reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Uśmiech dziecka

Drogie mamusie mam pytanie dot pierwszych uśmiechów Waszych pociech i ogólnie uśmiechów. Wiadomo usmiech to kamień milowy. Moja niunia ma 10 tygodni i dopiero zauważam pierwsze uśmiechy rzadko ale są. Jak np patrzy na ulubiona zabawkę albo jak d jej buziaka. Przez sen uśmiecha się non stop (ale wiem ze to się nie liczy) zastanawiam się czy rozwija się prawidłowo i czy nie powinnam tego skonsultować już z jakimś specjalista bo jqk widzę 7tygodniowe maluchy które się cieszą że wszystkiego to zastanawiam się czy z moją niunia jest wszystko okej. Czy może to zwiastować jakieś nieprawidłowości w rozwoju. Jak to było u Was? Kiedy Wasze dzieci zaczęły Was obdarzać uśmiechami?

reklama
Drogie mamusie mam pytanie dot pierwszych uśmiechów Waszych pociech i ogólnie uśmiechów. Wiadomo usmiech to kamień milowy. Moja niunia ma 10 tygodni i dopiero zauważam pierwsze uśmiechy rzadko ale są. Jak np patrzy na ulubiona zabawkę albo jak d jej buziaka. Przez sen uśmiecha się non stop (ale wiem ze to się nie liczy) zastanawiam się czy rozwija się prawidłowo i czy nie powinnam tego skonsultować już z jakimś specjalista bo jqk widzę 7tygodniowe maluchy które się cieszą że wszystkiego to zastanawiam się czy z moją niunia jest wszystko okej. Czy może to zwiastować jakieś nieprawidłowości w rozwoju. Jak to było u Was? Kiedy Wasze dzieci zaczęły Was obdarzać uśmiechami?
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i ma swój charakter. Moja córka zaczęła uśmiechać się jak miała 4-5 tygodni, ale śmiać w głos tak naprawdę zaczęła dopiero około 5 miesiąca, przy czym to taki bardziej zaśmiech i zaciesz a nie głośny śmiech. Ogólnie jest raczej z tych poważnych, uśmiecha się dużo, ale bezdźwięcznie i sporo piszczy 😅 Jeśli dziecko nawiązuje kontakt wzrokowy, jest kontaktowe, wodzi wzrokiem, to ja bym dała mu czas na to wszystko :) Każde dziecko jest inne.

Do góry