reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Test pozytywny przed @

karolina21325

Zaciekawiona BB
Witam! W grudniu miałam łyżeczkowanie ponieważ ciąża przestała się rozwijać. W styczniu zaczęliśmy się starać ponownie ale się nie udało. Mam mieć @ 5 marca, robiłam test w środę wieczorem i wyszedł pozytywny. Id dziś zaczęłam brać duphaston został mi jeszcze z poprzedniej ciąży. Czy to jest faktycznie ciąża czy jeszcze wszystko się może zdarzyć? Czy mam brać ten lek?

Ostatnia edycja:
reklama
Witam mam pytanie! Czy któraś z was miała robione badania pranetalne? Na czym to polega i jak to wygląda? Czy to prawda że można już na tym badaniu stwierdzić płeć dziecka?
Bada się różne wymiary dziecka, charakterystyczne jest zmierzenie przezierności fałdu karkowego i sprawdzenie obecności kości nosowej. Na tym badaniu można rozpoznać wady genetyczne typu zespół Downa.
Jest to po prostu USG.
Można zacząć podejrzewać co do płci dziecka, ale na tym etapie to jeszcze za wcześnie na diagnozy ze 100% pewnością, bo narządy nie są jeszcze wykształcone, strzela się na podstawie wyrostka płciowego płodu. Tylko sama zobacz na zdj jak to wygląda na zdj. U chłopca jest pod kątem większym niż 30stopni, u dziewczynki pod katem mniejszym niż 30stopni. Tu też trzeba pamiętać że USG to obraz na podstawie odbitych promieni, czyli też nie do końca dokladny, no i może być źle zmierzone, na oko. Można sugerować, ale to nic pewnego jeszcze na tym etapie
09-44-59-1764946.jpg

Załączniki

• 09-44-59-1764946.jpg
    09-44-59-1764946.jpg
    57,8 KB · Wyświetleń: 261
reklama
Poszukaj we wcześniejszych postach bo były już takie tematy. Rzeczywiście jest możliwe określenie płci ale to akurat najmniej istotna kwestia. To badanie przede wszystkim wykrywa w bardzo wczesnym stadium choroby u dziecka i to właśnie jest najważniejsze. Jeżeli tylko Cię na to stać to jak najbardziej polecam!

Był 12+4 TC , miałam USG na którym lekarz oglądał dzidziusia, sprawdzał przezierność karku i wiele innych rzeczy i zapytał czy chce wiedzieć czy chłopczyk czy dziewczynka [emoji4] później miałam robione badanie krwi na wynik troszkę czekałam bo robiłam w innym mieście i mi przysyłali do domu

reklama
Do góry