reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tydzień ciąży z OM i USG

Powinnaś wziąć pod uwagę termin, który wyjdzie na pierwszych badaniach prenatalnych (tych pomiędzy 11 a 14tc).
U mnie też tak było, a tydzień później na USG już termin z USG = termin z OM

Najbardziej miarodajne pomiary są na badaniach prenatalnych pomiędzy 11-14tc.
Podczas wykonywania pomiarów w 7tc bardzo łatwo o błąd. I wszystko zależy jak lekarz znacznik postawi. Więc wogóle się nie zgadzam, że pomiary określające wiek są miarodajne do 7tc - jest wręcz odwrotnie.
No nie jest tak, mi około 7 tyg wyszedł termin na 4.04 a z prenatalnych na 26.03 i dwóch gin. powiedziało mi, że bierzemy pod uwagę pomiar z 7 tyg, ponieważ później dzieci rosną w swoim tempie więc lekarz teraz trzyma się terminu 4.04. Wyjątek jest jeżeli pomiar do 7 tyg różni się się od pomiaru z badań prenatalnych o min. 14 dni, wtedy przyjmuje się z prenatalnych.

reklama
Sama sobie zaprzeczasz.
Teoria mówi o tym, że należy brać pod uwagę termin porodu wyznaczony na podstawie USG po 10tc, ale nie później niż 14tc.

Sama sobie zaprzeczasz.
Teoria mówi o tym, że należy brać pod uwagę termin porodu wyznaczony na podstawie USG po 10tc, ale nie później niż 14t
No nie zaprzeczam tylko podtrzymuje, mi z 7 tyg wyszedł termin 4.04, z pierwszych prenatalnych 26.03, teraz miałam trzecie prenatalne i mimo, że dziecko jest tydzień większe to lekarz dalej trzyma się terminu 4.04, chyba że byłoby 2 tyg różnicy.

A powinnaś się trzymać 26.03... Młodego masz leka
Nie młodego, jest to lekarz z wieloletnim doświadczeniem, pracujący również jako położnik w szpitalu, drugi lekarz wykonujący badania prenatalne również potwierdza. Ale nie wiem, może ty masz większe od nich doświadczenie, taki żarcik, pozdrawiam Cię serdecznie koleżanko, ja jednak posłucham lekarzy😁

Nie młodego, jest to lekarz z wieloletnim doświadczeniem, pracujący również jako położnik w szpitalu, drugi lekarz wykonujący badania prenatalne również potwierdza. Ale nie wiem, może ty masz większe od nich doświadczenie, taki żarcik, pozdrawiam Cię serdecznie koleżanko, ja jednak posłucham lekarzy😁
Tu nie chodzi o sluchanie kolezanek z forum bardziej niz lekarzy, zwyczajnie nie kazda kobieta jest juz na usg w 7tc, pierwsze ktore jest "planowo" to wlasnie prenatalne w 11-14 tc dlatego to na nich koryguje sie wiek ciazy wzgledem OM bo to wlasnie od tego czasu plod/dziecko zaczyna rozwijac sie swoim rytmem. Gdyby teoria Twoich lekarzy byla poprawna to pierwsze o owiazkowe usg musialaby kazda kobieta wykonywac wlasbie w 7-8tc, to tak na logike:)

Tu nie chodzi o sluchanie kolezanek z forum bardziej niz lekarzy, zwyczajnie nie kazda kobieta jest juz na usg w 7tc, pierwsze ktore jest "planowo" to wlasnie prenatalne w 11-14 tc dlatego to na nich koryguje sie wiek ciazy wzgledem OM bo to wlasnie od tego czasu plod/dziecko zaczyna rozwijac sie swoim rytmem. Gdyby teoria Twoich lekarzy byla poprawna to pierwsze o owiazkowe usg musialaby kazda kobieta wykonywac wlasbie w 7-8tc, to tak na logike:)
No jeżeli pierwszym badaniem jest prenatalne to nie ma innego wyjścia, natomiast zalecone jest aby pierwsze USG było do 10 tyg🙂

Pierwsze USG wykonuje się do 10 TC. Nie wiem skąd pomysł, że pierwsze USG "planowe" to 11-14 tydzień? Jeżeli chodzi o wiek ciąży, to najbardziej wiarygodne są pomiary właśnie do 10 tyg. Wiek szacuje się na podstawie CRL. Po 10 tyg dzieci zaczynają rozwijać się każde swoimi tempem. A poza tym badania prenatalne nie każda kobieta robi.

reklama
To ja może zapytam tak. Wiesz kiedy i ile razy uprawiałaś seks z facetem w okolicach dni płodnych? Jeśli wiesz to na pi razy oko możesz coś powiedzieć.
U mnie w drugiej ciazy było tak, ze wiem dokładnie kiedy doszło do zapłodnienia. Bo uprawiałam seks raz w ciągu tamtego cyklu. Cudów nie ma zaszłam w tamtym dniu.
A na usg w 11 tygodniu date porodu zmieniono mi o tydzień bo wielkość płodu zależy od wielu czynników. Genów, predyspozycji itd.
Ja mam tendencje do rodzenia dużych dzieci, ponad 4 kilogramy, wiec u mnie plod był rozmiarowo o tydzień starszy.
Okreslenie daty porodu jest orientacyjne. Pewności nikt nie da. Jeśli roznica jest do dziesieciu dni to ja bym się nie martwiła. W końcu jeśli wiesz ze masz date, przykładowo na kwiecień, to nie będziesz przecież dzień przed wszystkiego organizować. Masz całe 9 miesięcy na przygotowania.

Do góry