reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

No właśnie z tego co wiem to na nic nie choruje, ATPo mam w normie więc raczej hashimoto odpada. czytałam na tym wyniku ze krew trzymają miesiąc więc tylko dopłacę i zrobię Ana3.
A jak wygląda leczenie orientujecie się? Czy same ANA da się zbic albo zablokować czy trzeba znaleźć chorobę która je podwyższa?
Wg mojej reumatolog miano 640 to już jest jakieś zagrożenie dla ciąży. Natomiast nie masz dsDNA, to dobrze. Zrób profil ANA3 (być może Twoja krew jest odłożona w laboratorium i wystarczy zapłacić, chociaż mi coś wkręcali, że nie i oddawałam drugi raz krew). Czy nie masz alergii albo jakiejś choroby autoimmunologicznej np. Hashimoto?

@MalyGosc Te wyniki to ANA2. A jakie Ty miałaś wyniki ANA2 i ANA3?

reklama
No właśnie z tego co wiem to na nic nie choruje, ATPo mam w normie więc raczej hashimoto odpada. czytałam na tym wyniku ze krew trzymają miesiąc więc tylko dopłacę i zrobię Ana3.
A jak wygląda leczenie orientujecie się? Czy same ANA da się zbic albo zablokować czy trzeba znaleźć chorobę która je podwyższa?
Ja dostałam lek na zbijanie, ale mam też dodatni antykoagulant tocznia i miałam miano Ana 2500, które prawdopodobnie już było wtedy w tendencji spadkowej. Niestety, wraz z covidem wstrzymano mi ten lek (zabezpieczono dla szpitali) i teraz biorę suplementy, które dziewczyny z tego forum podpowiedziały (a ja przeczytałam artykuły medyczne,.które niby potwierdzają skuteczność w zbijaniu Ana, przy czym mam rezerwę do tego, czy takie badania nie są naciągane przez producentów). Poza tym niektórzy lekarze dają steryd w ciąży. A jeśli ANA świadczy o alergii to można wyeliminować przyczynę.

@Kamy_czek , zaglądasz tu jeszcze czasem?
Jeśli tak, to napisz proszę co u Ciebie?
Hej. O właśnie myślałam o Was dziewczyny.
Nie zaglądałam długo, miałam sporo do roboty.
Mam nową, lepszą pracę - bardzo szybko znalazłam. Trafiła mi się całkiem fajna posadka ale też dużo, dużo pracy i duża odpowiedzialność.
Jeszcze jestem na wypowiedzeniu w starej firmie więc podwójna pensja - lepiej nie mogłam sobie wymarzyć.
Ze zdrowiem lepiej ale nie myślę o dzidzi. To znaczy myślę ale się boję, jeszcze mnie pobolewa czasem. No i po tej drugiej straconej, biochemicznej ciąży latem całkiem sobie odpuściłam. Sobie tak pomyślałam że jeszcze mam czas, do 40 jeszcze parę dobrych lat więc może, może....
Skupiłam się na moich bączkach w domu i zapisałam na studia 😁

Przelecę strony, poczytam co u Was.

Hej. O właśnie myślałam o Was dziewczyny.
Nie zaglądałam długo, miałam sporo do roboty.
Mam nową, lepszą pracę - bardzo szybko znalazłam. Trafiła mi się całkiem fajna posadka ale też dużo, dużo pracy i duża odpowiedzialność.
Jeszcze jestem na wypowiedzeniu w starej firmie więc podwójna pensja - lepiej nie mogłam sobie wymarzyć.
Ze zdrowiem lepiej ale nie myślę o dzidzi. To znaczy myślę ale się boję, jeszcze mnie pobolewa czasem. No i po tej drugiej straconej, biochemicznej ciąży latem całkiem sobie odpuściłam. Sobie tak pomyślałam że jeszcze mam czas, do 40 jeszcze parę dobrych lat więc może, może....
Skupiłam się na moich bączkach w domu i zapisałam na studia 😁

Przelecę strony, poczytam co u Was.
Super, że udało Ci się z pracą. Często zmiany są na lepsze, tylko człowiek boi się nowego.
Pewnie, że masz jeszcze czas. Zobaczysz jeszcze wszystko się ułoży i będziesz mieć dzieciątko ❤️.

No ja właśnie jeszcze czekam na pozostałe wyniki w tym na antykoagulant tocznia.
z jednej strony to dobrze ze cos wyszło i wiem co mogło być przyczyną poronienia ale z drugiej strony szkoda że coś wyszło...
Przepraszam ale nie znam twojej historii, masz juz jakieś dzieci czy jesteś na etapie starań?
Ja dostałam lek na zbijanie, ale mam też dodatni antykoagulant tocznia i miałam miano Ana 2500, które prawdopodobnie już było wtedy w tendencji spadkowej. Niestety, wraz z covidem wstrzymano mi ten lek (zabezpieczono dla szpitali) i teraz biorę suplementy, które dziewczyny z tego forum podpowiedziały (a ja przeczytałam artykuły medyczne,.które niby potwierdzają skuteczność w zbijaniu Ana, przy czym mam rezerwę do tego, czy takie badania nie są naciągane przez producentów). Poza tym niektórzy lekarze dają steryd w ciąży. A jeśli ANA świadczy o alergii to można wyeliminować przyczynę.

Na pewno dsDNA a nie dfs70?
Tak, na pewno
Nie mam teraz wyników przed sobą, natomiast pamietam, ze tam była taka skala z plusami dla, bodajże 17 genów. Interpretacji nie pamietam, ale przy większości miałam po jednym, dwa plusy. A przy tym dsDNA właśnie 3.
Przy kolejnej ciąży dostałam standardowo acard i heparynę. Gin zastanawiał się nad encortonem, ale finalnie zrezygnował. I teraz mamy 27tc. Wiec na dobre wyszło, ze bez sterydu

Ostatnia edycja:
No ja właśnie jeszcze czekam na pozostałe wyniki w tym na antykoagulant tocznia.
z jednej strony to dobrze ze cos wyszło i wiem co mogło być przyczyną poronienia ale z drugiej strony szkoda że coś wyszło...
Przepraszam ale nie znam twojej historii, masz juz jakieś dzieci czy jesteś na etapie starań?
Tak, mam dzieci, ale mnie wysokie Ana wyszło dopiero po ostatniej ciąży. Wcześniej miałam 320, 2-3 miesiące później zaszlam i urodziłam bez leków, miała super ciążę wtedy.

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny. Byłam dziś u innego lekarza na konsultacji i na pewno dostanę heparynę za darmo, normalnie od niej bym dostała na ryczałt, ale ze weszła ta ustawa to jak najbardziej. Mała rzecz a cieszy w sumie. 😉
Pewnie! Tylko pamiętaj, żeby recepta była wystawiona z odpowiednim kodem. Ja ostatnio tez poszłam na pewniaka do apteki, a tu niespodzianka :) w sumie tak czy siak ja niewiele płace za heparynę na ryczałcie, wiec jedyne co zrobiłam to wzruszyłam ramionami :) No i zostałam już na końcówce terapii heparyna. Ale rozszerzenie tej listy jest naprawdę spoko :)

Do góry