reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Urlop wychowawczy - umowa o zastepstwo

lenek

Zaangażowana w BB
Miasto
śląskie
Witam

Jestem zatrudniona na zastepstwo od 2009 roku. Moja umowa zawarta jest na czas nieobecnosci osoby zastepowanej, przebywajacej na urlopie wychowawczym, bez podania konkretnej daty. Obecnie przebywam na urlopie macierzynskim do maja. Chce zlozyc wniosek o przedluzenie urlopu macierzynskiego o dodatkowe 2 tyg., potem kolejno o udzielenie calego zaleglego urlopu wypoczynkowego za 2010 r. oraz calego za 2011r, a potem najprawdopodobniej o urlop wychowawczy ( ehh tak to juz jest,  ze wiele mlodych kobiet musialo by oddac cala swoja pensje opiekunce:((( Osoba zastepowana na zlozony wniosek o urlop wychowawczy do 31.10.2011 i na chwile obecna nie wiadomo czy go przedluzy.i tu pojawiaja sie moje pytania

Czy pracodawca moze odmowic mi urlopu wypoczynkowego zaleglego i calego- 26 dni za 2011 rok?( chce go wziasc bez
dnia przerwy - czyli nie wracam do pracy)

Czy gdybym nie zlozyla wniosku o urlop wychowawczy, w dniu powrotu do pracy pracodawca naprawde moze dac mi

wypowiedzenie bez podania przyczyny:( ( umowa na zastepstwo)?

Czy mozna zlozyc jeden wniosek, w ktorym prosze o udzielenie mi: dodatkowych 2 tyg urlopu macierzynskiego, calego zaleglego urlopu oraz calego za 2011 rok?

Jak sformulowac wniosek o urlop wychowawczy, skoro umowa jest na czas nieobecnosci przebywajacej na urlopie wychowawczym ( bez podania konkretnej daty) jesli osoba zastepowana zlozy jednak wniosek o przedluzenie urlopu wychowawczego i nie wroci do pracy tego 01.11 to rozumiem, ze moja umowa bedzie obowiazywac dalej i chcialabym dalej przebywac na urlopie wychowawczym. Mozna okreslic na
wnioseku ze prosze u udzielenie urlopu wychowawczego do dnia powrotu zastepowanego przeze mnie pracownika(slownie)?

Pozdrawiam,

reklama
Umowa na zastepstwo jest rodzajem umowy na czas okrślony, w Pani przypadku umowa obowiazuje do dnia powrotu do pracy pracownika, którego Pani zastępuje. Niemniej zastępca jest pełnoprawnym pracownikiem i przysługują mu wszelkie prawa pracownicze.

Czy pracodawca moze odmowic mi urlopu wypoczynkowego zaleglego i calego- 26 dni za 2011 rok?( chce go wziasc bez dnia przerwy - czyli nie wracam do pracy)
Nie.

Czy gdybym nie zlozyla wniosku o urlop wychowawczy, w dniu powrotu do pracy pracodawca naprawde moze dac mi
wypowiedzenie bez podania przyczyny:( ( umowa na zastepstwo)?
Tak. Okres wypowiedzenia wynosi 3 dni. pracodawca nie musi wskazywać powodu wypowiedzenia.

Czy mozna zlozyc jeden wniosek, w ktorym prosze o udzielenie mi: dodatkowych 2 tyg urlopu macierzynskiego, calego zaleglego urlopu oraz calego za 2011 rok?
Można to ująć w jednym dokumencie.

Jak sformulowac wniosek o urlop wychowawczy, skoro umowa jest na czas nieobecnosci przebywajacej na urlopie wychowawczym ( bez podania konkretnej daty) jesli osoba zastepowana zlozy jednak wniosek o przedluzenie urlopu wychowawczego i nie wroci do pracy tego 01.11 to rozumiem, ze moja umowa bedzie obowiazywac dalej i chcialabym dalej przebywac na urlopie wychowawczym. Mozna okreslic na wnioseku ze prosze u udzielenie urlopu wychowawczego do dnia powrotu zastepowanego przeze mnie pracownika(slownie)?
Pani umowa wygaśnie w dniu powrotu pracownika, którego Pani zastępuje. Moze Pani złożyć wówczas kolejny wniosek o urlop wychowawczy.

Do góry