reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Umowa o prace a ciąża

Chciałabym się dowiedzieć jak będzie wyglądać moja sytuacja. Dnia 22.08.2017 roku podjęłam pracę na okres próbny 3miesiące. Kilka dni temu dowiedziałam się że jestem w 6 tygodniu ciąży. Umowę mam na trzy miesiące, czy zostanie mi ona przedłużona do dnia porodu, czy mogą mi umowę wypowiedzieć . Czekam na konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam i miłego dnia życzę wszystkim!:)

reklama
Rozwiązanie
Autorko jeżeli potrzebujesz pieniędzy to bądź uczciwa powiedz pracodawcy prawdę i znajdzcie taka formę zatrudnienia byś mogła pracować i zarabiać. To będzie uczciwe dla obu stron
Jeśli załapiesz się na 3miesiac ciąży w czasie trwania umowy to muszą ją przedłużyć do czasu porodu, a później płaci ZUS. Ewentualnie możesz poprosić ginekologa o zaświadczenie, że jesteś już w 3mc. Bądź dobrem myśli, że przedłuża Ci umowę [emoji846] powodzenia [emoji173]️

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
wątpię by lekarz wystawił lewe zaświadczenie o jej ciąży że to już 3 miesiąc, bo jak to się wyda lekarz odpowiada za wypisywanie fałszywych zaświadczeń a to by się wydało po porodzie... ciąża przenoszona o prawie półtora miesiąca...

reklama
Jeżeli w dniu 30 października Twoja ciąża bedzie miała ponad 3 miesiące to musza Ci umowę przedłużyć do porodu. Czyli 12 tydzień. Oblicz sobie który wtedy będziesz miała tydzień.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

A jeśli od 1.11 podpisze z nimi nowa umowę na rok i po np dwóch tygodniach powiem ?
Jak to będzie umowa o pracę, to zwolnić Cię nie będą mogli, wystarczy że dostarczysz zaświadczenie że jesteś w ciąży, po porodzie do końca trwania umowy będą wypłacać Ci urlop macierzyński, a (później jeśli nie przedłużą) to ZUS zasiłek macierzyński.

Tylko nie wierze w to, że pracodawca uwierzy Ci że się nie zoorientowalas o ciąży, tym bardziej że to 3 miesiąc będzie.
Jak powiesz później o ciąży, to i tak bedziesz na straconej pozycji i będą rozkminiac jak Cię załatwić.

Nie musisz mowic o ciazy przed podpisaniem nowej umowy nic Ci pracodawca nie moze zrobic.

Odpowiedz sobie tylko czy to w porzadku wobec pracodawcy..

Nie oceniam Cie bo pare lat temu zrobilam podobnie zatrudnilam sie juz bedac w ciazy z premedytacja by miec pieniadze.
Zattudnilam sie w duzej miedzynarodowej firimie wiec o tyle nie miala wyrzutow ze wpedze kogos w koszta.

Jednak powiem Ci ze po latach i tak mi wstyd...

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

Wiem o co chodzi . Tyle że ja cały czas miałam okres. Poważnie. Dopiero w tym miesiącu nie dostałam ... I poszłam po test najpierw ciążowy później te które określają który tydzień i następnie zrobiłam betę ..

reklama
Do góry