reklama
Mama Zuzi i Antosia
Fanka BB :)
rotawirusy jak najbardziej za dodatkową kasiorę.A rotawirusy są osobno do dokupienia, niezależnie od systemu? Kurcze dla mnie ten temat to czarna magia...
My na nic dodatkowego nie szczepiliśmy dzieci, ale myślę, że najlepiej podjąć te decyzję razem ze swoim lekarzem pediatrą.
Mama Zuzi i Antosia
A babcia też za to płaci?U nas jak pierwsza córka, druga pewnie będzie szczepiona na wszystko co możliwe, już babcia tego dopilnuje.
Jakie to szczęście, że u nas nikt się nie wtrąca w nic
azamamew
Tak, jako prezenty na chrzest.A babcia też za to płaci?
Jakie to szczęście, że u nas nikt się nie wtrąca w nic
Ja pewnie będę szczepić wg kalendarza szczepień, jak leci, kwestia czy tymi na NFZ czy skojarzanymi. Starszego chyba 5w1 szczepiłam, wiem ze tez są 6w1, ale chyba te pierwsze bardziej polecane. Za pneumokoki płaciłam, wtedy ich nie było w kalendarzu. A zastanawiałam sie nad meningokokami i rotawirusami i pamietam, że pediatra polecała jak dziecko idzie do żłobka albo ma kontakt ze starszym rodzeństwem, które rożne paskudztwa z przedszkola czy szkoły przynosi. A ponieważ był pierworodny i miał być z babcia to zrezygnowaliśmy . Tym razem nad tym pomyślę[emoji848]
anet88
Żłobek... No właśnie... Nasz chyba od września pójdzie, żeby się trochę przyzwyczaić pomału. Ciężki temat te szczepionki... Kiedyś było prosciejJa pewnie będę szczepić wg kalendarza szczepień, jak leci, kwestia czy tymi na NFZ czy skojarzanymi. Starszego chyba 5w1 szczepiłam, wiem ze tez są 6w1, ale chyba te pierwsze bardziej polecane. Za pneumokoki płaciłam, wtedy ich nie było w kalendarzu. A zastanawiałam sie nad meningokokami i rotawirusami i pamietam, że pediatra polecała jak dziecko idzie do żłobka albo ma kontakt ze starszym rodzeństwem, które rożne paskudztwa z przedszkola czy szkoły przynosi. A ponieważ był pierworodny i miał być z babcia to zrezygnowaliśmy . Tym razem nad tym pomyślę[emoji848]
Adrianna.em
My szczepiliśmy wszystkimi płatnymi w sumie. 5w1, dodatkowo na rotawirsy, płatna na pneumokoki, teraz mamy w planie ospe a potem zaczynami meningokoki.
reklama
Ja szczepiłam 6 w 1 (zero reakcji chociażby gorączka) Prevenarem na pneumokoki, Boxero na meningokoki - ta była już z reakcją - lekka gorączka. Córka najgorzej zniosła tą bezpłatną na rok - odra, świnka, różyczka. 10 dni po szczepieniu spora gorączka. Nie zaszczepiłam na rotawirusy, bo działa na mało rodzajów a potem dzieci i tak mają te jelitówki z innych szczepów.