reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie masc emla

Juliaf20

Zaciekawiona BB
Dziś mamy 2 szczepienie, lekarz przepisał nam maść emla. Problem w tym, że nie wiem ile tej maści nałożyć i gdzie dokładnie.

Czy któraś z was stosowała tą maść i może mi poradzić jak się za to zabrać.

reklama
Dziś mamy 2 szczepienie, lekarz przepisał nam maść emla. Problem w tym, że nie wiem ile tej maści nałożyć i gdzie dokładnie.

Czy któraś z was stosowała tą maść i może mi poradzić jak się za to zabrać.
Z tego co czytam to maść znieczulająca, więc zakładam, że do posmarowania w miejscu szczepienia, ale nie wiem po co. Pierwsze słyszę o maści znieczulającej przed szczepieniem, ale widocznie niektórzy lekarze tak praktykują 🤷🏼‍♀️

Po prostu chcemy małemu zaoszczędzić bólu, starsznje płakał przy pierwszych szczepieniach, zapytaliśmy pediatre co sądzi o tej maści i nam przepisał.

A ja uważam, że to jest genialny wynalazek tylko ja akurat korzystałam z plastrów a nie maści. I naprawdę niweluje ból. U nas było to bardziej przy pobieraniu krwi, ale może przy szczepieniach też się sprawdzi.
@Lady Loka wkłucie też boli.
@Juliaf20 posmaruj udo, bo tam właśnie robi się zastrzyk.

W instrukcji jest jasno, ze u dzieci ponizej 12 r.z. o ilosci kremu i czasie jego nalozenia decyduje lekarz lub pielegniarka. Pielegniarka szczepienna rowniez decyduje, w ktorym miejscu bedzie podana szczepionka. Najczesciej sa to przednio-boczne czesci uda. Dlatego najlepiej byloby wziac ten krem ze soba do przychodni i oni cie poinstruuja, co i jak. Nalozysz, poczekasz i wtedy szczepienie. Ale nie jest to wygodne rozwiazanie, bo siedzisz z dzieckiem dlugo w przychodni. Najlepiej zapytaj dzisiaj, gdzie kolejna szczepionka bedzie podawana, niech pielegniarka pokaze ci okolice i wtedy cale przygotowania bedziesz mogla zrobic w domu na spokojnie.

Do góry