reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Symptomy zbliżajacego się porodu

reklama
hej dziewczynki

mam pytanko choc zapewne ten temat gdzies sie juz tu przewijal aczkowliek za duzo tych stron zeby znaleźć;-)
jestem w 32tc i kilka dni temu zauwrzylam tzn dokladnie moja mama ze obnizyl mi sie brzuch. do tego jakoś wydzielina zgęstniała...dzidzie czuje czasem jakby mnie dosłownie w odbyt kopała...czy to moze znaczyć ze niedługo sie zacznie? termin mam na poczatek stycznia wiec chcialabym jeszcze troszke poczekac;-)

Ja tez tak mialam, mowili mi znajomi i rodzina, ze na pewno urodze przed terminem, bo mam brzuch obnizony. Ponadto czulam kopanie na dole, sluzu tez bylo jakby wiecej, brzuch mi twardnial. Ginekolog kaala mi sie nie forsowac, wiec przez ponad miesiac naprawde uwazalam.
No, ale jestem juz 5 dni po terminie i nic! :(
Ale moze kazdy przypadek jest inny...

hej dziewczynki

mam pytanko choc zapewne ten temat gdzies sie juz tu przewijal aczkowliek za duzo tych stron zeby znaleźć;-)
jestem w 32tc i kilka dni temu zauwrzylam tzn dokladnie moja mama ze obnizyl mi sie brzuch. do tego jakoś wydzielina zgęstniała...dzidzie czuje czasem jakby mnie dosłownie w odbyt kopała...czy to moze znaczyć ze niedługo sie zacznie? termin mam na poczatek stycznia wiec chcialabym jeszcze troszke poczekac;-)

po odbycie to mój maluch kopał mnie już w 32tc :-D brzuszek też mi szybko się obniżył,ale Ty jeszcze masz czas i lepiej by niedługo nie było "niedługo" ;-)
ale takie objawy mogą świadczyć o zbliżajacym się porodzie i w tym styczniu urodzisz.
Różnie to bywa,jednym odchodzi czo,inne mają skurcze przepowiadające,ja miałam tak że wody mi odeszły i się zaczęło,czopu nawet nie widziałam ;-)

mi brzuch opadal i podnosil sie a w dzien porodu mialam go pod broda dopiero jak skurcze co5 min byly to sie obnizyl, az tym sluzem to nie wiem bojaczegos takiego nie mialam choc czop odchodzil mi na raty przez trzy dni

Brzuch może sie obniżyć na kilka tygodni przed,a czasem tylko dzień,lub kilka godzin przed porodem-nie ma ścisłej reguły na to,a czasem nawet można nie zauważyć tego zjawiska:tak: najlepiej wątpliwości skonsultować z lek.prowadzącym jesli się ktoś obawia przedwczesnego porodu-badanie i już się wie,jak tam szyjka-długa jeszcze i zamknięta ,czy może się otwiera.
Beti81-w 32gim tyg lepiej się nie wybieraj:tak: poczekaj jeszcze spokojnie do stycznia i nie sugeruj się obniżaniem brzucha:tak:

Witam,
jestem tu nowa,prosze o pomoc
jestem w 31 tyg.ciazy i jest to moja pierwsza ciaza.
od 3 tyg.jestem na zwolnieniu z powodu skracajacej sie szyjki.
na ostatniej wizycie lekarz zalecił lezenie . termin porodu mam na 20 stycznia-ale bardzo sie boje czy nie urodze wczesniej. czy jest szansa na dotrwanie do terminu porodu?

Witam,
na ostatniej wizycie lekarz zalecił lezenie . termin porodu mam na 20 stycznia-ale bardzo sie boje czy nie urodze wczesniej. czy jest szansa na dotrwanie do terminu porodu?

jasne ;-) moja szyjka w 28tc miała 15mm i głowka małego była w baltonie-czyli już zeszła tak nisko jak przed samym porodem dzidzia się uklada do wyjścia,a urodziłam w terminie,a brałam dodatkowo duże dawki leków do 35tc na skurcze a jeszcze skonczyło sie cc,bo mały przy ostatnich skurczach cofał się do góry i główke miał źle ułożoną ;-)

Witam,

Spokojnie:-),też Cie pocieszę,że jesli jesteś pod dobrą opieką lekarza i stosujesz sie do jego zaleceń,to możesz dotrwać do terminu.Ja w 1szej ciąży byłam zagrożona przedwczesnym porodem już od 6go mca ciąży miałam malutkie rozwarcie i skróconą szyjkę,brałam fenoterol co dwie godz. polezałam troszkę na patol.ciąży,a potem nawet nie musiałam leżeć,ale oczywiście się oszczędzać i to bardzo i tak dotrwałam do terminu.:tak:
a jesli nawet by się dzidzia pośpieszyła,to już na tym etapie i dzidziuś i lekarze tez by sobie poradzili,ale wiadomo-im dłużej w brzuchu mamy,tym lepiej.Będzie dobrze:tak::-)

reklama
Do góry