reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Uciskanie brzucha w 1 trymestrze ciąży

reklama
Chyba zrozumiałam to inaczej. Nie wiem jak można zbadać 9 tygodniowa ciąże rękami? Usg owszem ale ręcznie..?
W temacie….miałam dwie ciąże, lekarze robili usg, uciskali, naciskali i różne rzeczy robili żeby uzyskać dobry obraz na usg i żadne dziecko na tym nie ucierpiało.
No dokładnie za pomocą USG też rozumiem ale badając palpacyjnie tak że zwija się z bólu uważam że nie powinni tym bardziej jeśli zgłaszała że boli 🥺

Chyba zrozumiałam to inaczej. Nie wiem jak można zbadać 9 tygodniowa ciąże rękami? Usg owszem ale ręcznie..?
W temacie….miałam dwie ciąże, lekarze robili usg, uciskali, naciskali i różne rzeczy robili żeby uzyskać dobry obraz na usg i żadne dziecko na tym nie ucierpiało.
Badał palpacyjnie uciskając macice i brzuch. A później zrobił usg dopochwowe. Wszystko było dobrze, ubrałam się i usiadłam i zaczął się ból jak na okres. Powiedziałam mu ze mnie dziwnie boli przez to uciskanie a on ze nie możliwe bo to nie było mocne. Zapłaciłam i wyszłam z gabinetu i ból był mocniejszy takie rozpieranie jak dojechałam do domu to mój brzuch wyglądał jakbym była w 6 miesiącu ciąży. Nie mogłam nawet spodni zapiać. Dziś jest lepiej ale czuje dalej dyskomfort i lekkie kłucia jak szpilka.

Badał palpacyjnie uciskając macice i brzuch. A później zrobił usg dopochwowe. Wszystko było dobrze, ubrałam się i usiadłam i zaczął się ból jak na okres. Powiedziałam mu ze mnie dziwnie boli przez to uciskanie a on ze nie możliwe bo to nie było mocne. Zapłaciłam i wyszłam z gabinetu i ból był mocniejszy takie rozpieranie jak dojechałam do domu to mój brzuch wyglądał jakbym była w 6 miesiącu ciąży. Nie mogłam nawet spodni zapiać. Dziś jest lepiej ale czuje dalej dyskomfort i lekkie kłucia jak szpilka.
To spokojnie czekaj do wizyty kolejnej w ciąży te klucie czesto występuje macica pracuje i troszkę Cię wymęczył więc ja odczuwasz 😊 dużo relaxu:)

No mnie też za każdym razem uciska dłonią przy badaniu palpacyjnym. Usg nie jest szkodliwe dla płodu, moja ginekolog wykonuje je teraz na wizytach bardzo szybko, by sprawdzić szyjkę (dopochwowo) i przez normalnie przez brzuch maluszka. Ja już prawie 28 tc.

Jeśli Ci to da spokój to zmień lekarza, ja jestem pewna, że nie zrobił nic, co mogłoby zaszkodzić Tobie albo dziecku.
Wiem ze usg nie szkodzi tylko czy robienie go dzień po dniu napewno nie ma wpływu ? Wkoncu to są fale które dziecko odczuwa. Bardzo się martwię bo to ciaza z in vitro tak długo czekałam na dziecko :(
Mam dziś możliwośc jechać do innego lekarza wieczorem tylko nie wiem czy to dobry pomysł tak dzień po dniu.

A w jakim celu chcesz robić dzisiaj kolejne usg? Przecież badając macicę lekarz dziecka nie uszkodził. Ból jak na okres na początku ciąży jest normalny, bo macica pracuje i się rozciąga.

reklama
Dziękuje. Staram się leżeć dziś i nie przemęczać. Mam nadzieje ze nic dziecku się nie stało bo bym sobie nie wybaczała
Napewno wszystko z dzidziusiem wporzadku on tam jest w takiej kapsule która dzięki wodom amortyzuje go i chroni 😊 bez obaw ale poszukaj sobie może lekarza który nie będzie Cię stresował przy kolejnych wizytach:)

Do góry