reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Toxoplazma gondi p/c IgG (X41) jak interpretować wynik

Darcia33

Aktywna w BB
Właśnie odebrałam wynik na toxplazme. I wyszło mi 3,4 IU/ml reaktywny i jest napisane <1, 60 niereaktywne
1,60-3,00 nieokreślony - wskazane ponowne oznaczenie
>=3, 00 reaktywne więc ja jestem zarazona? Jestem w 38tygodniu +7 dni proszę o jakieś Rady

reklama
Właśnie odebrałam wynik na toxplazme. I wyszło mi 3,4 IU/ml reaktywny i jest napisane <1, 60 niereaktywne
1,60-3,00 nieokreślony - wskazane ponowne oznaczenie
>=3, 00 reaktywne więc ja jestem zarazona? Jestem w 38tygodniu +7 dni proszę o jakieś Rady
Z tytułu wątku wynika, że to wynik IgG. A IgM? Pierwszy raz robisz to badanie czy robiłaś już w I trymestrze? Jakie miałaś wtedy wyniki?

Sam wynik IgG bez innych informacji o niczym nie świadczy.
Czy to pierwsze oznaczenie?
Jakie były poprzednie?
Jaki był poziom IgG IgM na początku lub przed ciąża?
Czy badanie wykonane były profilaktycznie Czy są jakieś objawy?

IgG mówi o przeciwciałach pozostałych po zakażeniu.
O aktywnym zakażeniu świadczy reaktywne IgM.
nie koniecznie w trakcie świeżej infekcji IgG też będą narastać ale ich wartość będzie się zmieniać a u części osób nawet przy zarażeniu świeżym moze nie narastać IgM więc to nie takie proste ale na pewno samo IgG o niczym tu nie świadczy.

Z tytułu wątku wynika, że to wynik IgG. A IgM? Pierwszy raz robisz to badanie czy robiłaś już w I trymestrze? Jakie miałaś wtedy wyniki?
Toksoplazme mi lekarz kazał zrobić pod koniec ciąży więc zrobiłam

Załączniki

• image000000_10.jpg
    image000000_10.jpg
    44,5 KB · Wyświetleń: 122
Sam wynik IgG bez innych informacji o niczym nie świadczy.
Czy to pierwsze oznaczenie?
Jakie były poprzednie?
Jaki był poziom IgG IgM na początku lub przed ciąża?
Czy badanie wykonane były profilaktycznie Czy są jakieś objawy?
Lekarz mi kazał zrobić pod koniec ciąży toxoplazme więc zrobiłam

Załączniki

• image000000_10.jpg
    image000000_10.jpg
    44,5 KB · Wyświetleń: 54
reklama
Do góry