reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

kolejna dawka tej skojarzonej szczepionki powinna być dopiero ok 18 miesiąca życia, więc coś się pomyliło pielęgniarom u Ciebie.
Natomiast jeśli chodzi o pneumokoki to nigdy nie jest na nią za późno, bo na to nawet ludzi takich starszych się szczepi. Pewnie tak jak pisze Roxannka pomyliło im się z rotawirusami.

reklama
ta piguła jest zwykłą pielęgniarką, niby nie musi się orientować co i jak ze szczepieniami dzieci... ale znowu trafić na tą "od szczepień" to jest meksyk... dlatego tak jak pisałam na głównym zmieniamy przychodnię - tam informacji można zasiegać non stop:happy2:

Ida no ja nie wiem co to za dziwne informacje podostawałaś:szok: na pneumo napewno zdążysz zaszczepić bo szczepionki te standardowe są dla dzieci do 5 r.ż ale tak jak Nat napisała i osoby starsze też mają swoją szczepionkę.

Iduś chociaż ja też mało zorientowana w szczpieniach to u Ciebie to już faktycznie mętlik wprowadziły co niektre osoby...
a więc na pneumokoki jesli ktoś zdecydował się zaszczepić przed roczkiem dziecka to są trzy dawki (dwie przed rokiem)i jedna przypominająca czy jakoś tak po ukończeniu przez dziecko roku:-)tak jest w naszym przypadku...niebawem wybieramy się na 3 dawkę na pneumokoki (każda z nich to u nas koszt rzędu 270 zł)a jesli ktoś szczepi po ukończeniu przez dziecko roku to jest tylko jedna dawka:tak:co do meningokoków to jesli ktoś zdecydował się zaszczepić przed 1 rokiem dziecka to są dwie dawki (koszt-160 zł jedna) a jesli ktoś zdecydował się zaszczepić po ukończeniu roku to również jest jedna dawka:-)w tym przypadku zdecydowaliśmy się zaszczpić po roczku i tez niebawem się na nią wybieramy:-)i faktycznie to nieprawda że szczepionka na pneumokoki chroni przez meningokokami-to powiedziała mi moja doktorka coby rozwiać twe wątpliwości:tak:
co do innych szczepień to teraz czeka nas jescze MMR (ale to na przełomie 13-14miesiąca)-mam zamiar pójść pod koniec 14 miesiąca a później ok.18 miesiąca czeka nas jeszcze szczepienie Pentaximem i to w najbliższym czasie wszystko...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
rysiaczku, wszystko ładnie napisałaś :tak:tylko chciałam sprostować, że jeśli szczepi się na pneumokoki po ukończeniu przez dziecko roczku, to są dwie dawki :happy2:

Roxi,Natolinko kochane macie racje...jak pisałam to tak myślałam ale wkradł mi się jakiś błąd (bo chyba za szybko myślałam i pisałam już o meningokokach:baffled:

reklama
Do góry