reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop macierzyński a działałność gospodarcza/

Radziłabym podejść do tematu spokojniej, bo taki stan prawny jest raczej wynikiem niedopatrzenia (i tak własnie jako luka prawna jest traktowany) i warto zaznaczyć, że jest to stan na dziś. Byłabym ostrożna planując korzystanie z tego rozwiązania za rok czy pół.

reklama
A jak to jest w końcu z podzielnością tej maksymalnej składki? Wyczytałam dwie wersje i już zdurniałam 1. jak się urodzi w trakcie m-ca to i tak trzeba opłacić całość maks.składki, a 2. Że oblicza się proporcjonalnie do dni przed porodem. co jest w końcu prawdą? Przykładowo kobieta zakłada firmę 1 Paź. i opłaca pełna składkę za październik, a rodzi np. 3 listopada? Czy za te 3 dni listopada też trzeba opłacać składkę i czy pełną jej wysokość?

Witam,
W przypadku zapłaty za cały październik zus weźmie ten miesiąc pod uwagę. Za listopad płaci się składkę proporcjonalną do liczby dni.
Podsumowując - Zus interesują miesiące przez porodem.
Polecam poczytać też podobny temat na goldenline

Witam,
W przypadku zapłaty za cały październik zus weźmie ten miesiąc pod uwagę. Za listopad płaci się składkę proporcjonalną do liczby dni.
Podsumowując - Zus interesują miesiące przez porodem.
Polecam poczytać też podobny temat na goldenline
Dziękuję serdecznie :)
Na godline to się sprawa zagmatwała. Jak przeczytałam wypowiedzi, w sumie około 36 stron to teraz już nic nie wiem, bo każdy ma inne informacje. Jedynie co troszkę poszperałam w ustawie, żeby porównać niektóre wątki. I tak: Tak jak Pani odpowiedziała się wszystko zgadza. Problem się zaczyna jak dziecko się pośpieszy to już wtedy nie można liczyć na ten wyższy zasiłek. i tu cytuje :
"Jeżeli więc ubezpieczona zadeklaruje - za miesiące poprzedzające powstanie prawa do zasiłku - wyższą niż minimalna podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, to do obliczenia wysokości zasiłku zostanie przez ZUS przyjęta kwota faktycznie zadeklarowana (po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71%)." tak jak Pani mi odpowiedziała wszystko się zgadza, jeśli dziecko urodzi się w następnym m-cu od zgłoszenia do dobrowolnego ubez.chorobowego.
Ale
"Jeżeli jednak ubezpieczona urodzi dziecko w tym samym miesiącu, w którym przystąpi do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, to podstawę wymiaru zasiłku macierzyńskiego stanowić będzie najniższa podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu 13,71% tej kwoty. W tym przypadku nie będzie brana pod uwagę kwota podstawy wymiaru składki zadeklarowana przez ubezpieczoną (art. 49 pkt 1 ustawy zasiłkowej). "
Więc jest to ryzykowne, bo jak się założy działalność z dniem 1/10/2010 i urodzi w trakcie tego m-ca to nawet jeśli się zdeklaruje podstawę najwyższą to i tak Zus weźmie podstawę minimalną.
W 2010 r. minimalną podstawę wymiaru składek stanowi kwota 1.887,60 zł (60% z kwoty 3.146 zł). Chyba, że ja źle ustawy czytam :)
I teraz przewinęła mi się myśl, co jeśli założę firmę z dniem dzisiejszym tj 23/09/2010 a urodzę w następnym m-cu, czyli gdzieś w Październiku, tu już zaczyna się problem, bo w ustawie napisane jest, że bierze się m-c przed, a on jest nie pełny. Jak wtedy ZUS wylicza ten zasiłek? Czy weźmie pod uwagę tą wysoką podstawę zadeklarowaną za m-c wrzesień? Czy weźmie ją całą?,czy tylko za te 9 dni istnienia działalności za września (zakładam od 23/09)? bo wtedy trzeba najwyższą podstawę podzielić przez 31 dni września i pomnożyć przez 9 dni. Za
IX-XI.2010 to = 7.994,63 zł. 7994/31*9=2321. (Nie wiem czy dzieli się przez 30, czy 31 dni.)

Witam:)
Jestem na zasiłku macierzyńskim od września (jeszcze go nie otrzymałam , ale oczekuję;)) Jestem właścicielką jednoosobowej działalności- w związku z tym mam pytanie: czy mogę nadal prowadzić działalność? jak tak, to czy prócz składki na zdrowotne muszę opłacać również społeczne? (mimo pobierania zasiłku).
Pozdrawiam

Do góry