reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Święta Bożego Narodzenia - przepisy

Nie jadlam nigdy zupy wisniowej, ani rybnej
za to moja babcia i mama robia golabki z kasza gryczana i podaje je sie ze specjalna oliwa. A rybe po grecku uwielbiam, tylko ze ja nie robie ryby w jednym kawalku tylko dziele na male czesci i nie dodajemy selera.
Obowiazkowo musza byc uszka do barszczu i pierogi z grzybami i kapusta.

Podajcie przepis na pierniczki plisss...

reklama
banalny i bardzo dobry przepis:tak:
Składniki:

50 dag mąki
około 10 łyżek miodu
około 10 łyżek cukru
2 jajka
1 paczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
50g margaryny i tłuszcz do smarowania blachy
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać z przyprawami, następnie schłodzić. Mąkę wymieszać ze wszystkimi składnikami tzn. dodać cukier, jajka, sodę, margarynę i schłodzony miód. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm wykrawać pierniczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 10 min w tem. 180 stopni. Po ostygnięciu polukrować.

a u nas na wigilie je się rybe wiadomo, barszcz z uszkami ( nigdy sama nie robilam, zawsze ktoś dobry mnie wyręczy:-D), zupe grzybową z ziemniakami, kapuste z grochem i grzybami, moczke i makówki, na drugi dzień śwaietczne snadanie i baby drozdzowe zamiast chleba:tak: kiedys bylam w szoku bo to w sumie adama tradycja ale jak sprobowalam takiej baby z gotowana szynką , maselkiem i ćwikłą na śniadanie to woooooooooow :-) bomba! ale tez sama nie robie:-p na obiad swiateczny to rolady wolowe, kapucha czerwona i kluski boi my ze śląska;-) a adamw domu mial na wigilie gołąbki z kausta i grzybami w sosie grzybowym, pierogi z kapusta i ruskie, barszcz i rybe;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
u nas na swieta to zawsze mama robila 12 dan :tak::tak: jak jej sie chcialo :szok::szok: niestety ja za siedzeniem nad garami nie przepadam wiec i tradycja nieco na tym cierpi
Ale zawsze serwuje barszcz czerwony z uszkami (domowej roboty), barszcz bialy z ziemniakiem , zupe grzybowa, pierogi ruskie (domowej roboty) i rybe do tego jakies ciasto zawsze;-);-)

banalny i bardzo dobry przepis:tak:
Składniki:

50 dag mąki
około 10 łyżek miodu
około 10 łyżek cukru
2 jajka
1 paczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
50g margaryny i tłuszcz do smarowania blachy
Sposób przygotowania:
Miód podgrzać z przyprawami, następnie schłodzić. Mąkę wymieszać ze wszystkimi składnikami tzn. dodać cukier, jajka, sodę, margarynę i schłodzony miód. Dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm wykrawać pierniczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 10 min w tem. 180 stopni. Po ostygnięciu polukrować.

a u nas na wigilie je się rybe wiadomo, barszcz z uszkami ( nigdy sama nie robilam, zawsze ktoś dobry mnie wyręczy:-D), zupe grzybową z ziemniakami, kapuste z grochem i grzybami, moczke i makówki, na drugi dzień śwaietczne snadanie i baby drozdzowe zamiast chleba:tak: kiedys bylam w szoku bo to w sumie adama tradycja ale jak sprobowalam takiej baby z gotowana szynką , maselkiem i ćwikłą na śniadanie to woooooooooow :-) bomba! ale tez sama nie robie:-p na obiad swiateczny to rolady wolowe, kapucha czerwona i kluski boi my ze śląska;-) a adamw domu mial na wigilie gołąbki z kausta i grzybami w sosie grzybowym, pierogi z kapusta i ruskie, barszcz i rybe;-)

a czy pierniczki musza lezakowac:))

zupę wiśniową jadłam w dzięciństwie i pyyycha , rybnej chyba bym nie przęłknęła..
rybe po grecku robę jak didi:tak: identyczko..
a pierniczki sandrulińska to powiedz jak zrobiłaś teraz to one tak do świąt maja leżec??:confused:
czy to zrobiłaś na teraz a na święta będa drugie???:zawstydzona/y: bo ja na piernijkach się nie znam a jak co to jutro już bym upichciła :-)

dzindziusia u nas też robi sie zawsze 12
ja po mamie to odziedziczyłam i cały czas podtrzymuję tyle , ale w małej ilości po prostu ;-)
że starcza na tydzień wszystkiego:-p
u nas robi się :
smażona rybka(niekoniecznie karp bo nie lubimy karpia)
rybka po grecku
śledzie w śmietanie
sosik grzybowy
barszcz
uszka do barszczyku
susz(sok z suszonych owoców)
makiełki(makaron gruby z makiem zmielonym i rodzynkami)
jagły(kasza jaglana gotowana na mleku)
kapusta z grochem
zawsze dajemy chlebek
ostatnio sdaliśmy też ziemnmiaczki:tak:
a i tradycyjnie opłatek wysyłany z pl przez moją mamę:tak:
o czymś zapomniałam ale nie wiem o czym
poza tym jeszcze bigosik , sałatki , ciasta conajmniej 3 :-D
jak święta to święta:-p

reklama
Do góry