reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

U pediatry

tzn trochę Natalkę też uspokajało ale wypłakać swoje musiała...:no:

reklama
hej dziewczyny nie zauwazylam tego watku i chyba nie dam rady go szybko obczytac :-( mysmy juz dwa razy byli u lekarza, tydzien temu lekarka przepisala masc na pupke (kiepska moimz daniem), witaminki i espumisan, wczoraj maluch tak sie darl caly dzien ze dzisiaj pojechalismy znowu i wyszlo bardzo czerwone gardlo, infekcja jakas i maly bedzie kluty w pupe dwa razy dziennie.... biedak przeciez to tak boli :-(...... aha i mam zlecone badanie moczu, kupilam woreczek i kubeczek, chyba mam potem ten pelny woreczek przelozyc do kubeczka? rany ze stresow juz nie pamietam :-( kurcze czy ja sobie poradze z zalozeniem tego woreczka???? robilyscie juz to dziewczyny?

No ja niestety na ten temat się nie wypowiem, bo na razie nie było potrzeby badania siuśków.
Nas chrostki na buzi dalej męczą, ręce mi opadają, bo chciałabym jej pomóc, a już sama nie wiem jak. Stosuję wszystko to, co lekarka kazała, z różnym skutkiem. Może po prostu potrzeba czasu, żeby Emilki skórka się przyzwyczaiła do tego świata.

KArla.Natalka mial przyklejany taki woreczek w szpitalu;-) Z tego co widzialam jak zakladali u innych to trzeba odkleic ta tasme, ktora tam jest i wsadzic ptaszka w dziurke i nie pamietam czy jajeczka tez i wszystko musi byc bardzo suche by ta tasma dobrze sie przykleila do skorki:tak: no i zalozyc pieluszke i poczekac az dziecko nasiusia w woreczek. Na moj rozum ja bym zostawila te siuski w woreczku bo jest sterylny ...no ale kubeczke te zpowinien byc sterylny.....moze najlepiej zadzwon do przychodni i zapytaj.... nawet w rejestracji powinny wiedziec takie rzeczy:-p

Skakanka no moje dziewczynki miesiaczkowaly objawialo sie to tak, ze na pieluszcze byly slady krwi nie duzo...a potem mialy takie biale uplawy...
Jak urodzilam Emilke to jeszcze w szpitalu byly te objawy i sie przerazilam ze cos malej dolega.... Mleko z piersi zadnej nie lecialo mialy tylko powiekszone piersi:happy:

A ja mialam byc dzis na kontroli u lekarza i nic z tego, lekarz chory id czwartku nie przyjmuje. Jutro przejde sie do poloznych zwazyc chociaz mala sprawdzic czy odpowiednio przybiera na wadze

mam zlecone badanie moczu, kupilam woreczek i kubeczek, chyba mam potem ten pelny woreczek przelozyc do kubeczka? rany ze stresow juz nie pamietam :-( kurcze czy ja sobie poradze z zalozeniem tego woreczka???? robilyscie juz to dziewczyny?

Hej hej! Jestem listopadową mamusią ale was też trochę "podczytuję" szukając rady na różne problemy z malutką :-)

Moja kluska też dopiero skończyla serię zastrzyków 2 x dziennie.
Ja znalazlam inny sposób pobierania moczu. Muszę to robić co tydzień a z tymi woreczkami tylko dużo zachodu. Trzymasz maluszka pod paszkami nad umywalką, smyrasz chlodną ręką w okolicach nereczek (niedlugo, wystarczy kilka razy przejechać ręką) i zbierasz lecące siuśki prosto w sterylny pojemnik taki jak dla doroslych. Sposób skuteczny (jakaś dziewczyna na BB mówila, że podpowiedzial go jej pediatra) tyle, że potrzeba 2 osób. Powodzenia! :-)

Nineczka dzieki :-) zobaczymy jak mi wyjdzie woreczek, jak nie wyjdzie to zastosuje metode z umywalka :-) tylko zastanawiam sie jszcze nad tym czy jak ten woreczek jest sterylny to jaki ma byc kubek, kupilam kubek na mocz w aptece ale nie mowilam ze tez ma byc sterylny.

Karlam, jesli to zwykła badanie moczu, a nie posiew, to pojemniczek nie musi być jałowy.
a woreczke podklejasz tak: wkłądasz tylko siusiaka, bez jajeczek. tak zeby siusiak opierał sie o dolną krawędź tego otworu. i przyklejasz jak najwyzej. skóra musi byc sucha, tzn przed zamocowaniem woreczka ie przecieraj chusteczkami tylko umyj woda i dokladnie osusz. nie stosuj kremu. o dosc ciasno zapnij pieluszke.
zeby przyspieszyc oddanie moczu można maluszka na chwile oprzec stópkami o coś chłodnego.

Karlam świetnie, że poruszyłaś ten temat, bo ja też muszę zrobić małemu badanie moczu. Dzięki za wyjaśnienia, Elu.

reklama
babeczki dwie sprawy :

1. jak i czym czyścicie jamę ustną bejbika
2. ile z was jest zdecydowane na szczepionki skojarzeniowe a ile na zwykłe i dlaczego taki jest wasz wybór .......... wasze wypowiedzi bardzo mi pomogą, bo mam straszny mętlik

Do góry