Proszę o poradę. Jestem obecnie w 7 tc. Jestem zarejestrowana w UP jako osoba bezrobotna już bez prawa do zasiłku. Mąż ma gospodarstwo i zastanawiamy się nad ubezpieczeniem w KRUSie również dla mnie. Czy po porodzie z KRUS będzie mi przysługiwał zasilek macierzynski i becikowe czy nie, bo nie będę rok opłacała składek? Czy w razie gdyby mi nic nie przysługiwało mąż może pobierac ten zasilek i becikowe?
reklama
Ale chcesz płacić wszelkie składki, by uzyskać zasiłek macierzyński?
edit. Becikowe jest to świadczenie przyznawane przez MOPR a nie ZUS/KRUS
Z tego co wiem to zasiłek macierzyński z KRUS to 1000zł, więc nie wiem czy jest o co się bić. Bo z mocy prawa przysługuje Ci kosiniakowe w tej samej wysokości.
Z tego co wiem to zasiłek macierzyński z KRUS to 1000zł, więc nie wiem czy jest o co się bić. Bo z mocy prawa przysługuje Ci kosiniakowe w tej samej wysokości.
angeliskax
Moderator
Bezsensu te kombinowanie
Jako osoba bezrobotna po porodzie masz prawo do kosiniakowe z zus oraz becikowego (przedstawiacie pity za dany rok) i jeśli nie przekroczycie dochodu na osobę 1922zl to dostaniesz te becikowe. Niestety jesli wyżej to nie dostaniecie nawet jakbyś była ubezpieczona w KRUS.
Jako osoba bezrobotna po porodzie masz prawo do kosiniakowe z zus oraz becikowego (przedstawiacie pity za dany rok) i jeśli nie przekroczycie dochodu na osobę 1922zl to dostaniesz te becikowe. Niestety jesli wyżej to nie dostaniecie nawet jakbyś była ubezpieczona w KRUS.
Tak. Myślę że będę opłacać wszystkie składki. Odnośnie becikowego czytałam że rolnikowi przysługuje zasiłek z tytułu urodzenia dziecka tzw. "becikowe". Być może coś się zmieniło w tym temacie. dziękuję za pomocAle chcesz płacić wszelkie składki, by uzyskać zasiłek macierzyński?