reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Testy owulacyjne facelle

Cześć Dziewczyny…
Staramy się z mężem o pierwsze dziecko.
Od października robiłam testy owulacyjne.
We wrześniu miałam @ od 24.09-30.09.
Myślałam, że od razu po @ będzie za wcześnie i zaczęłam testować od 10 października (ale zorientowałam się później, że zaczęłam testowanie od 17 dnia cyklu) testowałam tak do 19.10, bo 20.10 dostałam @ i trwał do 28.10, stwierdziłam, że zaczęłam testować za późno, więc teraz zacznę testować po skończonej @ i testowałam od 1.10, czyli od 11 dnia cyklu. Wszystkie testy negatywne…. Dziś mamy 8 listopad (18 dzień cyklu) a @ ma przyjść 20.11, więc raczej już nic z tego….
Już nie wiem co z tymi testami….
(Oczywiście nie polegałam tylko na nich i i tak się staraliśmy, no ale cóż….)

reklama
Cześć Dziewczyny…
Staramy się z mężem o pierwsze dziecko.
Od października robiłam testy owulacyjne.
We wrześniu miałam @ od 24.09-30.09.
Myślałam, że od razu po @ będzie za wcześnie i zaczęłam testować od 10 października (ale zorientowałam się później, że zaczęłam testowanie od 17 dnia cyklu) testowałam tak do 19.10, bo 20.10 dostałam @ i trwał do 28.10, stwierdziłam, że zaczęłam testować za późno, więc teraz zacznę testować po skończonej @ i testowałam od 1.10, czyli od 11 dnia cyklu. Wszystkie testy negatywne…. Dziś mamy 8 listopad (18 dzień cyklu) a @ ma przyjść 20.11, więc raczej już nic z tego….
Już nie wiem co z tymi testami….
(Oczywiście nie polegałam tylko na nich i i tak się staraliśmy, no ale cóż….)

Testy owulacyjne mogą nie wychodzi z wielu powodów. Dlatego najlepszym źródłem wiedzy o cyklu jest po prostu monitoring USG

z tego co rozumiem, autorka zaczela sie starac w ubieglym miesiacu, wiec nie skakalabym tu od pierwszego cyklu do konkluzji, ze jest potrzebny monitoring usg.
Zacznijmy od poprawnego uzywania testow. @angie_s - czy znasz przecietna dlugosc swojego cyklu? Na opakowaniach testu czesto sa wypisane takie tabelki, w zaleznosci od dlugosci cyklu, w ktorym dniu polecaja rozpoczecie testowania. Mozliwe, ze jesli w pazdziernikowym zaczelas od 17dc test owu, to przegapilas owu zwyczajnie. Dobrze, ze starasz sie niezaleznie od testow. To dopiero early days, daj sobie kilka cykli by wyrobic jakis swoj rytm. I pomalutku do celu, powodzenia ❤️ po jakims czasie mozesz dorzucic mierzenie temp albo natural cycles.

Jeżeli masz styczność z testami 1 raz rób je przez cały cykl, zaraz jak skonczy ci się miesiączka. Rob je dwa razy dziennie. Obserwuj swoje ciało, śluz, możesz mierzyć temp(poczytaj sobie o tym). Możesz tez zacząć brać kwas foliowy. Jeśli masz fb, dołącz do grupy staraniowej– tam dziewczyny maja naprawdę duża wiedzą.

Ilu dniowe masz cykle? Widzę, że krótkie a więc wychodzi na to, że przegapiłaś owulacje. Dlaczego zaczelas tak pozno? Wszystko masz opisane w instrukcji. Z tego co kojarze napisane tam jest,by zaczac od 10dc ale ja, jak wyzej pisalam robilam poczatkowo caly cykl, by zaobserwowac wzrost i spadek poziomu LH. Skoro cykl trwa 27-28 dni, owulacja występuje wcześniej, a nie 17/18dnia cyklu. Nie stresuj się. I uprawiajcie seks z mężem wtedy kiedy macie ochotę a nie przez dni płodne. 😊

z tego co rozumiem, autorka zaczela sie starac w ubieglym miesiacu, wiec nie skakalabym tu od pierwszego cyklu do konkluzji, ze jest potrzebny monitoring usg.
Zacznijmy od poprawnego uzywania testow. @angie_s - czy znasz przecietna dlugosc swojego cyklu? Na opakowaniach testu czesto sa wypisane takie tabelki, w zaleznosci od dlugosci cyklu, w ktorym dniu polecaja rozpoczecie testowania. Mozliwe, ze jesli w pazdziernikowym zaczelas od 17dc test owu, to przegapilas owu zwyczajnie. Dobrze, ze starasz sie niezaleznie od testow. To dopiero early days, daj sobie kilka cykli by wyrobic jakis swoj rytm. I pomalutku do celu, powodzenia ❤️ po jakims czasie mozesz dorzucic mierzenie temp albo natural cycles.

Ja nie napisałam, że autorce jest potrzebny monitoring, mierzenie temperatury czy cokolwiek tylko, że testy mogą wychodzić lub nie, a jedyną pewną opcja jest monitoring. Więc to że autorce nie wychodzą testy to nie znaczy, że owulacji nie było. Mogła jak najbardziej być.

W ogóle uważam, że jak ktoś się stara miesiąc, dwa to powinien się cieszyć seksem, a nie już ustawiać się pod konkretną datę.

Ja nie napisałam, że autorce jest potrzebny monitoring, mierzenie temperatury czy cokolwiek tylko, że testy mogą wychodzić lub nie, a jedyną pewną opcja jest monitoring. Więc to że autorce nie wychodzą testy to nie znaczy, że owulacji nie było. Mogła jak najbardziej być.

W ogóle uważam, że jak ktoś się stara miesiąc, dwa to powinien się cieszyć seksem, a nie już ustawiać się pod konkretną datę.
My z Partnerem właśnie zaczęliśmy starać się o dziecko ( pierwszy cykl był w październiku ) i u nas jak nie wyliczysz dobrze daty to nic z tego nie będzie: Partner pracuje za granicą, ja jestem w PL a do tego moje 38 lat powoduje że musimy się jakość wstrzelić w odpowiedni czas więc niektórzy nie mają wyjścia 🤷‍♀️

Do góry