reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie przeciw covid w ciaży

reklama
To dziwne w Austrii jestesmy informowani o przeciwciałach jak są wysokie i czy wystarczające aby nas chronić to może w Polsce jest inaczej

I jaki poziom u Was uznają za bezpieczny? My też możemy zbadać poziom, ale nie ma na całym świecie (to nie kwestia kraju) jeszcze danych jaki poziom zabezpiecza. W przypadku Omikrona, który teraz dominuje to już totalna zagadka i pewnie długo będzie :)

To dziwne w Austrii jestesmy informowani o przeciwciałach jak są wysokie i czy wystarczające aby nas chronić to może w Polsce jest inaczej

Mi się wydaje, że może mówisz o czymś zupełnie innym, czyli o sprawdzaniu odpowiedzi immunologicznej po szczepieniu? To sporo osób u nas też robi i wiadomo, że jeśli np po 2 dawkach mamy 10 000 UA/ml to oczywiście wiemy, że jest odpowiedź i szczepionka działa. Jednak sytuacja, w której oznaczamy przeciwciała 6 miesięcy po szczepieniu, żeby zobaczyć "czy w ogóle szczepienie jest potrzebne" jak pisała wcześniej Jasani, nie ma żadnego sensu. Żaden lekarz nie powie Ci, że przy 200 UA/ml szczepić się, a przy 500 UA/ml już nie, bo tego po prostu nie wiedzą. Oba wyniki świadczą o dobrej odpowiedzi immunologicznej. Do tego potrzebne byłyby testy z próbami zarażania ludzi, a dopiero nieśmiało się rozkręcają :)

Zaszczepiłam się trzecią dawką w 17 tc. Ja jednak nie czekałam specjalnie na ten tydzień ciąży tylko dopiero wtedy wchodziła 3 dawka.
Czułam się okej, lekki ból ręki i to wszystko. Z maluchem tez wszystko dobrze, obecnie 36+2 tc.
Nie żałuje decyzji i podjęłabym jeszcze raz taką samą.
I tak - wyraźnie widać, że najnowsza odmiana koronawirusa dotyka tak samo zaszczepione jak i niezaszczepione osoby. Ale bardzo łatwo można zauważyć różnice w tym jak przechodzą chorobę osoby zaszczepione i te bez. W każdym razie ja bez problemu to widze wśród najbliższych/znajomych.

Dziewczyny, a któraś szczepiła się tak ok 12-14 tygodnia? Ja się bardzo boje zarazić covid i dlatego chciałabym jak najszybciej. Jak byłam dwa dni temu w laboratorium to myślałam, że ze stresu wyjdę, bo czekała ze mną dziewczyna tak chora, że ledwo mogła mówić. Chyba z 10 min z nią siedziałam. Chciałam trochę odłożyć w czasie o kilka tygodni to szczepienie, bo boje się o fasolkę, że za wcześnie, no ale jak się zarażę to też niedobrze.

Dziewczyny, a któraś szczepiła się tak ok 12-14 tygodnia? Ja się bardzo boje zarazić covid i dlatego chciałabym jak najszybciej. Jak byłam dwa dni temu w laboratorium to myślałam, że ze stresu wyjdę, bo czekała ze mną dziewczyna tak chora, że ledwo mogła mówić. Chyba z 10 min z nią siedziałam. Chciałam trochę odłożyć w czasie o kilka tygodni to szczepienie, bo boje się o fasolkę, że za wcześnie, no ale jak się zarażę to też niedobrze.
ja się szczepilam w 14tc trzecią dawką
Poza bólem ręki, nic :)

Ja szczepilam się pierwszą dawką w 14tc zgodnie z zaleceniami moich lekarzy. Druga przyjmę dopiero w 26tc, ponieważ w międzyczasie niestety otrzymałam pozytywny wynik testu na Covid, a następnie byłam na antybiotyku przez bakterie w moczu i wszystko się przesunęło.

Szczepiłam się dawką przypominającą ok 19 tygodnia ciąży (tak dostałam skierowania, lekarz mówił, że w zasadzie można całą ciążę choć niektórzy zalecają przeczekać 1 trymestr), 3 tyg później szczepiłam się również przeciwko grypie.

reklama
Do góry