reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wada wrodzona, dwa wędzidełka a ząbkowanie

Chce_byc_mama_wielu

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny, do tej pory się aż tak bardzo nie martwiłam, ale zaczęłam. Do rzeczy. Mój Synek urodził się z drobnymi wadami. Miał na policzku i przy uszku wyrosła skórne, asymetrię policzków, oczu i dwa wędzidełka pod górną wargą. Na dole ząbki wyszły ok, jedynka i dwójką n agorze ok, teraz wychodzi jedynką i dwójka... Z tym, że one chyba wychodzą z jednego miejsca na raz. Jakby na jedynce z boku jest dwójka. On ma to drugie wędzidełko tam gdzie dwójką powinna być. Nie ukrywam jestem przerażona i chyba znowu nas czeka wizyta u chirurga szczękowego☹️ czy któremuś dziecku też wyszły źle ząbki? Młody nie da sobie niestety zdjęcia zrobić za bardzo.

Załączniki

• Screenshot_2022-02-23-12-35-12-121_com.miui.gallery.png
    Screenshot_2022-02-23-12-35-12-121_com.miui.gallery.png
    116,8 KB · Wyświetleń: 176
reklama
Proponuję jednak wizytę u dentysty lub ortodonty.

U moich dzieci zdarzało się, że ząb krzywo wychodził, ale prędzej czy później wstawiał się w swoje miejsce. Szkoda Twojego zamartwiania się. Najlepiej skonsultować to z lekarzem, który oceni co tam się dzieje.

Może warto zrobić pantomogram, by sprawdzić czy wszystkie zalążki zębów są?

Proponuję jednak wizytę u dentysty lub ortodonty.

U moich dzieci zdarzało się, że ząb krzywo wychodził, ale prędzej czy później wstawiał się w swoje miejsce. Szkoda Twojego zamartwiania się. Najlepiej skonsultować to z lekarzem, który oceni co tam się dzieje.

Może warto zrobić pantomogram, by sprawdzić czy wszystkie zalążki zębów są?
Jesteśmy zapisani na 11 marca. Zapytam o ten pantogram. Bo to nawet nie tyle, że on jest krzywo, dwojka wychodzi bokiem na jedynce.

U moich też to tak wyglądało - jakby jeden ząb za drugim szedł. Ale koniec końców, wszystkie trafiały na swoje miejsce.
Czy u Was tak będzie, tego nie wiem. Myślę, że spokojnie możesz poczekać do wizyty.

Do góry