reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa

@olka11135 Dobrze piszesz, tylko nie pisz posta pod postem, bo ciężko to do kupy poskładać.

@Ewa1245 Dostałaś wypowiedzenie umowy, która została podpisana z Tobą do 30 kwietnia - i ta data jest dla Ciebie istotna - jeśli chodzi o 12 tydzień ciąży w momencie zakończenia umowy. No chyba że nie podpisałaś wypowiedzenia, a aneks do umowy, który zmienił czas jej trwania (to wtedy jest problem).
Jeśli w trakcie wypowiedzenia dowiedziałaś się o ciąży, to pracodawca musi wypowiedzenie w tym przypadku cofnąć i przywrócić Cię do pracy. Jeśli nie urodzisz przed 30 kwietnia, to umowa będzie musiała zostać przedłużona do dnia porodu.

reklama
Mimo tego ze w dniu wypowiedzenia będę dopiero w

mimo tego ze w dniu wypowiedzenia umowy będę w 8 tyg ?
Tak. Jesteś w ciąży, umowę masz do kwietnia. Nie możesz zostać pozbawiona środków. Kto przyjąłby ciężarną do pracy? Prawo jest po Twojej stronie. Głowa do góry. Podaję nr na porady prawne: 61 628 40 05. To jest Powiatowy Inspektorat Pracy z Poznania. Możesz znaleźć swój, a możesz śmiało dzwonić tu.

Ja złożyłam sama wypowiedzenie, po czym dwa tygodnie później okazało się, że jestem w ciąży. Cofnęliśmy wypowiedzenie i pracodawca MUSIAŁ moje cofnięcie przyjąć. To wynika z kodeksu pracy.

Jeśli to pracodawca cię zwalnia, to jeśli złożył ci wypowiedzenie, a ty byłas w ciąży, to musi przywrócić cię do pracy niezależnie w którym TC byłaś.

Inna sytuacja jest przy zakończeniu umowy na czas określony.

Cześć, mam takie pytanie odnośnie umowy o pracę. Jeśli pracodawca od stycznia wprowadza pracę również w weekendy za wolne dni do odbioru. To czy on może z góry narzucić odbiór tych dni czy ja mam jakieś prawo wyboru?

Podejrzewam, że będą to dni wskazane przez pracodawcę, gdyż będzie musiał ułożyć grafik spełniający wymagania kodeksu pracy.

Do góry