reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ubezpieczenie grupowe-świadczenie z tytułu urodzenia dziecka

nadika

Fanka BB :)
Miasto
Kalisz / Ostrów Wlkp
Witam,
proszę o poradę.

Jestem objęta ubezpieczeniem grupowym pracowników AVIVA. Ubezpieczenie obejmuje m.in wypłatę świadczenia z tytułu urodzenia dziecka (1100zł0
Co miesiąc miałam i mam potrącane z wypłaty składki na to ubezpieczenie.
Ostatnio okazało się że szef potrąconych składek nie przelewał na konto Avivy tylko brał pieniądze do własnej kieszeni. W związku z tym ochrona ubezpieczenia wygasła z dniem 11\12\2009 (ostatnia składka jaka wpłynęła do Aviva). Ochrona została wznowiona z dniem 11\05\2010 roku, gdy szef zaczął przelewać pieniążki na konto Aviva.
Ja urodziłam dziecko 20 maja mimo to, świadczenie nie zostało mi wypłacone. Aviva argumentuje to tym , że po wygaśnieciu ubezpieczenia a potem ponownym jego wznowieniu obowiązuje karencja 270dni. Tak więc urodzenie się dziecka nastąpiło przed upływem tego okresu.
W związku z tym mam pytanie. Czy przedstawiając Ubezpieczycielowi kwitki z wypłaty, gdzie ewidencjonowane były potrącenia składki ubezp. Ubezpieczyciel powinien wypłacić mi świadczenie a wszelkie niezgodności wyjaśniać z szefem? Czy może to ja powinnam ściągnąć od szefa kwotę jaką powinnam otrzymać za urodzenie dziecka?

reklama
Postawa ubezpieczyciela jest bez zarzutu - nie było ubezpieczenia, więc nie ma swiadczenia. Może Pani dochodzić na drodze cywilnej od szefa:
1. zwrotu potrąceń, ktore nie trafiły do ubezpieczyciela
2. odszkodowania (równego kwocie jaka byłaby Pani wyplacona przez Avivę).
Na Pani jednak ciążyć bezie dowiedzenie prawdziwosci okolicznosci na jakie sie Pani powołuje tj tego, że szef dokonywał potrącenia i nie płacil składek. Nie powinno to być trudne.

Do góry