reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Trombofilia

Witam serdecznie,
Z polecenia mojej ginekolog zrobiłam sobie pakiet badań na trombofilie. Dostałam dzisiaj wyniki.
Czy ktoś pomoże mi to zrozumieć?
Wizytę u ginekologa mam w poniedziałek, ale chciałabym chociaż trochę przybliżyć na czym stoje

Załączniki

• Screenshot_20241017_181450_All Document Reader.jpg
    Screenshot_20241017_181450_All Document Reader.jpg
    167,4 KB · Wyświetleń: 24
  • Screenshot_20241017_181344_Chrome.jpg
    Screenshot_20241017_181344_Chrome.jpg
    327,2 KB · Wyświetleń: 24
  • Screenshot_20241017_181309_Chrome.jpg
    Screenshot_20241017_181309_Chrome.jpg
    124,8 KB · Wyświetleń: 24
reklama
Witam serdecznie,
Z polecenia mojej ginekolog zrobiłam sobie pakiet badań na trombofilie. Dostałam dzisiaj wyniki.
Czy ktoś pomoże mi to zrozumieć?
Wizytę u ginekologa mam w poniedziałek, ale chciałabym chociaż trochę przybliżyć na czym stoje
nie masz trombofili, jednak masz mutacje które sprzyjają powstawaniu zakrzepów, nie powinnaś brać tabletek antykoncepcyjnych i prawdopodobnie w ciąży, po niej i przy staraniach dostaniesz acard i/lub heparynę, zależy jaki lekarz się trafi. Ja akurat przy tych samych mutacjach miałam heparynę i to najniższą dawkę tylko w czasie ciąży

nie masz trombofili, jednak masz mutacje które sprzyjają powstawaniu zakrzepów, nie powinnaś brać tabletek antykoncepcyjnych i prawdopodobnie w ciąży, po niej i przy staraniach dostaniesz acard i/lub heparynę, zależy jaki lekarz się trafi. Ja akurat przy tych samych mutacjach miałam heparynę i to najniższą dawkę tylko w czasie ciąży
Dziękuję za odpowiedź. Nie znam się całkowicie na tym.
Pierwsze dziecko urodzilam przedwczesnie przez zawały łożyska, a o drugie staramy sie już pare miesięcy i bez skùtku. Nie wiem czy to może mieć związek z tymi wynikami. Ale ginekolog poradziła aby przebadać się pod tym kątem.

Dziękuję za odpowiedź. Nie znam się całkowicie na tym.
Pierwsze dziecko urodzilam przedwczesnie przez zawały łożyska, a o drugie staramy sie już pare miesięcy i bez skùtku. Nie wiem czy to może mieć związek z tymi wynikami. Ale ginekolog poradziła aby przebadać się pod tym kątem.
nie znam się też, ja miałam 2 ciąże donoszone 2010 i 2013 r, 3 poroniłam w 8tyg i czułam że coś jest nie tak dlatego robiłam różne badania, wyszły mutacje, teraz mam 3 miesięcznego synka. W międzyczasie brałam tabletki których w ogóle nie powinnam brać i nikt przed wypisaniem recepty nie zlecił żadnego badania pod tym kątem

Właśnie zobaczyłam ,ale tak jak dziewczyny napisały to nie jest trombofilia tylko Pani będzie musiała brać inny kwas foliowy ,żeby się dobrze wchłaniał . MTHFR jest znaczny wzrost homocysteiny. Działa ona prozapalnie, zwiększając ryzyko chorób układu krążenia, w tym miażdżycy. Ogólnie są problemy z zajściem w ciążę przy tej mutacji .

Do góry