reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

terminy i wyniki badań/USG

Lil wiem,ale ja mam jeszcze ten konflikt...pod koniec ciazy jest wieksze ryzyko,ze dziecko moze miec anemie...dla mnie to i tak duzy stres..a teraz jeszcze ta cukrzyca...nie daje rady dzwignac tego wszystkiego....
boje sie....

reklama
madlen spokojnie może nie jest tak źle jak myślisz... dobrze, że reagują, dzwonią i przyspieszają wizyty w takich sytuacjach.. będzie dobrze, trzymam kciuki!

Madlen dasz radę, wszystkie damy :tak: u mnie też cukrzyca, na szczęście konfliktu nie mam, ale lekarz dopisał mi nadciśnienie, a że mam giry non stop opuchnięte to mało gestozy nie wywróżył, ale białko w normie, a właściwie tuż poniżej mi wyszło, cukru i białka w moczu na szczęście nie ma.
Dieta cukrzycowa nie jest najgorsza, właściwie nawet fajna bo nie chodzisz głodna ;-) a jak więcej połazisz i cukry są w normie to i słodyczka możesz zjeść. Przynajmniej przy karmieniu nie będzie szoku i bólu że nic mniej zdrowego nie można, bo się zdążysz przyzwyczaić :-p
Najważniejsze, że wiesz o tym, co Ci dolega i możesz z tym walczyć :tak:
Siły wirtualnie ślę :happy2:

Madlen najwazniejsze, ze wiesz i beda reagowac, ile dziewczyn nawet nie zdaje sobie sprawy, ze ma podwyzszony cukier, mi w pierwszej ciazy gin wcale cukru nie badal:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: trzymam kciuki bedzie dobrze:-)

madlen79 ale masz stwierdzone przeciwciała w osoczu? czynny konflik masz? bo konflikt serologiczny też mam z mężem bo ja mam grupę 0Rh- a on plusową ale miałam robione przeciwciała i ich nie było we krwii na szczeście, dostawałam po pierwszym i drugim porodzie zastrzyk z immunoglobuliną na to.

W skrócie;
termin na 12.12.12 :-) jednak ze względów zdrowotnych na pierwszy tydzień grudnia będzie zaplanowana cesarka - dokładny termin mam poznac za 3tyg.
Usg połówkowe (i kolejne) potwierdziło chłopaka - tak dla odmiany, ze będzie Borys.
W zasadzie, mam przerąbane na chwile obecna z zylakami (nic nowego) oraz z naczyniakami/sińcami/wylewami podskórnymi co jest pewna nowościa dla mnei. Jesli chodzi o ciążę samą w sobie - bez problemów, wyniki OK, chociaż wiele ich nie było ;-)

dzieki dziewczyny...:*
Viv twoj post podniosl mnie na duchu i nawet troche rozsmieszyl :-D,dzieki ;-)
Sarka tak u mnie jest konflikt,sa p.ciala C+D :-(
a u ciebie jest tylko niezgodnosc krwi,wiec jest oki ;-)

na razie staram sie byc spokojna,tylko ten poczatek,jak tel mialam ..czulam sie rozbita..:-(,jutro pojde to sie wsio dowiem ..coraz blizej mety,to damy rade..
wszystkie damy,musimy ;-)

madlen79 wiem o czym mówisz, to samo przeżywałam jak mi babeczka dała wyniki krzywej cukrowej i skomentowała "to pani? i pani w ciąży? uuuuu". Pierwsze co, to panika, rozpacz, o co chodzi. A potem się okazało, że aż tak najgorzej nie jest a najważniejsze, że pod kontrolą :tak:
Cieszę się, że udało mi się poprawić Ci humor ;-)

reklama
Witam i melduję u mnie i mojej małej wszystko ok w koncu sie odwróciła :D

madlen
moja siostra (właśnie lezy na porodówce pod kroplówką na wywołanie porodu od 2 godzin) tez ma cukrzyce ciażową też sie sporo napłakała, ale juz jest na finiszu i wcale nie było tak źle jak myślała.
Trzyma dietę i tylko raz po "zachciance na kartpatkę" zdarzyło sie jej przekroczyć normę te 140. A tak to najwiekszy problem z chlebem długo trwało zanim znalazła "prawdziwy graham" bo w wiekszości sa przyciemniane słodem, karmelem i takimi tam. Objady wogóle bez problemu, jedyne co rezygnuje z części ziemniaków a konto miesa lub surówek. Je nawet kotlety schabowe i z kuraka smazone normalnie z tym że po zdjeciu z patelni przytyka do nich recznik papierowy i odsącza tłuszcz.
Na przekąski bo masz 5 posiłków zazwyczaj jabłka i sałatki z ogórków i pomidorów.
Co do picia to głównie woda, ale odkryła kawe zbożową Anatol o aromacie waniliowym, nie trzeba tego słodzić bo i tak nie ma goryczki normalnej kawy pija ją z mlekiem 3,2 lub 3,8 i też nigdy nie miała problemów z normami Kawa Anatol waniliowa - Zbożowa - Delikatesy Piotr i Paweł - Wrocław - Supermarket online – Internetowy sklep spożywczy – Zakupy przez Internet

I z ta cukrzyca to jest tak może dzieciaczek być wagowo powyżej normy lub poniżej, mojej siorce na przełomie 8 i 9 miesiąca za mało przybierał, 3 tyg temu dostała skierowanie do szpitala na obserwację - co kilka dni USG mierzenie dzieciaczka, badanie przepływów i KTG 2 x dziennie troche się wyleżała ale przynajmniej była spokojniejsza mały ruszył z waga sam od siebie i zaczął przybierac normalnie teraz ma 3,200 a trzy tyg temu 2,390.

To co ważne jeszcze w tej cukrzycy to łożysko, ciąża nie powinna być przenoszona. Nie w każdym przpadku ale zdaża się ze łozysko troszke szybciej sie starzeje. Mój i mojej siorki gin przy cukrzycy ciązowej zawsze na tydzień przed spodziewanym terminem daje skierowanie do szpitala. Dlatego właśnie dziś ma kroplówke oct, a termin na 28 października.

A z takich porad dodatkowych z którymi np moja siostra miał problem to paski do glukometru. Diabetyk przepisuje tyle żeby starczyło od wizyty do wizyty. a w przpadku gdy trafi sie do szpitala nikt ci recepty nie wypisze, owszem mogą ci badać glukoze w szpitalu "swoimi metodami", ale badanie własnym glukometrem jest prawie bezbolesne a ich sprzet to .... także w miare możliwości poproś diabetologa żeby przepisywał zapasowe paski na wszelki wypadek. Bo to jest tak ze jesli jestes dla NFZ w szpitalu to już gdzie indziej nie da rady równoczesnie ... dla mnie to bez sensu ... ale fakt z zycia wziety

a i jeszcze jedno - unikać produktów dla cukrzyków - wszelakie zamienniki cukru itp nie sa dobre dla maleństwa, wszelakie słodziki nalezy omijac szerokim łukiem

mam nadzieję że chociaż trochę ci pomogłam

Ostatnia edycja:
Do góry