reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Toksoplazmoza w trzecim trymestrze

reklama
Kot ma tu niewiele do rzeczy, raczej brudne warzywa i owoce albo surowe mięso. Żeby zarazić się od kota, trzeba mieć braki w przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Niskie IgM i brak IgG może świadczyć o świeżej infekcji, gdy IgM nie zdażyło urosnąć, ale może być też wynikiem fałszywie dodatnim i trzeba powtórzyć badania.
Moje IGM wynosi <1 od początku ciąży do teraz 30 tygodnia wynik taki sam
Na poczatku ciąży IGG było ujemne niestety nie wiadomo czy nie wzrosło IGG w przeciągu tych kilku miesięcy IGm wciąż takie same ciezka sprawa .Lekarz mi tłumaczyła że powinnam była mieć kontrolowane IGG a że nie było,nie wiadomo czy wciąż jest niskie czy wzrosło

A ja mam pytanie trochę z innej beczki. Czy przypuszczasz jak albo kiedy mogłabyś złapać toxoplazmozę? Czy zdarzyło się zjeść jakieś niedogotowane mięso albo brudny owoc/warzywo?
Mnie szczerze przeraża ta choroba w ciąży 😩
Mnie to o i cytomegalia na którą już w ogóle nie ma żadnego leku 🥺

Cześć dziewczyny, ja zjadłam szynkę parmeńską ( nie wiedziałam że to zakazane w ciąży) i teraz źle się czuje. Strasznie się boje a muszę poczekać 7 dni żeby sprawdzić czy nie zaraziłam się toxo. Czy też miałyście złe samopoczucie prze zarażeniu? Proszę pocieszycielką No odchodzę od zmysłów.

Cześć dziewczyny, ja zjadłam szynkę parmeńską ( nie wiedziałam że to zakazane w ciąży) i teraz źle się czuje. Strasznie się boje a muszę poczekać 7 dni żeby sprawdzić czy nie zaraziłam się toxo. Czy też miałyście złe samopoczucie prze zarażeniu? Proszę pocieszycielką No odchodzę od zmysłów.
Poczytaj sobie po jakim czasie występują objawy i jaki jest okres wylęgania, bo na pewno nie od razu "po zjedzeniu".

Do góry