbyć się od 28tc i później.
Podobno niektóre linie lotnicze wymagają tego zaświadczenia przed wejściem klientki na pokład [emoji2370]
Finalnie zrezygnowaliśmy z wakacji w tym roku ze względu na koronawirusa, bo lepiej nie kusić losu i jak na kwarantannie to w Polsce w kontakcie z lekarzem prowadzącym ;)
Post pisałam w tamtym roku, moja córka ma już 10 miesięcy [emoji14] w samolocie nie wymagali żadnych zaświadczeń, tylko pytali który miesiąc [emoji3526] byłam w 5/6 miesiącu i cieszę się że wybraliśmy się ostatecznie na te wakacje [emoji1] w Turcji na lotnisku od razu prosili mnie wszędzie do przodu bez kolejki bo miałam dosyć widoczny już brzuch.

Do góry