Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć jakie należy poczynić kroki i jak wygląda to jeśli są opłaty. Otóż przed notariuszem mam spisaną ugodę z ojcem dziecka, że dobrowolnie będzie płacił alimenty. Moje pytanie brzmi czy można z taką ugodą iść do sądu aby sąd nadał temu klauzurę wykonalności w razie gdyby ojciec dziecka zaniechał płacenia? Jeśli tak, to jak wygląda taki wniosek (prosiłabym o wzór) jak i również jak to wygląda z opłatami? Jak również czy orientuje się Pani jak długo czeka się na taki wyrok? Jeśli jest możliwość złożenia czegoś takiego. Z góry dziękuję za odpowiedz
reklama
E. Słotwińska-Rosłanowska
Ekspert BB. Prawniczka
Nie wiem co Pani ma. Czy jest to umowa notarialna czy jedynie umowa z notarialnym poświadczeniem podpisu.
Ekspert BB. Prawniczka
W pierwszym poście pisze Pani o ugodzie spisanej przed notariuszem, teraz o umowie notarialnej. Przykro mi, ale ciągle nie wiem co to dokładnie za dokument.
Przepraszam zle napisałam na początku. Spisana jest umowa notarialna ze do 15 kazdego miesiaca ojciec dziecka bedzie wplacal alimenty w okreslonej kwocie.Moje pytanie brzmi czy można z taką ugodą iść do sądu aby sąd nadał temu klauzurę wykonalności w razie gdyby ojciec dziecka zaniechał płacenia?
Ekspert BB. Prawniczka
By akt notarialny mógł stanowić tytuł egzekucyjny, musi zawierać oświadczenie dłużnika o dobrowolnym poddaniu się egzekucji. Czy tak jest u Pani?
Jesli tak, może Pani złożyc wniosek o nadanie dokumentowi klauzuli wykonalnosci (nie ma obowiązującego wzoru). Sąd powinien rozpoznać wniosek w ciągu trzech dni od daty jego złożenia. Opłata 50 zł.
Jesli tak, może Pani złożyc wniosek o nadanie dokumentowi klauzuli wykonalnosci (nie ma obowiązującego wzoru). Sąd powinien rozpoznać wniosek w ciągu trzech dni od daty jego złożenia. Opłata 50 zł.
reklama