reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świerzb w ciąży

Kinga_89

Fanka BB :)
Dziewczyny potrzebuję pomocy.
Ja, mąż i córka zaraziliśmy się świerzbem :-( :-( :( byliśmy u dermatologa. Mąż i córka dostali maść a ja zyrtec.
Jestem w ciąży i karmię małą.
Czy poradzicie coś na to swędzenie bo zwariować można. Tylko usiąść i płakać ;-(

reklama
Z takich łagodnych sposobów, to: kąpiele owsiane: Możesz spróbować dodać zmielone płatki owsiane do kąpieli. Działa to łagodząco na skórę i może zmniejszyć swędzenie. Dodatkowo chłodne okłady i łagodne balsamy lub kremy nawilżające, najlepiej bez dodatku substancji zapachowych i barwników, aby nie podrażniać skóry.

Ważna jest regularna zmiana pościeli, ręczników i ubrania (pranie w temperaturze 60 stopni) może pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się świerzbu. Warto też rzeczy, których nie da się wyprać, umieścić w plastikowych workach i pozostawić na co najmniej 72 godziny. I dokładne odkurzanie domu, mebli, materacy.
I przede wszystkim - porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym, może ci przepisze jeszcze jakieś bezpieczne dla Ciebie środki łagodzące świąd.

Do góry