reklama
frez.ja1987
Fanka BB :)
Ale chodziłaś do położnej i robiłaś wyniki zapewne o czasie. Czyli byłaś pod kontrolą. Prowadząc ciążę na NFZ też ma się tylko 3, razy USG. Ale na wizyty do lekarza chodzi się co miesiąc. Już nie wspomnę o tym, że autorka z jakiegoś powodu się martwi i zrobiła w celu uspokojenia test. Który nic nie wnosi, a już na pewno jej nie uspokaja.Ja w ciąży miałam 3 razy usg. I to mi w zupełności wystarczyło. Oprócz tego tylko wizyty u położnej. Więc nie piszcie, że wizyty MUSZĄ być częściej. Jeżeli nic sie nie dzieje a autorka pytania umówiona jest na prenatalne to po co ma na gwałt szukac ginekologa?
Cytrynowa96
Jak to się stało, że nie miałaś jeszcze drugiej wizyty? Pierwszą wizytę miałam w 7tc, kolejną w 10tc i potem prenatalne. W międzyczasie miałam robione badania krwi, moczu. Myślę, że powinnaś się udać na kontrolę i to z pierwszymi wynikami badań... Chociaż morfologia, grupa krwi, tsh, glukoza, mocz. Tego w 1 trymestrze jest oczywiście o wiele więcej, ale chociaż takie podstawy!
Nie wiem czy zaniedbanie jest po twojej stronie czy lekarza prowadzącego, ale radziłabym to jak najszybciej zmienić.
Nie wiem czy zaniedbanie jest po twojej stronie czy lekarza prowadzącego, ale radziłabym to jak najszybciej zmienić.
Ale autorka napisała, że jest w trakcie zmiany lekarza i nowy przyjmie ją za tydzień.
Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to przyspieszanie wizyty nie ma sensu - chyba że ma po prostu uspokoić nerwy.
Ja akurat jestem w stanie zrozumieć, że mając "mózg ciążowy" chwyta się przeróżnych metod weryfikacji ciąży. Nie ma w tym nic złego, że test sobie zrobiła - a że było to zupełnie niepotrzebne, to już inna rzecz.
Nie straszcie już tak, że brak wizyt co 3 tygodnie to tragedia dla ciąży.... Tak naprawdę to w pierwszym trymestrze niewiele ciąży da się pomóc. Jeśli nie ma plamień/silnych bóli itp. - to spokojnie i ten tydzień może poczekać na wizytę. Nie wiem skąd przeświadczenie, że brak częstych wizyt to zagrożenie...
Jeśli nic niepokojącego się nie dzieje, to przyspieszanie wizyty nie ma sensu - chyba że ma po prostu uspokoić nerwy.
Ja akurat jestem w stanie zrozumieć, że mając "mózg ciążowy" chwyta się przeróżnych metod weryfikacji ciąży. Nie ma w tym nic złego, że test sobie zrobiła - a że było to zupełnie niepotrzebne, to już inna rzecz.
Nie straszcie już tak, że brak wizyt co 3 tygodnie to tragedia dla ciąży.... Tak naprawdę to w pierwszym trymestrze niewiele ciąży da się pomóc. Jeśli nie ma plamień/silnych bóli itp. - to spokojnie i ten tydzień może poczekać na wizytę. Nie wiem skąd przeświadczenie, że brak częstych wizyt to zagrożenie...
jasani
Położna mierzyla mi ciśnienie, obwód brzucha i słuchała serca detektorem, to samo robił lekarz. Badania krwi miałam tylko raz na początku ciąży. Przeżyłam i dziecko też bez robienia usg co dwa tygodnie.Ale chodziłaś do położnej i robiłaś wyniki zapewne o czasie. Czyli byłaś pod kontrolą. Prowadząc ciążę na NFZ też ma się tylko 3, razy USG. Ale na wizyty do lekarza chodzi się co miesiąc. Już nie wspomnę o tym, że autorka z jakiegoś powodu się martwi i zrobiła w celu uspokojenia test. Który nic nie wnosi, a już na pewno jej nie uspokaja.
Ja jedynie odniosłam sie do podpowiedzi, ze ma czym prędzej umawiać się na wizytę. Zgodzę się z tym, ze robienie testu w 11 tc jest bez sensu.
frez.ja1987
Wybacz, ale ja nie twierdzę, że ma lecieć na USG. Ale wypadałoby aby lekarz obejrzał wyniki badań. Glukoza, tsh, morfologia. A to, że Ty miałaś badania krwi tylko raz i dziecko urodziło się zdrowe, to dla mnie żadna reguła. Równie dobrze, można napisać, że się w ciąży paliło i jest ok. U jednej będzie ok u innej nie. Dla mnie 7 tygodni przerwy między wizytami to zbyt długo. Ja bym tyle nie czekała. Tym bardziej, że widocznie coś autorkę niepokoi.Położna mierzyla mi ciśnienie, obwód brzucha i słuchała serca detektorem, to samo robił lekarz. Badania krwi miałam tylko raz na początku ciąży. Przeżyłam i dziecko też bez robienia usg co dwa tygodnie.
Ja jedynie odniosłam sie do podpowiedzi, ze ma czym prędzej umawiać się na wizytę. Zgodzę się z tym, ze robienie testu w 11 tc jest bez sensu.
Nie będę wchodziła w polemikę z osobą o tak wąskim toku myślenia ;-)A to ciekawostka. Te rzesze kobiet co chodzą na usg i rodzą zdrowe dzieci to musza być jakieś absolutne wyjątki.
frez.ja1987
Nie do końca. Np. wysoki cukier w pierwszym trymestrze może doprowadzić do poronienia.
jasani
Tu gdzie mieszkam to jest reguła bo tak prowadzona jest ciąża. To,że Ty tyle nie możesz czekać to tylko indywidualna sprawa.Wybacz, ale ja nie twierdzę, że ma lecieć na USG. Ale wypadałoby aby lekarz obejrzał wyniki badań. Glukoza, tsh, morfologia. A to, że Ty miałaś badania krwi tylko raz i dziecko urodziło się zdrowe, to dla mnie żadna reguła. Równie dobrze, można napisać, że się w ciąży paliło i jest ok. U jednej będzie ok u innej nie. Dla mnie 7 tygodni przerwy między wizytami to zbyt długo. Ja bym tyle nie czekała. Tym bardziej, że widocznie coś autorkę niepokoi.
Autorka nie napisała,że coś ja niepokoi. Tylko odległy termin USG.
reklama
Lilka455
Jezuu laski wyluzujcie tu gdzie mieszkam wizyty są co 6 tygodni już bez przesady, tym bardziej jak zmiana lekarza to wiadomo , że pierwsza wizyta nie będzie na cito skoro ciąża prawidłowa bo autorka nie pisała , że coś mogło być nie tak. Dziewczyna się martwi , rzeczywiście robienie testy w 11 TC jest bez sensu , ale skąd mogła wiedzieć jak to jej pierwsza , same wszechwiedzące na forum