reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Tarczyca, TSH, FT3. FT4....

dymelek

Fanka BB :)
Miasto
Łódź
Witam!!! :-D

Założyłam ten temat, bo nie znalazłam na tej stronie takiego problemu. Osobiście potrzebuje pomocy :eek:. Moja lekarka prowadząca ciąże po moim kolejnym narzekaniu na złe samopoczucie i bóle brzucha zaleciła wykonanie badania TSH. Dodatkowo już na własną rękę wykonałam badanie FT3 i FT4, bo dowiedziałam się że w ciąży te frakcje są ważniejsze dla dzidziusia. Otrzymałam takie wyniki:
TSH3 1,47 mlU/l norma 0,2-3,5
FT3 3,29 pg/ml norma 2,57-4,43
FT4 0,83 ng/dl norma 0,93 -1,7
Jak widać FT4 nie mieści się w normie, natomiast TSH jest bez zarzutów. Mój ginekolog powiedział, że nie mam problemu skoro TSH jest w porządku. :szok:
Napiszcie co o tym myślicie. Zastanawiam się nad zmianą lekarza lub konsultacjami endokrynologicznymi, jednak nie znam żadnego dobrego endokrynologa położnika, a nie chce trafić "z deszczu pod rynne".

Bardzo liczę na pomoc. Może któraś z dziewczyn ma podobne problemy i trafiła do dobrego lekarza.

Pozdrawiam!!!!

reklama
ja tak miala...tsh norma, ft4 ponizej....a ft3 w normie,albo czasami powyzej....nic z tym nie robilam...urok ciazy...wynik czesto sie zmienial,bo robilam kilka razy

Piszę jeszcze raz, bo możne jeszcze jakaś dziewczyna kiedyś to przeczyta. Postanowiłam udać się do dobrego endokrynologa, który oprócz wywiadu wykonał mi USG tarczycy. Okazało się, że wszystko jest dobrze!!!! Powiedział, że hormony mogę w ciąży tak się zachowywać i nie ma czym się przejmować. :-) Kobieta w ciąży powinna przyjmować więcej jodu ok 200mcg/dobę (150 to mininum). Dobrze jeść ryby morskie i pojechać nad morze jeżeli nie mam żadnych problemów. Oznaką kłopotów z tarczycą może być oprócz ogólnej apatii, sucha skóra, kłopoty z włosami. Jest normalne, że w ciąży tarczyca jest trochę powiększona.
W związku z tą wizytą u lekarza endokrynologa i nauce na własnych błędach mogę powiedzieć: nie ma co wpadać w panikę.....

Do góry