reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ugryzienie przez psa w nogę 30 tydzień ciąży

Juliaf20

Zaciekawiona BB
Dziewczyny wczoraj ugryzł mnie pies w łydkę, pies szczepiony na wściekliznę, znany. Odrazu po całej akcji przemyłam nogę woda, a później zdezynfekowałam ranę oktaniseptem i przyłożyłam lód. Rana wygląda lepiej, nie spuchło, ale zrobiło się Czerwone i boli. Boli przy dotykaniu, ale i przy chodzeniu, podnoszeniu nogi itp. Szczepiona na tężec byłam 3 lata temu.
Jestem w 30 tygodniu ciąży, myślicie ze powinnam udać się z tym do lekarza ? Pierwsze zdjęcia z wczoraj, drugie z dziś.

Załączniki

• 20240608_132034.jpg
    20240608_132034.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 1 330
  • IMG-20240609-WA0038.jpeg
    IMG-20240609-WA0038.jpeg
    740,3 KB · Wyświetleń: 237
reklama
Moim zdaniem powinnaś dostać szczepienie na tężec (bo przypuszczam, że w ciągu ostatnich 5 lat się nie szczepiłaś).

Dziewczyny wczoraj ugryzł mnie pies w łydkę, pies szczepiony na wściekliznę, znany. Odrazu po całej akcji przemyłam nogę woda, a później zdezynfekowałam ranę oktaniseptem i przyłożyłam lód. Rana wygląda lepiej, nie spuchło, ale zrobiło się Czerwone i boli. Boli przy dotykaniu, ale i przy chodzeniu, podnoszeniu nogi itp. Szczepiona na tężec byłam 3 lata temu.
Jestem w 30 tygodniu ciąży, myślicie ze powinnam udać się z tym do lekarza ? Pierwsze zdjęcia z wczoraj, drugie z dziś.
Ja bym poszła do lekarza. Byłam szczepiona w ciąży na tężec, szczepionka Tetana

Szczepienie błonica/tężec/krztusiec jest nawet zalecane w ciąży. I to chyba właśnie w III trymestrze.

reklama
Po psie rana niestety boli. Mnie bolało dobrych kilka dni. Jechałam (po ścieżce rowerowej) rowerem, jak pies mnie dziabnął. Pan nie skrócił swojemu psu smyczy, a wiedział, że pies nienawidzi rowerzystów. 🙄
Dostałam szczepienie na tężca, a pies miał być prowadzony na obserwację. Pomimo szczepienia.

Do góry