Madzik1000
Fanka BB :)
Jak da Ci pewność to powinnaś wybrać szpital do porodu z 3 stopniem referencyjności bo takie szpitale są przygotowane na takie porody.Bo amnio da mi tylko pewność co do ZD i jest to badanie inwazyjne, nile dnie było wad w rodzinie. Akurat ta wada serca plus pępowina plus język- wszystko wskazuje na ZD,
Jeśli nie chcesz urodzić to masz możliwość wyjazdu do innego kraju... nie sądziłam ale dzieje się to na skalę masową. Są fundacje w pl które bardzo pomagają kobietą.
Aminopunkcja to badanie inwazyjne ale ryzyko poronienia po tym badaniu wynosi jakieś 1%.
Ja miałam ryzyko zd 1:12, zrobiłam aminopunkcje i wynik okazał się prawidłowy. Po tym badaniu dużo leżałam i przez ok 10 dni bardzo się oszczędzałam. Brałam mage B6 i nospe. Później spacerowałam ile się da
Córka urodziła się z innymi wadami w tym z wystającym językiem. Po urodzeniu miała badanie genetyczne bo podejrzewali u niej inny zespół ale też wynik jest prawidłowy. Język ćwiczymy u neurologopedy. Miała też napięcie mięśniowe ale ma rehabilitację do dziś. Zaczęła chodzić gdy miała 13,5 miesiąca. Teraz ma 16 i śmiga jak szalona. Chodzi do żłobka i zaskakuje nas codziennie nowymi umiejętnościami. Z tymi wadami które ma może żyć i jak ktoś nie wie to się nie zorientuje.
Rodzimy się z różnymi wadami czy chorobami genetycznymi, wyglądamy normalnie a w środku mamy coś o czym nie mamy pojęcia i są to też nowotwory
Życzę Ci dużo siły w tym wszystkim