reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szew okrężny skracająca się szyjka

Hej dziewczyny jestem w 15 tygodniu i zakładają mi dzisiaj szew. Szyjka 26 mm powiedzcie czy ze szwem rzeczywscie trzeba leżeć? Lekarz mówił, że będę mogła normalnie funkcjonować, a z tego co czytam to i tak dziewczyny leżą?
Hej ja mam szew założony w 25c na szyjke 21mm zamknięta bez rozwarcia, teraz jestem już w 28tc i 4 dni temu na kontroli szyjka ma 28mm zamknięta więc się wydłużyła dzieki temu ze jest szew. W domu 3latek i oszczędzam sie ale wiadomo zrobie pranie, jedzenie, poprasuje tylko nie na akord ale z przerwami powoli, ważne żeby nie dźwigać.

reklama
Hej,może ktoś mi tutaj odpowie. Mam założony szew od 22 tyg aktualnie jestem w 25 i po dzisiejszej wizycie moja szyjka ma 2.5 cm,ale przy ucisku robi się rozwarcie na 1cm. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Jak to wtedy wygląda?

Hej,może ktoś mi tutaj odpowie. Mam założony szew od 22 tyg aktualnie jestem w 25 i po dzisiejszej wizycie moja szyjka ma 2.5 cm,ale przy ucisku robi się rozwarcie na 1cm. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Jak to wtedy wygląda?
Mialam. Dziecko docisnęlo głową i urodzilam w 28tc. Tyle, że ja mam słabo trzymająca szyjkę. Ale rozwarcie wewnętrzne mialam od 20tc (szew załozony w 14tc).
Generalnie bezpieczniej się robi podobno w momencie, kiedy głowka już jest większa i naciska na większy obszar, a nie tak punktowo.

Mialam. Dziecko docisnęlo głową i urodzilam w 28tc. Tyle, że ja mam słabo trzymająca szyjkę. Ale rozwarcie wewnętrzne mialam od 20tc (szew załozony w 14tc).
Generalnie bezpieczniej się robi podobno w momencie, kiedy głowka już jest większa i naciska na większy obszar, a nie tak punktowo.
Czyli rozumiem że ogólnie z rozwarciem wytrzymałaś 8 tyg. A jak zaczęło Ci się rozwarcie to ile miałaś cm? Ja jestem w ciąży bliźniaczej i jedna jest główką na dole,ale Ona nie uciska,jedynie kiedy ginekolog robiła mi badanie dopochwowo to te rozwarcie się robiło właśnie.

Czyli rozumiem że ogólnie z rozwarciem wytrzymałaś 8 tyg. A jak zaczęło Ci się rozwarcie to ile miałaś cm? Ja jestem w ciąży bliźniaczej i jedna jest główką na dole,ale Ona nie uciska,jedynie kiedy ginekolog robiła mi badanie dopochwowo to te rozwarcie się robiło właśnie.
Nie wiem ile, bo nikt tego nie mierzył, wszyscy zakladali, ze szew wytrzyma i ze to nie ma znaczenia. I pewnie u większości kobiet to nie ma znaczenia ;) ja mam po prostu slabą szyjkę.

A to Tobie się robi od dolu rozwarcie czy nad szwem?
Generalnie mnie mowili, zenprzy szwie nie robi się USG przezpochwowo.

Pytam,bo u mnie właśnie dzisiaj mierzyła i rozwarcie mam 0.9cm jak uciskała. Od dołu się robi. A widzisz a mi powiedziała że nie zaleca się robić długiego USG przez brzuch bo może to powodować skurcze.

Pytam,bo u mnie właśnie dzisiaj mierzyła i rozwarcie mam 0.9cm jak uciskała. Od dołu się robi. A widzisz a mi powiedziała że nie zaleca się robić długiego USG przez brzuch bo może to powodować skurcze.
To od dołu rozwarciem się nie ma co przejmować, ale nie wiem po co dociska w takim razie 🤷‍♀️ ważniejsze ze nie ma lejka od gory.
Nie ma korelacji między USG przezbrzusznym a skurczami.

reklama
To od dołu rozwarciem się nie ma co przejmować, ale nie wiem po co dociska w takim razie 🤷‍♀️ ważniejsze ze nie ma lejka od gory.
Nie ma korelacji między USG przezbrzusznym a skurczami.
No ja też nie wiem,nie chce wchodzić w jej preferencje dlatego nic nie mówię jak tam sprawdza. No nie od góry nie ma. No widzisz,a Ona mi mówi że jest...

Do góry