reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

reklama
Ostatnia edycja:
byłam u znajomej w aptece i gadałam o szczepionkach. dowiedziałam się ze zamiast szczepić teraz na pneumo, lepiej zaszczepić roczniaka od razu na meningokoki bo chronią też i przed pneumokokami!!! nie wiem co na to lolisza, wyrocznia nasza, ale ja gotowa jezdem tak zrobić, jeśli to prawda.
a co do mmr/priorix , to rozumiem że jak ja heksą szczepię to tego problemu nie mam czy jak? bo tak zrozumiałam koleżankę, a widzę że wy piszecie inaczej i zgłupiałam już......

a to teraz rozumiem Twoje drugie pytanie :-)
Nie, heksa nie ma w sobie tego co mmr/priorix.
a co do meningokoków to też pewna nie jestem, bo choćby ten schemat z UK co cambria wkleiła, tam szczepią dzieci i na jedno i na drugie

ida, z tego co nasz lekarz mówił to dwie różne szczepionki, nam bardziej zalecał pneumo bo podobno większe ryzyko zachorowania. My płacimy 300zł odrazu w przychodni.
A ten priorix to jest świnka/odra/różyczka, tak ? To u nas jest bezpłatnie :happy2:

Co do przychodni to u nas podobnie jak u nat, bardzo oblegana, na chorych jest 5 gabinetów a na zdrowych tylko 1 i lekarze się wymieniają, więc zapisanie do zdrowych równa się z długim czekaniem :/

Ostatnia edycja:
iduś ale pneumokoki to zupełnie inne bakerie niż menigokoki i szczepionki chronią przed nimi osobno. a co to za szczepionka? moze jest jakaś nowa skojarzona ale szczerze mówiąc to nie słyszałam

no właśnie, dziewczyny, dlatego stwierdziłam że już całkiem zgłupiałam!!! dwie różne bakterie to dwie różne szczepionki - logiczne, a nagle słyszę że jedna jest antidotum na oba zagrożenia:confused:i to nie od pierwszej lepszej osoby na chodniku...

i wiecie co? jeszcze mi baba w rejestracji u naszego lekarza zabiła ćwieka: pytałam o tą 3w1, a ona że i tak niedługo bo w 13-14 m-cu dostanę wezwanie do zaszczepienia Infanrixem:baffled::confused::szok:to ja albo czytać nie umiem albo mam jakieś pokręcone kalendarze szczepień, bo teraz jest tylko ta 3w1 wg nich!!! plus te opcjonalne oczywiście...

i cuś jeszcze miałam... aha, baba w aptece powiedziała że na pneumokoki to juz za późno, bo je trzeba zacząć przed ukończeniem 6mca życia dziecka!!!!!!!
kto tu jest "oświecony inaczej"????

reklama
ida, ale ci mętliku w głowie narobili :eek::-D w moim kalendarzu szczepień też jest teraz tylko 3w1, może babeczce w rejestracji coś sie potentegesowało ;-) A tej w aptece to się ewidentnie pneumokoki z rotawirusami pomyliły :tak:

Do góry