reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Symptomy zbliżajacego się porodu

cześć jestem w 29 tyg ciąży po ostatniej wizycie u ginekologa powiedział że mam za częste skurcze , przepisał mi tabletki rozkurczowe ja zauważyłam że brzucho jest twarde ale ja tych skurczy nie odkrywam dlaczego? pomóżcie , bo jak mi to lekarz powiedział to nawet go byłam w stanie jego się zapytać o cokolwiek a kolejno wizytę mam za ok 2 tygodnie
Widocznie stwierdził, że masz rozwarcie szyjki macicy - szyjka macicy otwiera się w ostatnich tygodniach ciąży szykując się do porodu. Widocznie rozwarcie nie jest zbyt duże skoro przepisał ci tylko tabletki.
Jeśli byś miał jednak bóle w dole brzucha - trochę takie kłócie, ciągnące w dół, boleści przy napinaniu się brzucha, krwawienie z dróg rodnych to należy odrazu zgłosić się do lekarza lub do szpitala.

reklama
cześć jestem w 29 tyg ciąży po ostatniej wizycie u ginekologa powiedział że mam za częste skurcze , przepisał mi tabletki rozkurczowe ja zauważyłam że brzucho jest twarde ale ja tych skurczy nie odkrywam dlaczego? pomóżcie , bo jak mi to lekarz powiedział to nawet go byłam w stanie jego się zapytać o cokolwiek a kolejno wizytę mam za ok 2 tygodnie
U mnie po 25 tyg, brzuch mi twardniał i napinał się, lekarz stwierdził skurcze Braxtona-Hicksa, które zazwyczaj pojawiają się po 20 tyg. Odczuwałam je jako bezbolesne stwardnienie macicy, rozpoczynające się od dna i przesuwające się ku dołowi, a potem następowało rozluźnienie. Zażywałam No-Spe i magnez B6. Piszesz że nie odczuwasz tych skurczy, czyli prawdopodobnie chodzi o nie. Mięsień macicy przygotowuje się do prawdziwych skurczów, które "wypchną" dzidziusia. Jeżeli pojawi się mocny ból, i po zmianie pozycji i No-Spie nie przejdzie to pędź do lekarza.

Czesc dziewczyny. Nie wiem gdzie mam zadac te pytanie wiec z gory przepraszam za zasmiecanie forum. Ile waszym zdaniem powinno miec dziecko mierzone od glowki do pupy mierzone w brzuchu matki w 38-40 tyg ciazy? Moje ma 43cm i wydaje mi sie ze jest strassznie duze. Mieszkam w anglii i poki nie mam skurczy nie mam sie co pokazywac z szpitalu. Na razie czuje tylko twardnienie brzucha ale skurczy tych co bola jeszcze nie. To moja pierwsza ciaza wiec nie wiem czy to normalne czy nie. Prosze o szybka odpowiedz.

a skad wiesz ze dziecko mierzy 43cm? ja rowniez mieszkam w anglii i z tego co wiem to polozna mierzy tu wielkosc macicy jedynie (przez dotyk...), a wielkosc dziecka mozna sprawdzic chyba jedynie przez usg, ktore tu w anglii przysluguje ok 24tc, chyba ze cos sie dzieje....

Mi powiedzila, zmierzy od pupy do glowki a na usg z poniedzialku wyszlo ze dziecko jest badzo duze. Poza tym na skali, ktora masz w notesie ciazy widac ze dziecko w 40 powinno miec ok 40cm nie wiecej. Wszystkie moje znajome w 40 tyg mialy 38cm lub mniej dlatego sie martwie.

Czytalam, ze zwykle pomiary brzucha wykonane przez polozna sa zgodne z rozmiarami dziecka.
Co do 43cm bym sie nie martwila, w koncu to juz ostatnie tygodnie. Moje dziecko w 35 mialo 37cm. Jak mi doktor powiedzial, wazne zeby glowka byla normalnych rozmiarow, reszta sie przecisnie :-)

Dziewczyny jak bolaole krzyzowe? Zadna z moich znajomych ich nie miala a mnie od 2 dni jak chodze bola plecy na dole i ten bol ciagnie sie do kregoslupa. Mam wrazenie jakby mnie kolka w kregoslup wziela. Czy tak sie te bole odczowa?

cześć dziewczyny:)
jestem tu nowa ale od jakiegos czasu obserwuję to co piszecie, jestem w 31 tyg.z 1-wszym dzieckeim. duzo rzeczy sie dowiedzialm z tego forum, mysle ze bede teraz tu czesciej:)
a co do "ostraszka" niestety nie wiem jak sie odczuwa bole krzyzowe, wiec nie bede sie wymadrzac...napewno inne dziewczyny CI pomoga:)

reklama
hej!
co do symptomów porodu to mogą się pojawić kilka dni przed lub tygodni przed - ja urodziłam synka 18 kwietnia br. i muszę Ci powiedzieć że też odczuwałam różne bóle w okolicy krocza, kręgosłupa i ciągle myślałam, że coś sie zaczyna dziać. Poszłam do swojej położnej a ona mi powiedziała, że dziecko się za szybko nie urodzi - załamka bo byłam już po terminie. Wzięłam piłkę i skakałam dwa dni na niej i wyskakałam mojego małego i poszło bardzo sprawnie z porodem a moja rada dla ciebie to nie przejmuj się tylko dużo ruchu zażywaj jak masz siłę oczywiście a dziecko jak będzie gotowe to da znać :) pozdrawiam serdecznie

Do góry