reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Umowa o prace a ciąża

Chciałabym się dowiedzieć jak będzie wyglądać moja sytuacja. Dnia 22.08.2017 roku podjęłam pracę na okres próbny 3miesiące. Kilka dni temu dowiedziałam się że jestem w 6 tygodniu ciąży. Umowę mam na trzy miesiące, czy zostanie mi ona przedłużona do dnia porodu, czy mogą mi umowę wypowiedzieć . Czekam na konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam i miłego dnia życzę wszystkim!:)

reklama
Rozwiązanie
Autorko jeżeli potrzebujesz pieniędzy to bądź uczciwa powiedz pracodawcy prawdę i znajdzcie taka formę zatrudnienia byś mogła pracować i zarabiać. To będzie uczciwe dla obu stron
Chciałabym się dowiedzieć jak będzie wyglądać moja sytuacja. Dnia 22.08.2017 roku podjęłam pracę na okres próbny 3miesiące. Kilka dni temu dowiedziałam się że jestem w 6 tygodniu ciąży. Umowę mam na trzy miesiące, czy zostanie mi ona przedłużona do dnia porodu, czy mogą mi umowę wypowiedzieć . Czekam na konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam i miłego dnia życzę wszystkim!:)
Wszystko zależy od tego czy przed końcem umowy będziesz w 12 tygodniu ciąży, wtedy pracodawca musi Ci przedłużyć umowę do dnia porodu, a później ZUS bedzie wypłacac Ci zasiłek macierzyński przez rok.

Jak zaszlas przed zaczęciem pracy więc nic Ci się nie należy niestety...dopiero 4tyg pracujesz więc w ciążę zaszlas na początku sierpnia gdzieś około 10-15sierpnia niewiem a byłaś u ginekologa?

reklama
1505926799-aaaaaa.jpeg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jeśli załapiesz się na 3miesiac ciąży w czasie trwania umowy to muszą ją przedłużyć do czasu porodu, a później płaci ZUS. Ewentualnie możesz poprosić ginekologa o zaświadczenie, że jesteś już w 3mc. Bądź dobrem myśli, że przedłuża Ci umowę [emoji846] powodzenia [emoji173]️

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry