reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Urlop wychowawczy dwie firmy l4 ciążowe

Hej. Moze tu mi ktoś podpowie ☺️
Od 2022 roku przebywam na urlopie wychowawczym w firmie A. Od 1 listopada do 31 grudnia 2023 podjęłam pracę na pół etatu w firmie B.
W grudniu okazało się że jestem w ciąży, trafiłam do szpitala z powodu krwiaków. Od 5 grudnia przebywam na L4.
Od 1 stycznia przechodzę w firmie A na L4, po zrezygnowaniu z urlopu wychowawczego.
Jaką podstawę będę miała płaconą? Z firmy A przed urlopem wychowawczym czy z firmy B?

reklama
Od 2022 roku przebywam na urlopie wychowawczym w firmie A. Od 1 listopada do 31 grudnia 2023 podjęłam pracę na pół etatu w firmie B.
W grudniu okazało się że jestem w ciąży, trafiłam do szpitala z powodu krwiaków. Od 5 grudnia przebywam na L4.
Od 1 stycznia przechodzę w firmie A na L4, po zrezygnowaniu z urlopu wychowawczego.
Jaką podstawę będę miała płaconą? Z firmy A przed urlopem wychowawczym czy z firmy B?
Zadzwoniłabym z tym pytaniem vso zusu :) tam Ci chyba najlepiej odpowiedzą.

Zadzwoniłabym z tym pytaniem vso zusu :) tam Ci chyba najlepiej odpowiedzą.

Chorobowe od 5 do 31 grudnia będziesz mieć płacone z firmy B. Jeżeli umowa nie będzie przedlużona i była to typowa umowa o pracę. Od 1 stycznia będzie płacone z firmy A. Podstawa taka jaką miałaś przed wychowawczym. Chyba, że w między czasie były jakieś podwyżki, które uwzględniły też Twoja osobę.

Chorobowe od 5 do 31 grudnia będziesz mieć płacone z firmy B. Jeżeli umowa nie będzie przedlużona i była to typowa umowa o pracę. Od 1 stycznia będzie płacone z firmy A. Podstawa taka jaką miałaś przed wychowawczym. Chyba, że w między czasie były jakieś podwyżki, które uwzględniły też Twoja osobę.
Też tak myślałam. Ale mam małe zatargi z nimi w związku z tą ciążą i boję się, że będą kombinować. A co w sytuacji gdy moje wynagrodzenie wynosiło 2400 zł, a teraz tak naprawdę od 1 stycznia najniższa krajowa wynosi 3200zl, czy muszą mi to wyrównać?

Do góry